9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,54 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Yeşil çeliğin potansiyel fiyat primleri, karbon piyasası fiyatlarından etkilenebilir

Brezilya Metalurji, Malzeme ve Madencilik Birliği (ABM) tarafından yeşil çelik piyasasının beklentileri üzerine düzenlenen bir webinar sırasında katılımcılar yeşil çelikle ilişkili potansiyel fiyat primlerini tartıştı.

Yeşil çeliğin potansiyel fiyat primleri, karbon piyasası fiyatlarından etkilenebilir

Brezilya Metalurji, Malzeme ve Madencilik Birliği (ABM) tarafından yeşil çelik piyasasının beklentileri üzerine düzenlenen bir webinar sırasında katılımcılar yeşil çelikle ilişkili potansiyel fiyat primlerini tartıştı. 

Bu primlerin muhtemelen karbon piyasası fiyatlarından etkileneceğini öne sürüldü. Gelecekte yeşil çelik ürünleri için ödenen primler, karbon-nötr çelik üretimine ulaşmak için çelik fabrikaları tarafından yeni teknolojilerin uygulanmasını finanse etmeye yardımcı olabilir. Bazı katılımcılara göre ise, özellikle Brezilya'daki doğal gaz maliyetlerini karşılamak üzere, yeşil çeliğin uygun maliyetli üretimini sağlamak için devlet finansmanı veya sübvansiyonlarının hala gerekli olabilir.

ArcelorMittal Brasil'in sürdürülebilirlik genel müdürü Guilherme Abreu, yeşil çelik primlerinin piyasa talebi tarafından belirleneceğini açıkladı. Primlerin çok yüksek belirlenmesi halinde bunun enflasyonist etkilere yol açabileceğini, ancak zaman içinde bir dengeye ulaşılabileceğini vurguladı. 

Abreu tarafından vurgulanan zorluklardan biri de çeşitli ülkelerde karbon piyasalarının farklı işleyişidir. Brezilya'da resmi bir karbon piyasasının kurulmasının mümkün Brezilya hükümeti halihazırda resmi bir karbon piyasasının kurulmasını önermiş olsa da, ülkede şu anda ormanlar ve ormancılık planlarına odaklanan gelişen bir gönüllü karbon piyasası  faaliyet gösteriyor.

Maranhao eyaletinde karbon-nötr bir çelik üreticisi olan Aço Verde Brasil'in sürdürülebilirlik ve yeni iş direktörü Sandro Raposo, yeşil çeliğin artan üretim maliyetleri nedeniyle daha yüksek bir piyasa fiyatına sahip olacağını belirtti. Şu anda yeşil çelik için resmi bir prim bulunmamakla birlikte, Brezilya'daki yeşil çelik pazarının küçük ve parçalı yapısını yansıtan müşterilerle anlaşmalar yapılmaktadır. Raposo, fiyatlandırmanın 2030 yılında yürürlüğe girmesi planlanan AB'nin Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması da dahil olmak üzere karbon piyasası düzenlemelerinden etkileneceğini açıkladı. Raposo, uygulanabilirliği için elverişli koşulların mevcut olduğu Brezilya'da yeşil çelik üretiminin büyümesini desteklemek için ek kamu politikalarına duyulan ihtiyacı vurguladı.

Raposo, Brezilya'nın yeşil çelik üretimi için bir lokasyon olarak avantajlarının altını çizdi; bunun başlıca nedeni, genel enerji ağında küresel ortalamayı aşan yüksek yenilenebilir enerji oranıdır. Birçok şirketin sessiz endüstriyel evrimin bir parçası olarak üretimlerini Brezilya'ya taşıdığını belirtti.

Japon çelik üreticilerine tedarik sağlayan Brezilyalı karbon-nötr pik demir üreticisi Vetorial Siderurgia'nın CEO'su Luiz Nagata'ya göre, doğal gazla ilişkili maliyetlerin ele alınması da dahil olmak üzere Brezilya'da yeşil çelik üretimini destekleyen hükümet politikalarına ihtiyaç duyuluyor. Ancak uluslararası bankalar yeşil pik demir ihracatı için finansman sağlama konusunda Brezilyalı kurumlara kıyasla daha istekli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Sault Ste. Marie ve Algoma Steel, liman projesi kapsamında anlaşma yaptı

19 Nisan 2024 Cuma

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan’ın çelik tüketimi 136 milyon tona ulaştı

19 Nisan 2024 Cuma

Avrupa Birliği, Şubat ayı DRI ithalatını %35,5 oranında azalttı

19 Nisan 2024 Cuma

Tayland HRC kapasitelerini artırmaya hazırlanıyor

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun