Ukrayna, Avrupa Komisyonu'na resmi olarak başvurarak Karbon Sınır Düzenleme Mekanizması'nın Ukrayna ihracatı üzerindeki etkisinin ertelenmesini talep etmeye hazırlanıyor. Ukrayna Ticaret Temsilcisi Taras Kachka'nın açıklamasına göre, Bakanlar Kurulu bu konuda Avrupa Birliği’ne. resmi temyiz sürecini başlatmayı planlıyor.
CBAM, ithal ürünlerin karbon emisyonlarına dayalı olarak ek vergiler getirilmesini öngörüyor ve 1 Ocak 2026’dan itibaren tam olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Mekanizma özellikle metalurji, çimento ve kimya gibi enerji yoğun sektörleri etkiliyor. İlk hesaplamalara göre, CBAM'ın uygulamaya alınması Ukraynalı üreticilere yılda 1 milyar EUR’dan fazlaya mal olabileceği öngörülüyor.
ULIE, geçen yıldan bu yana CBAM'ın Ukrayna için geçiş dönemi veya istisna olmaksızın uygulanmasının sanayi için ekonomik bir felaket olacağı yönünde uyarılarda bulunmuştu. Mart ayında iş dünyası ve uzmanlardan gelen destekle hükümete bir kez daha itiraz edildiği hatırlatıldı.
ULIE Başkanı Anatolii Kinakh, sözlerinde Ukrayna sanayisinin olağanüstü koşullar altında faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. “Şirketler, Rus bombardımanları sonucu yıkıma uğruyor, işletme sermayesi yetersizliğiyle mücadele ediyor, pazarlarını kaybediyor ve enerji kesintilerine karşı önlem almak zorunda kalıyor. Bu koşullarda ek karbon vergileri, ihracatımızın rekabet gücünü doğrudan baltalar,” dedi.
ULIE, CBAM'ın Ukrayna ile AB arasında yeni bir “ticaret duvarı” oluşturmaması gerektiğini vurgularken, Avrupalı ortaklara sadece siyasi değil, ekonomik dayanışma çağrısında bulundu. “Ukrayna, sadece kendi güvenliğini değil, Avrupa’nın güvenliğini de savunuyor. Bu nedenle savaş koşullarında ekonomik istisnalar sağlanması meşrudur,” ifadelerine yer verildi.
ULIE, ekonomik istikrarı korumak amacıyla kurulan Krizle Mücadele Genel Merkezi ve diğer sanayi birlikleriyle birlikte, AB ile karbonsuzlaştırma politikası çerçevesinde hedefli bir toplantı hazırlığında olduğunu duyurdu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı