Türkiye’nin ilk İklim Kanunu olarak kabul edilen bu yasa, yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda sera gazı emisyonlarının azaltılması ile iklim değişikliğine uyum çalışmalarını kapsamlı şekilde düzenliyor. Kanun; sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum faaliyetleri, planlama ve uygulama araçları, izin ve denetim mekanizmaları ile yasal ve kurumsal çerçeveye ilişkin esasları belirliyor.
Kanun kapsamında her ilde vali başkanlığında İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda azaltılacak. İklim Değişikliği Başkanlığı ise ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayacak, teşvik mekanizmaları geliştirecek ve Türkiye Yeşil Taksonomisi’ni oluşturacak.
Ayrıca, ithal edilen ürünlerin gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek. Karbon Piyasası Kurulu, ulusal tahsisat planını onaylayacak ve Emisyon Ticaret Sistemi’nde ücretsiz tahsisatların dağılımına karar verecek.
Doğrudan sera gazı emisyonuna neden olan faaliyet yürüten işletmelerin, İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan sera gazı emisyon izni alması zorunlu hale gelecek. Süresi içinde rapor sunmayanlara 500 bin TL ile 5 milyon TL arasında ceza uygulanacak.
Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden veya ticaretini yapanlara 2,5 milyon TL, bu maddelerle ilgili bakım-onarım hizmeti verenlere 250 bin TL, ürünlerin etiketlenme kurallarına uymayanlara ise 120 bin TL idari para cezası verilecek. Florlu sera gazlarını usulüne aykırı kullanan, ticaretini yapanlara 2,5 milyon TL ceza ve 3 ila 6 ay arasında Hidroflorokarbon Kontrol Belgesi verilmemesi cezası uygulanacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı