Demir çelik işinde paranın malı alırken kazanıldığına dikkat çeken Sami Soybaş Demir A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Soybaş, “Mal alırken zamanlama çok önemli. Çok paranın basıldığı, Çin’in destekçi olduğu bu dönemde fiyatın daha ileri gidip gitmeyeceği konusunda piyasa merakla bekliyor” dedi.
Sami Soybaş Demir A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Soybaş, 8. Uluslararası Çelik Endüstrisi ve Üretim Teknolojileri Konferansı’nda yassı çelik piyasalarını değerlendirdi.
İnşaat Noktası olarak medya sponsoru olduğumuz konferansta, Soybaş yassı çelik fiyatlarının seyrini ve piyasayı etkileyen önemli gelişmeleri anlattığı .
“2020 yılında yassı çelik fiyatları açısından 3. en değişik yılı yaşadık. Fiyatlar açısından 2008 yılı ve 2014-2015 yılları da farklıydı. 2001 yılında başladığımda Ereğli’nin sac fiyatı 190-200 dolar civarındaydı.
İlk 1999’da Rusya kriziyle gelen fiyat düşüşü vardı. En dip seviyeyi o zaman 160-170 dolarları gördük.
Fiyatlar; 2000 yılında yatay seyrediyordu. 2002 yılında ABD’de yeni bir vergi koymuştu ve o yıldan 2008 yılına kadar fiyatlarda hep artış yaşandı. Çin’in 2008’e kadar net ithalatçı olması fiyat artışını destekledi.
2008 yılı çok değişik bir yıl oldu. 600 dolardan başladığımız yıl 1.200 dolara ulaştık. Haziran ayında petrol 150 dolardı ve inşaat demiri 1.500 dolardı. Global finans krizler nedeniyle fiyatlar hızlıca geriledi.
Bundan sonra bugüne de etki eden parasal genişleme başladı dünyada. Amerika 4 trilyon dolar bastı. 350 dolara kadar düşmüş olan sac fiyatı 800 dolara kadar ulaştı. Şu anda da benzer krizle benzer bir parasal genişleme yaşıyoruz.
Fakat parasal genişleme yeniden 2008’de yarattığı etkiyi yaratır mı?
2008 sonrası 800 dolara ulaşan sac fiyatı parasal genişleme sonrası 2013’den sonra yavaş yavaş geriye doğru geldi. Burada tabii Çin’in üretimi arttırması etkili olmuştur ama ana bağladığım etken parasal genişlemenin sona ermesi.
2014’ten sonra keskin düşüş yaşandı bunun sebebi de 1 yılda Çin’in kendi tüketimin 30-40 milyon ton düştü. 60-70 milyon ton ihracatı 110 milyonlara çıktı. Bu da fiyatları 600 dolardan 300 dolara düşürdü. Daha sonra bu 2 etken yarattı. Çin bunun kendine fayda yaratmadığını gördü. Bütün ülkeler anti damping davası açtı. Bu politika yanlış ve bu nedenle Çin bundan vazgeçti . Son 5 yıldır artık fiyatı düşüreyim ihracat yapayım politikasından vazgeçti. Piyasa yapıcı oldu. Şu anda Çin’de sac ve inşaat demir daha pahalı. Türkiye’deki fiyat ile aynı Çin’de.
2016 yılında bizim sektörün yüzü güldü fiyatlar yeniden yükseldi. 600 doları aşan fiyatlar gördük.
Çin artık piyasa yapıcısı olarak devreye girdi. Dünyaya ihracat yapmayarak net ithalatçı konumuna yeniden düştü. İlk defa bu sene yeniden ithalatçı oldu.
Demir çelik işinde para malı alırken kazanılıyor. Alırken zamanlama çok önemli. Çok paranın basıldığı, Çin’in destekçi olduğu bu dönemde bu fiyatın daha ileri gidip gitmeyeceği konusunda piyasa merakla bekliyor.
Şu anda piyasa sağlam ve sektörümüz koronavirüsün etkili olduğu Nisan – Mayıs ayındaki kötü zamanı atlattı.
Bunun destekleyicisi olan hurda ve cevher fiyatlarına da değinmek istiyorum. Cevher daha hareketli hurda ise HRC ile aynı gidiyor.
Parasal genişleme ile Çin’in tutumu yassı çelik piyasalarını etkileyen önemli etkenlerden. Bunlara bağlı olarak da fiyatlar şekilleniyor.
Haber: Nihal Özken
Fotoğraf: Sevda Yıldız
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı