Genel Kurul sonucunda Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, TÇÜD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmeye devam ederken, yönetimde Türkiye’nin önde gelen çelik üreticilerinin temsilcileri yer aldı. Ayrıca, Çolakoğlu Metalurji’den Hasan T. Çolakoğlu Yüksek İstişare Konseyi Başkanı, Yazıcı Demir Çelik’ten Fatma Tuba Yazıcı ise Başkan Yardımcısı olarak görev aldı.
TÇÜD Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye çelik sektörünün geçtiğimiz üç yıl içinde yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen kapasitesini ve teknolojik seviyesini iyileştirmek üzere çalıştığını ifade etti.
2024 yılında Türkiye’nin çelik üretim kapasitesinin 2021 yılında kaydedilen 54 milyon mt’a kıyasla 60 milyon mt’a ulaştığını bildiren Tosyalı, kapasitede kaydedilen söz konusu artışın, cansız küresel talebin yanı sıra çelik ithalatının hızla devam etmesi sebebiyle yerel üretime yeterince yansıtılamadığını belirtti. Buna rağmen 2024 yılında ülkenin çelik üretimi %9,4 artış gösterdi. Çelik tüketiminde ithalatın payının %45 gibi oldukça yüksek bir seviyeye ulaştığına dikkat çeken Tosyalı, Türkiye’nin ABD ve AB’de olduğu gibi iç talebini yerel üretime yönlendirmesi, rekabet gücünü artırması ve ithalat bağımlılığını azaltmasını sağlayacak politika araçlarının devreye alınmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi.
ABD çelik ithalatının Türkiye'ye olumsuz etkileri de var
2024 yılında Türkiye’nin çelik ihracatının %76 oranında artış gösterdiği AB’nin bazı ürün gruplarında Türkiye’ye ayrılan kota tonajını sınırladığı bildirildi. Tosyalı, azalan kota tonajının Türkiye’nin bölgeye yönelik ihracatında ivme kaybına yol açacağını değerlendiriyor. Öte yandan ABD’nin daha önce 232. Madde vergilerinden muaf tutulan ülkelerden yapılan çelik ithalatına getirdiği yeni çelik vergilerinin Türkiye için yaratacağı fırsatların yanında oldukça olumsuz etkilerinin de bulunduğunu belirtti. Ticaret savaşları ve AB’nin çelik ile hurda ticaretini engelleyici yaklaşımlarının önümüzdeki dönemde Türkiye çelik sektörünün sürdürülebilirliği açısından risk teşkil ettiğini söyleyen Tosyalı, yeni dünya düzeninde güçlü bir ekonomi inşa edebilmek için kapasite ve üretim kabiliyetinin daha verimli kullanılması, Ar-Ge yatırımlarına odaklanılması ve yüksek katma değerli çelik üretimi gerçekleştirilmesinin Türkiye çelik sektörünün öncelikli hedefleri arasında yer alması gerektiğini dile getirdi.
TÇÜD yönetim kurulu başkanı, serbest ticaret anlaşmaları yapılırken çelik gibi stratejik sektörlerin beklentilerine uygun adımlar atılması, Afrika gibi alternatif pazarlarda yakalanan olumlu gidişatın sürdürülmesi, pazar çeşitliliğinin artırılması ve yeşil çelik üretiminde rekabet gücünü korumak için hurdaya alternatif olarak doğrudan indirgenmiş demir/sıcak briketlenmiş demir gibi girdilerden yararlanılmasının çelik sektörünün konumunun güçlendirilmesini hızlandıracağını vurguladı. Ayrıca TÇÜD, yılın ikinci yarısından itibaren enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz oranlarının da kademeli bir şekilde düşmesiyle yatırımlar ile tüketim açısından daha müsait bir ortam oluşmasını bekliyor.
Yönetim Kurulu’nda;
· Fuat Tosyalı- Yönetim Kurulu Başkanı – Tosyalı Holding
· Adnan Aslan- Başkan Vekili - İçdaş
· Uğur Dalbeler- Muhasip Üye - Çolakoğlu Metalurji
· Mehmet Başaran-Habaş
· Selim Şahin- İzmir Demir Çelik
· İsmail Demir- Kardemir
· Ö. Mustafa Yazıcı- Diler Demir Çelik
· M. Serdar Başoğlu- Erdemir
· Sercan Büyükbayram- İsdemir
· Osman Ayrancıoğlu-Kroman
· Faruk Ekinci-Ekinciler
· Ayhan İleri- Kaptan Demir Çelik
· Şerif Tosyalı- Tosyalı Demir Çelik
Yüksek İstişare Konseyi’nde;
· Hasan T. Çolakoğlu-Başkan – Çolakoğlu Metalurji
· Fatma Tuba Yazıcı- Başkan Yardımcısı – Yazıcı Demir Çelik
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı