8.964,10 TRY BIST 100 BIST 100
4,83 CNY CNY CNY
34,26 USD USD USD
36,94 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,86 TRY Faiz Faiz
79,26 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,23 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
97,91 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
383,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.916,04 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"Uydu teknolojisi ile süper hızlı pazar içgörüleri"

BIR Demir Bölümü'nün 28 Mayıs'taki son oturumunda konuk konuşmacı Atilla Widnell, dinleyicilerini uzaydan uçtan uca tedarik zinciri izlemenin büyüleyici ve ultra modern dünyasına davet etti.

"Uydu teknolojisi ile süper hızlı pazar içgörüleri"

Singapur merkezli Navigate Commodities'in Genel Müdürü, şirketinin izabe faaliyeti ve varlık geliştirmeden stoklara ve kısa/derin deniz gemilerinin yanı sıra mavnaların hareketlerine kadar her şeyi izlemek için güçlü uydu tabanlı teknolojileri nasıl kullandığını anlattı. Örneğin, ulusal bir tüketim resmi elde etmek ve malzeme akışlarının nereden çekildiğini belirlemek için “uzaklaştırmak” mümkündü.

Bay Widnell'e göre her dört saatte bir yapılan güncellemeler kullanıcıların gerçek zamana yakın stratejik kararlar almasını sağlıyordu. “Verilerimiz gümrük verilerine öncülük etme eğilimindedir” diyen konuşmacı, bilgilerin sektör kıyaslamalarına karşı “inanılmaz derecede iyi” performans gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Widnell'in Kopenhag'daki toplantıya sunduğu bilgiler arasında, Türkiye'nin EAF faaliyetlerinde son aylarda yaşanan keskin düşüşe dikkat çekti. Ayrıca Kızıldeniz krizinin başlamasından bu yana Süveyş Kanalı'nı kullanan gemi sayısının günde 80'den 40'a düştüğünü belirtti.

Diğer piyasa gözlemlerinde, geri dönüştürülmüş çelik üretiminin gelişmiş dünyanın çoğu yerinde yavaş yavaş iyileşmekte olduğunu ve Çin'de çelik için “korkunç” bir iç pazarın ülkeyi 2016'dan bu yana ilk kez bu yıl 100 milyon tondan fazla yıllık çelik ihracatı kaydetme yoluna soktuğunu belirtti.

Bay Widnell tarafından açıklanan teknoloji, İngiltere merkezli Mellor Metals Ltd'den BIR Demir Bölümü Başkanı Shane Mellor tarafından yönetilen ve sahnede kendisine eşlik eden bir sonraki panel tartışmasına hakim oldu: ABD'den SA Recycling'den George Adams; Almanya'dan TSR Recycling GmbH & Co. KG, Zentrale'den Denis Reuter; Danimarka'dan HJ Hansen Recycling Group A/S'den Mogens Christensen; ve ABD'den Newell Recycling Equipment'tan Alton Scott Newell III.

Bay Reuter'in teknolojinin hassasiyeti hakkındaki bir sorusuna yanıt olarak Bay Widnell, “asla %100 doğruluk elde edemeyeceğinizi” ve %10-15'lik bir hata payı beklediğini iddia etti. Widell, geri dönüşüm sektöründen teknolojiyi gören herkesin bu teknolojiye “çok açık” olduğunu da sözlerine ekledi.

Kopenhag'daki Demir Bölümü toplantısında ayrıca “Rakamlarla Dünya Çelik Geri Dönüşümü ”nün on beşinci baskısı da yayınlandı. İstatistik Danışmanı Rolf Willeke, yayında öne çıkan bazı hususları açıklarken, 2023 yılında toplam ham çelik üretiminin %0,2 artışla 1,555 milyar tona yükselmesine rağmen, önemli ülke ve bölgelerde geri dönüştürülmüş çelik kullanımının %12 düşüşle 411,281 milyon tona gerilediğini teyit etti. Bu rakamlar küresel çelik üretiminin %82,2'si için doğrulanmış verileri temsil etmektedir.

Çin, yıllık %0,8 düşüşle 213,68 milyon tona gerilemesine rağmen dünyanın en büyük geri dönüştürülmüş çelik kullanıcısı olmaya devam etti ve bu da ham çelik üretiminde %21'lik bir paya denk geliyor. Türkiye'de geri dönüştürülmüş çelik kullanım payı geçen yıl %86,3'e kadar yükseldi, ancak 2023 yılında ülkenin yurtdışı geri dönüştürülmüş çelik alımları %10,1 düşüşle 18,775 milyon tona geriledi. Ancak bu düşüş, Türkiye'yi uzun süredir sahip olduğu dünyanın en büyük geri dönüştürülmüş çelik ithalatçısı konumundan uzaklaştıramadı ve Hindistan %40,4'lük artışla 11,760 milyon tona ulaşarak ikinci sıraya yerleşti.

Bir kez daha, 2023 yılında önde gelen geri dönüştürülmüş çelik ihracatçısı, bir önceki yıla göre %9,2 artışla 19,219 milyon tona ulaşan AB-27 olurken; denizaşırı sevkiyatları %6,9 düşüşle 16,264 milyon tona gerilemesine rağmen ABD ikinci sırada yer aldı.

Daha fazla bilgi için;

https://www.bir.org/ 

Kaynak: Bureau of International Recycling, BIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye’nin kütük ve blum ihracatı Ocak-Ağustos döneminde %37,8 azaldı

24 Ekim 2024 Perşembe

Çinli şirket Tsingshan Holding, Irak’ın ilk sanayi kentinin inşasını üstlenecek

24 Ekim 2024 Perşembe

Formosa Ha Tinh Steel yurtiçi fiyat artışıyla piyasa beklentilerini aştı

24 Ekim 2024 Perşembe

Türkiye’nin kütük ve blum ithalatı Ocak-Ağustos döneminde %25,1 azaldı

24 Ekim 2024 Perşembe

Hindistan, demir cevheri kıtlığı riskiyle karşı karşıya kalabilir

24 Ekim 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun