10,754.53 TRY BIST 100 BIST 100
4.49 CNY CNY CNY
34.99 EUR EUR EUR
32.25 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.25 TRY Interest Interest
84.30 USD Fossil Oil Fossil Oil
31.94 USD Silver Silver
5.09 USD Copper Copper
117.33 USD Iron Ore Iron Ore
382.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,526.92 TRY Gold (gr) Gold (gr)

"Telefondaki Telsiz Sesine Kanmayın" Uyarısı

Kırıkkale Emniyet Müdürü Hasan Onar, arka fonda telsiz sesi kullanarak vatandaşları inandırmaya çalışan telefon dolandırıcılarına karşı herkesi dikkatli olmaya çağırdı.

"Telefondaki Telsiz Sesine Kanmayın" Uyarısı

Kırıkkale Emniyet Müdürü Hasan Onar, arka fonda telsiz sesi kullanarak vatandaşları inandırmaya çalışan telefon dolandırıcılarına karşı herkesi dikkatli olmaya çağırdı.

Onar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerin "telefonla dolandırıcılık" yöntemiyle son dönemlerde birçok kişiyi mağdur ettiğini belirterek, "Polis, savcı, asker ya da farklı bir kamu görevlisi suçu ya da suçluyu takip için para istemez. Telefonla arayan kişi ne kadar inandırıcı olsa da hiçbir zaman şüpheyi elden bırakmayın. Mutlaka en yakın karakola gidin ya da 155'i arayarak durum hakkında polise bilgi verin" dedi.

Gelişen teknolojinin sağladığı imkanları kendi çıkarları için kullanan dolandırıcılara karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyaran Onar, şunları söyledi:

"İletişimi kullanarak özellikle telefonlarla vatandaşlarımızı dolandırmaya çalışıyorlar. Vatandaşlar önce ev telefonlarından aranıyor. Kendilerini  polis veya diğer kamu görevlisi olarak tanıtıyorlar. Konuşurken de arka fonda polisintelsiz sesini kullanarak vatandaşı inandırma yönüne gidiyorlar. Vatandaşı inandırdıktan sonra kendisinin cep telefonundan aranacağını ve telefonunu kapatmaması söyleniyor. Nitekim de kişi, cep telefonu ve diğer bilgilerine ulaşıldıktan sonra aranıyor. Kişilerin bilgilerine vakıf olan dolandırıcılar, aradıktan sonra sürekli telefonla konuşarak şahısın başka kişilerle irtibat kurmasının önüne geçiyor."

Kırıkkale'de son 2 ayda bu yöntemle dolandırıcılık yapan 6 kişiyi suçüstü yakaladıklarını, bu şüpheliler hakkında gerekli adli tahkikatların yapıldığını belirten Onar, bu sürede yürüttükleri çalışmalar sayesinde 50 kişinin aynı yöntemle dolandırılmasını önlediklerini ve yaklaşık 500 bin liranın dolandırıcılara kaptırılmasını engellediklerini söyledi.

Onar, bazı vatandaşların dolandırıcılara inanarak yaklaşık 50 bin lirayı kaptırdığını ifade etti.

Konuyla ilgili broşür ve afiş dağıttıklarını, SMS gönderdiklerini, muhtarları ve vatandaşları bilgilendirdiklerini dile getiren Onar, polis ekiplerinin bankaların çevresinde sürekli telefonla konuşan kişileri yakın takibe aldığını ifade etti.

"Dolandırıcıların ikna kabiliyeti çok yüksek"

Emniyet Müdürü Hasan Onar, dolandırıcıların özellikle yaşlıları seçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Dolandırıcıların ikna kabiliyeti çok yüksek. Bunlara dikkat etmek gerekir. Özellikle ev kadınlarımızı arıyorlar ve 'eşiniz de burada, onunla da görüştürelim' diyorlar. Vatandaşları bu şekilde ikna etmekte ve eşinin telefon numarasını alarak evde bulunan hanımıyla telekonferans sistemiyle görüşme yaptırılmak suretiyle 'evde polis olduğu, bir operasyon yapıldığı, banka hesaplarında bulunan paranın örgüt tarafından ele geçirildiği, banka memurlarının da bu işin içinde olduğuna' inandırıp, operasyon için verilen hesaba para havale etmesini söyleyerek vatandaşlarımızı dolandırmaya devam etmektedirler."

Dolandırıcıların kullandığı telefon hatlarının vefat etmiş kişilerin üzerine kayıtlı çıktığını belirten Onar, dolandırıcılık şebekelerinin parayı veya değerli eşyaları vatandaşın bıraktığı yerden alması için kurye kullandığını, bu kuryelerin sabıka kaydı bulunmayan kişiler arasından seçildiğini söyledi. 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Sabancı Holding's Solar Power Plant project in the USA was put into operation

Monday, May 20, 2024

US confirms 25% steel tariff on China

Wednesday, May 15, 2024

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) is commissioning three new facilities

Wednesday, May 8, 2024

Israel to impose four-point sanctions on Türkiye

Monday, May 6, 2024

Türkiye has completely suspended its trade with Israel

Friday, May 3, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now