10.055,98 TRY BIST 100 BIST 100
4,48 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,21 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,87 TRY Faiz Faiz
83,49 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,80 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,81 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.428,73 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türk bankaları için Moody's'ten not güncellemesi, Fitch'ten uyarı!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moddy's'ten Türkiye'deki bankalarla ilgili değerlendirme geldi. Moody's değişen hesaplama metodoloji sonrası Türkiye'den 12 bankanın notunu güncelledi. Fitch ise ekonomik toparlanmaya rağmen Türk bankaları için zorlu faaliyet ortamının 2021 yılında da devam edeceği uyarısında bulundu...

Türk bankaları için Moody's'ten not güncellemesi, Fitch'ten uyarı!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının bugünkü raporlarında Türk bankacılık sistemine ilişkin değerlendirmeler ve kararlar yer aldı. Moody's, ülke tavanı metodlojisinde değişilikler sonrası 12'si  Türkiye'den olmak üzere Orta Doğu ve Pakistan'dan toplamda 30 bankanın notlarında güncelleme yaptı.

Moody's, 12 Türk bankasının notunu yükseltti

Moody's ülke tavanı metodlojisinde değişilik sonrası Türk bankalarının notlarını güncelledi. Moody's, ülke kredi notu tavanı hesaplmasında 7 Aralık'da duyurduğu değişiklik sonrasında Türkiye, Orta Doğu ve Pakistan'dan 29 bankanın yabancı para cinsinden uzun vadeli mevduat ve 1 bankanın yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını yükseltti.

Moody's tarafından yapılan metodloji değişikliği sonrası notlarında değişklik yaşanan Türk bankaları, T.C. Ziraat Bankasi A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Akbank T.A.S., Turkiye Halk Bankasi A.S., Yapi ve Kredi Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O., QNB Finansbank A.S.,
Denizbank A.S., (28) Turk Ekonomi Bankasi A.S., (29) HSBC Bank A.S. ve Alternatifbank A.S. oldu.

Moody's yabancı para cinsinden uzun vadeli mevduat notları güncellenen 29 bankanın 24'ünün görünümlerinin değiştirilmediğini de belirtti.

Moody's raporunda, cari negatif görünüm dikkate alındığında Türk bankalarının uzun vardeli mevduat notlarında bir artırımın muhtemel olmadaığını ifade ederken, Türkiye'nin ülke görünümünün istikrar kazanması, faaliyet ortamında bir iyileşme yaşanması, sorunlu kredi stoğunun ve karlılığın istikrar kazanması, bankaların döviz fonlamasına bağımlılıklarında yapısal azalma olması sonrasında bankalar için görünümün 'durağan'a değiştirilebileceğini vurguladı.

Moody's, Türkiye'nin notunun düşürülmesi, faaliyet ortamının daha da kötüleşmesi, varlık kalitesi ve kallılıkta beklenenden daha yüksek kötüleyme olması vce sermaye rasyolarında kayda değer bir düşüş olması durumunda bankaların uzun vadeli mevduat ve kıdemlı borç notlarının düşürülebiliceğini de belirtti.

Fitch ise Türkiye'deki bankalarla ilgili 2021 yılına yönelik değerlendirmelerde bulundu

Fitch: Zorlu ortam 2021'de de devam edecek

Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörü için yayınladığı 2021 Görünümü raporunda, Türk bankaları için faaliyet ortamının ekonomik toparlanmaya rağmen 2021 yılında da zorlu olmaya devam edeceğini öngördü.

Kamunun teşvik paketlerinin ve düzenleyici otorite tolerans, hoşgörüsünün azalmaya başlamasının, yüksek lira faizlerinin Türk bankalarının varlık kaliteleri üzerinde baskı yaratacağını öngören Fitch, "Koronavirüs salgınının belirsiz patikası ve Türkiye'nin dıyş finansmanında zayıflıklar sektör için ek riskler. Bununla birlikte, para politikasında daha fazla öngörülebilirlmik ve lirada istikrar ile bir araya gelen ekonomik toparlanma bankaların kredi pofillerini destekler" ifadelerini kullandı.

2020'in ilk 9 ayında ölçülen düşük sorunlu kredi oranına ve iyileşen varlık kalitesine rağmen varlık kalitesi baskılarının ciddi olduğuna işaret eden Fitch, sektörün sorunlu kredi oranının ilk 9 ayda yüzde 4,1 olarak ölçülmesinde kredilerde ertelemelerin, kredi sınıflaması konusunda gösterilen toleransın ve KGF teşvikleri ile yaşanan hızlı kredi büyümesinin etkili olduğunu vurguladı.

"Kredi kalitesi ölçümlerinin, azalan devlet teşviklerinin, düzenleyici otorite toleransının azalmasının, yüksek lira faizlerinin ve ertelenen kredilerin vadelerinin gelmesi ile 2021 yılında zayıflamasını bekliyoruz" değerlendirmesini yapan Fitch, bankaların KOBİ'lere, teminatsız perakende segmente verdiklere kredilere bağlı olarak kredi risklerinin arttığını da belirtti.

Fitch, Türk bankacılık sektöründe sorunlu kredi oranının 2021 sonunda yüzde 6-6,5 aralığına yükselmesini beklediğini, ancak düzenleyici otoritenin kredi sınıflaması için toleransını 2021'in ilk yarısı sonuna kadar uzatmasının problemlerin farkına varılmasını dana da gecikmesine yol açacağını da ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Toplam ciro endeksi martta yüzde 84 arttı

14 Mayıs 2024 Salı

Türkiye’nin HRC ithalatı Ocak-Mart döneminde %6 arttı

14 Mayıs 2024 Salı

Nisan 2024'te Rus demir çelik işletmeleri 6,1 milyon ton çelik üretti

14 Mayıs 2024 Salı

Hindistan hükümeti Formosa Ha Tinh'in BIS lisansını yeniledi

14 Mayıs 2024 Salı

Binghatti, Dubai'de çelik üretim tesisini satın alarak portföyünü genişletiyor

14 Mayıs 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun