SteelRadar'ın medya partneri olduğu BIR Dünya Geri Dönüşüm Konvansiyonu Uluslararası Ticaret Konseyi (ITC) panelinde, Avrupa Komisyonu’nun iç pazardaki alıcıları korumak amacıyla geri dönüştürülmüş metal ihracatını sınırlama yönündeki önerisinin ciddi endişelere neden olduğu bildirildi. Toplantıda tarifeler, Fransa merkezli Cyclope danışmanlık şirketinden Profesör Philippe Chalmin’in verdiği açılış konuşmasıyla ayrıntılı şekilde ele alındı. Chalmin, davet edildiği etkinlik hakkında şunları söyledi: “Bu toplantının zamanlaması oldukça isabetli. Dünya, Roosevelt’in ‘New Deal’ına atıfla, Donald Trump’ın yeni anlaşması ve bunun dünya piyasalarına olan jeopolitik yansımalarıyla tam anlamıyla bir çalkantı içerisinde.”
“Gerçekten yirmi birinci yüzyılın çılgın 20’lerindeyiz… Bu yüzyılın 20’li yıllarını, geçen yüzyılın 30’ları ve 70’leriyle kıyaslayacağız. Üç kıvılcım yaşadık: 2020’de Covid, 2022’de Ukrayna’nın işgali ve şimdi 2025’te Donald Trump. Peki önümüzdeki aylarda ne beklenmeli?” Profesör, bu durumun zamanla istikrar kazanacağını öngördüğünü ifade etti. “Gelecek yıl tarifeler %10 ila %15 arasında olacak ki bu oldukça yüksek ve hangi sektörde olduğunuzla doğrudan ilgili olacak.”
Toplantıya Galloo (Fransa/Belçika) şirketinde Kamu ve Regülasyon İlişkileri Direktörü olan Emmanuel Katrakis başkanlık etti. ABD perspektifini aktaran ReMA (ABD) Başkanı Robin Wiener, ABD’de de tarifeler konusunda büyük bir belirsizlik olduğunu dile getirdi. Wiener, “İki hafta önce kendi konvansiyonumuzu gerçekleştirdik,” dedi. Çeşitli üretici dernekleri ve ticaret odaları başkanlarıyla konuştuğunu belirten Wiener, “Genel olarak üretim sektörü tarifeleri desteklemiyor; güçlü bir iç pazar istiyor ama aynı zamanda dış piyasalara erişim de istiyor,” dedi.
Ancak, küresel ticaret sisteminde bazı meşru sorunlar olduğuna da katıldığını belirten Wiener, “Sadece tek bir tarife paketi önerilmiyor. Çin’e yönelik endişeler var… İşlerin ABD’ye geri getirilmesi ve bunun nasıl yapılacağı gibi birçok gerekçe öne sürülüyor.” Tarife oranlarının %10 seviyelerinde olacağına dair öngörülerin bulunduğunu da belirtti ancak ekonominin tüm alanlarında büyük bir belirsizlik olduğunun altını çizdi.
Avrupa'daki asıl sorun enerji fiyatları
Avrupa’daki duruma değinen Katrakis, Avrupa Komisyonu’nun Mart ayında yayımladığı Çelik ve Metal Eylem Planı kapsamında yakın zamanda bir toplantı yapıldığını hatırlattı. Avrupa’daki asıl sorunun geri dönüştürülmüş metaller değil enerji fiyatları olduğunu belirtti. Ancak, Eylem Planı’nda hurdaların Avrupa’da tutulmasına dair bazı ifadelerin yer aldığını belirterek, “Brüksel’de bu konuda birçok toplantı yapılıyor ve bunların içeriğini açıklayamam. Ancak şunu net olarak belirtmek gerek: Biz hurda sağlayıcısı değil, geri dönüştürülmüş malzemeleri pazara sunan bir sektörüz. Mevcut verilere göre, ihracat kısıtlamasını haklı çıkaracak bir geri dönüştürülmüş metal arz problemi bulunmamaktadır,” dedi.
EMR (İngiltere) Genel Müdürü Murat Bayram, dünyadaki durumu “ekonominin DNA’sındaki bir zehir” olarak tanımladı. “Herkes büyük bir soru işaretiyle bakıyor. İnsanlar ‘İşim kalacak mı?’ diye soruyor; otomotiv sektörü de insanlara bakıyor ama insanlar ‘Yeni bir araba almalı mıyım?’ diye düşünüyor.” Avrupa’daki tartışmalara atıfta bulunarak, “Ayrıca bu tartışmalarla birlikte giderek daha sisli bir hava oluşuyor. Bu toplantı bir uyanış çağrısıydı ama aynı zamanda düzenleme baskısının sürdüğünün ve mücadele etmeye hazır olduğumuzun da bir göstergesi,” dedi. Bayram ayrıca, “Her geri dönüştürülmüş çelik ya da demir dışı malzemenin Avrupa’da şu anda bir alıcısı yok,” diye vurguladı.
Katrakis, sonrasında sözü Metco Ventures (Hindistan) şirketinden Dhawal Shah’a bırakarak küresel değişimleri ve Hindistan’ın geri dönüştürülmüş malzeme ithalatındaki konumunu değerlendirmesini istedi.
Shah, “Değişim doğanın bir parçasıdır ve hayatın kaçınılmazıdır, 2025 yılı da bu teoriyi güçlü biçimde doğruladı,” dedi.
Hindistan’ın son yıllarda %6,5 ila %7,5 arasında büyüdüğünü, Japonya’yı geçerek dünyanın dördüncü büyük ekonomisi haline geldiğini ve kendine yeterlilik amacıyla iki büyük program başlattığını açıkladı. “Son beş ila yedi yılda çok yol kat ettik. Şu anda yaklaşık 80 milyar dolarlık bir cari açık var, bu rakam daha önce 120-130 milyar dolardı.” Metal tarafında ithalata bağımlı olduklarını belirten Shah, %2,5 olan alüminyum dışında tüm metallerde ithalat vergilerinin kaldırıldığını söyledi.
Shah son olarak şu değerlendirmede bulundu: “Geri dönüşüm açısından yeterli kapasiteye ulaşmamız muhtemelen 10-15 yıl alacak.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı