10.319,96 TRY BIST 100 BIST 100
34,99 EUR EUR EUR
32,25 USD USD USD
4,49 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,53 TRY Faiz Faiz
83,58 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,64 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,91 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.467,82 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Yapı Denetiminde Para Değil ‘Kura’ Konuşacak

Müteahhitler bugüne kadar yaptıkları işleri denetleyecek firmaları, parasını kendileri ödeyip seçiyordu. 1 Ocak’tan itibaren şirketler artık kura ile belirlenecek.

Yapı Denetiminde Para Değil ‘Kura’ Konuşacak

Dünya Gazetesi’nden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, Türkiye’de yıllardır yapı denetim sisteminin temel problemlerinden birisi olan, müteahhitlerin yapıları denetleyecek firmaları kendilerinin seçmesi parasını ödemesi sistemi 1 Ocak 2019’dan itibaren değişiyor. Eş zamanlı olarak, betonun kalitesinin elektronik ortamda test edilebilmesi için betonların içine çip yerleştirilecek. Mayıs ayında çıkan torba yasada yer alan düzenleme uyarınca, yeni yılla beraber, yapı denetim firmaları projelere merkezi sistemden kura ile atanacak. Düzenlemeyi değerlendiren Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Başkanı Nazmi Şahin, yapı denetim sisteminin mevzuattan kaynaklanan sorunlar sebebiyle sağlıklı işlemediğini, denetçi firmaların müteahhitlerin ayağına giderek “sizi denetlemek istiyorum” diyerek iş istediklerini aktardı.  Bu koşullarda para alınan yerin denetlenmesinin sıkıntı yarattığına dikkat çeken Şahin, artık yapı denetim firmalarının kura ile belirleneceği için sistemin daha sağlıklı hale geleceğini belirtti.

Türkiye’de yapı denetim sisteminin 1999 yılındaki Marmara depreminin ardından yürürlüğe girdiğini hatırlatan Nazmi Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapı denetim sektörünün daha kaliteli ve verimli çalışabilmesi için denetleyen ile denetlenen arasındaki ilişkiyi kestiğini söyledi.
Buna karşılık gerek sahada yapılan gerekse mevzuat kaynaklı bazı hatalar sebebiyle denetim sisteminin işlevselliğini yitirmeye başladığını dile getiren Şahin, “Yanlış sistemde doğru çözüm üretmek de çok zordu. Yaklaşık 18 yıldır Yapı Denetim firmaları, kamu adına denetim yapacağı, denetleyeceği inşaatları, kişilerin ayaklarına giderek sizi denetlemek istiyorum diye iş istiyordu. Sizce böyle bir denetimin sağlıklı olması mümkün müdür?” diye konuştu.
11 Mayıs 2018 tarihli torba yasa ile yapı denetim sisteminde yapı sahipleri ile yapı denetçilerini birbirinden ayıran düzenleme yapılarak, denetçinin müteahhit tarafından seçiminin önüne geçildiğini söyleyen Nazmi Şahin, bu hükmün 1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti.
Kuraya Herkes Eşit Şekilde Katılacak
İllerde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşlarının her bir yapı grubu için puanı sıfır kabul edilerek, noter huzurunda çekilecek kura ile sıralanacağını ifade eden Nazmi Şahin, hizmet bedelinin sabitlenmesi ile geçmişte yaşanan problemlerinin de önüne geçileceğini dile getirdi. Yeni dönemde yapı denetim firmalarının denetleyebileceği alan büyüklüklerine ilişkin de sınırlama getirildiğine değinen Şahin, artık yardımcı denetim elemanlarının da mimar ve mühendislerle birlikte müteselsilen sorumlu olacaklarını anlattı.

Sektör Temsilcileri Ne Diyor?
Mithat Yenigün (TMB): Bu noktada yapı denetim kuruluşlarının başta liyakat ve yeterlilikleri dikkate alınarak sıralanması, hangi yapılarda nasıl görevlendirilecekleri, denetim sorumluluğunu üstleneceği yapıların elektronik ortamda belirlenmesini sağlayacak sisteme ilişkin detaylar ve uygulamanın nasıl olacağı hususları sistemin şeffaf, adil ve etkin çalışması için önem taşıyacaktır.
İbrahim Babacan (Babacan Holding): Teorik olarak denetleyen firmanın inşaat şirketi yerine sistem tarafından otomatik olarak atanması doğru görünüyor ama pratikte yürümez.
Büyük firmalara hizmet verecek yapı denetim firmalarıyla, küçük firmalara hizmet verecek firmaların yeterliliği aynı olmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Thyssenkrupp 2024 yılının 2. çeyreğinde zararını azalttı

17 Mayıs 2024 Cuma

Talaat Moustafa Group Riyad'da 'Benan City' projesini tanıttı

17 Mayıs 2024 Cuma

Almanya demir cevheri fiyatları gerilemeye devam ediyor

17 Mayıs 2024 Cuma

BPISC, yeni bir demir cevheri işleme tesisi kuruyor

16 Mayıs 2024 Perşembe

Voestalpine, Mercedes-Benz ve TSR için yeşil çelik üretecek

16 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun