10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Tosyalı, Senegal’de ‘özel bölge’ kuracak Türk yatırımcı çekecek

SUMMA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, Dakar’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve heyetinin konakladığı Kral Fahd Oteli’nin bahçesindeki sohbet ortamında Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı, DEİK Başkan Yardımcısı, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’yı işaret etti: Senegal Cumhurbaşkanı sayın Macky Sall, Fuat Bey’e 100 hektarlık bir yer gösterdi. Fuat Bey orada “Özel Ekonomik Bölge” kuracak.

Tosyalı, Senegal’de ‘özel bölge’ kuracak Türk yatırımcı çekecek

Kral Fahd Oteli’nin bahçesindeki sohbete zaman zaman Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş da katıldı.

Sohbette Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Summa Turizm Yatırımcılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri Fatih Bora, Sinan Bora, Tabanlıoğlu Mimarlık ortağı Melkan Gürsel, Sunset Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güneş, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız, Hatko Genel Müdürü Güşan Hatko da yer aldı.

Fuat Tosyalı’ya Dakar’daki “Özel Ekonomik Bölge”yi sordum, önce Senegal’e demir-çelik yatırımını anlattı:

-          Cezayir’den sonra Afrika’daki durağımız olarak 15 milyon nüfuslu Senegal’i seçtik. Senegal, Batı Afrika’nın giriş kapısı konumunda. Burada 200 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. İnşaat demiri ve filmaşin üretmek üzere haddehane kuruyoruz.

İkinci etapta demir cevherinden üretim yapmayı da planladıklarını belirtti:

-          İlk üretim kapasitemiz 750 bin ton/yıl olacak. 500 kişiye doğrudan, 1000 kişiye de dolaylı istihdam yaratmayı öngörüyoruz.

Senegal Hükümeti’nin demir-çelik yatırımı yaptıkları bölgeyle ilgili kararına değindi:

-          Senegal Hükümeti, ihracat potansiyelini artırmak ve istihdam yaratmak için sanayileşme sürecinin başlatılmasına izin veren bir lojistik ve sanayi merkezinin oluşturulmasına 2017 yılında karar vermişti.

Demir-çelik yatırımlarına paralel olarak 2020 yılında söz konusu alanda bir “Özel Ekonomik Bölge” kurulması için ilk adımın atıldığını vurguladı:

-          Biz de organize sanayi ve endüstri bölgelerindeki deneyim-bilgi birikimimizi buraya taşıyarak bunun oluşmasına öncülük ettik.

“Bargny-Sendou Özel Ekonomik Bölgesi”nin 100 hektarlık alana kurulacağını kaydetti:

-          Burası, metalürji ve çelik sektöründeki şirketler için vergilendirme, kalite altyapısı, düzenleme, idare ve en iyi uluslararası standartları karşılayan operasyonel yönetim dahil, mükemmel ortamın ortaya çıkmasını teşvik etmek için tasarlanmış bir bölge.

Bölgede yoğunlaşacak iş alanlarına vurgu yaptı:

-          Demir kütük, betonarme donatı ve filmaşin üretimi, çelik ve metalürji, liman lojistiği (elleçleme, depolama) ve ilgili diğer hizmetler yer alacak. Katma değer yaratan bir bölge olacak.

Senegal’de kuracakları “Özel Ekonomik Bölge”nin çevre ülkeler ve Afrika kıtasının kalkınmasına da katkı yapacağının altını çizdi:

-          Her türlü altyapısı sağlanacak bu bölge Türkiye’den gelmek isteyen şirketler de dahil olmak üzere ilgili tüm şirketlere açık olacak.

Türk iş insanlarının yurt dışında “özel endüstri bölgesi” kurma girişiminin ilki 2007 yılı başlarında dönemin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ve o alandaki ortağı Tunç Özkan tarafından gündeme geldi.

Dönemin dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile dönemin Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Raşid Muhammed Raşid’in tanıklığında o günlerde imzalar atıldı, yüzde 50’si Mısırlı iki şirkete ait “Polaris International Industrial Park” kuruldu.

Bölgeye hedeflendiği şekilde Türk şirketleri pek gitmedi. Mısır’a yatırıma giden farklı ülkelerden şirketler “Polaris Park”ta yer aldı. Tunç Özkan, daha sonra özel bölge sayısını 3’e kadar çıkardı.

Tosyalı’nın Senegal’de oluşturacağı “Özel Ekonomik Bölge”, Türk şirketlerini ülkeye çekecek cazibeyi yaratır mı?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Dış ticaret açığı nisan ayında yüzde 13,3 arttı

3 Mayıs 2024 Cuma

Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı

3 Mayıs 2024 Cuma

İSO açıkladı! İmalat PMI eşik değerin altına geriledi

2 Mayıs 2024 Perşembe

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan enflasyon muhasebesi kararı

30 Nisan 2024 Salı

Ekonomiye güven nisanda geriledi

29 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun