10.268,58 TRY BIST 100 BIST 100
4,48 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,21 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,00 TRY Faiz Faiz
84,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,46 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
115,13 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
384,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,27 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Zonguldak'taki Grizu Faciasının 4. Yılı

- Grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenci, facianın meydana geldiği Yeni Karadon Servis Kuyusu'nun önünde törenle anıldı - GMİS Genel Başkan Yardımcısı Uludağ: - "Biz maden işçileri olarak artık göz göre göre gelen bu kazaları yaşamak istemiyoruz. Bu iş cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz"

Zonguldak'taki Grizu Faciasının 4. Yılı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010'daki grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenci, facianın meydana geldiği Yeni Karadon Servis Kuyusu'nun önünde törenle anıldı.

Kilimli ilçesindeki maden ocağının eksi 540 kodunda taşeron olarak galeri açma işi yürüten firmanın 30 çalışanının yaşamını yitirdiği grizu patlamasının 4. yılında madenciler için anma töreni düzenlendi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, burada yaptığı konuşmada, yer altında taşeronlaşmanın başladığı 2004 ve 2005'ten itibaren uyarıda bulunduklarını söyledi.

Taşeron şirketleri ocaklara sokmayarak çeşitli eylemler yaptıklarını ifade eden Uludağ, şöyle konuştu:

"Taşeronlaşmanın yol açabileceği ciddi sakıncaları ortaya koyduk ama taşeronlaşma politikalarında devlet ve hükümet ısrarcı oldu ve uygulamaya konuldu. Sendika olarak yer altında taşerona iş verilmesi düşüncesi ortaya ilk atıldığı andan itibaren tepkimizi gösterdik. Yer altı madenciliğinin uzmanlık gerektiren riskli bir iş olduğunu ifade ettik. Soma'da facianın yaşandığı şirket de aynı dönemde ihaleye girerek üretim işini almıştı ama buna izin vermedik. Baştan beri madenciliğin maliyet ve kar hesabıyla yapılabilecek bir iş olmadığına dikkat çekiyoruz. Faciaların tümü bu uygulamadan kaynaklanıyor."

- "Bu kazaları yaşamak istemiyoruz"

Soma'da büyük bir facia yaşandığını anımsatan Uludağ, "Tüm halkımızın yüreğini yakan taşeron felaketini yaşadık. Büyük acı içindeyiz. Bizi dinlemeyenler Karadon'daki, Kozlu'daki ve Soma'daki facialara sarıldılar. Hepimizin yüreği yandı. Uyarılar dikkate alınsaydı bu facialar yaşanmayacaktı. Biz maden işçileri olarak artık göz göre göre gelen bu kazaları yaşamak istemiyoruz. Bu iş cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz" diye konuştu.

- "Göçükten çıkarılan arkadaşlarımız unutulmasın"

Maden işçisi Ayhan Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk-İş'in çağrısı üzerine bir gün iş bıraktıkları için yevmiyelerinin kesileceği iddiasına ilişkin, "Soma'daki arkadaşlarımıza 1 değil, 2 değil, 5 yevmiye feda olsun. Soma'daki canlar da bizim canlarımız ve kardeşlerimiz. Orada biz de olabilirdik. O kaza burada da yaşanabilirdi. Nitekim 17 Mayıs 2010'da burada 30 kardeşimiz yaşamını yitirdi. Benim tek isteğim göçükten çıkarılan arkadaşlarımız unutulmasın. Sadece yıl dönümünde hatırlanmasın. Madenciler ölümlerle hatırlanmasın istiyoruz" şeklinde konuştu.

TTK, sendika yöneticileri ile çok sayıda maden işçisinin katıldığı törende Kur'an-ı Kerim okundu ve mevlit şekeri dağıtıldı.

Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasında 30 madenci yaşamını yitirmişti. Madencilerden 28'inin cenazeleri ocaktan çıkarılmış, Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cenazelerine patlamadan 8 ay sonra ulaşılmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) üç yeni tesisi faaliyete geçiriyor

8 Mayıs 2024 Çarşamba

İsrail’den Türkiye’ye dört maddelik yaptırım kararı

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma

İran ile İsrail arasındaki gerilimin küresel çelik piyasasına etkisi

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun