Açılış konuşmalarını SteelRadar Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Cem Öztüre ile İzmir Demir Çelik (İDÇ) İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Yazar gerçekleştirdi. Cem Öztüre, Öztüre Holding çatısı altında bulunan Steel Summit’in düzenleyicisi SteelRadar’ın dünden bugüne tarihçesinden bahsetti. SteelRadar olarak hedefimiz piyasa ile konuşmak anlık iletişimde kalmak, spekülasyonlara girmeden, dürüst ve doğru bir platform olmak dedi.
Karar vericilerin yaşadığı zorluklardan bahseden Öztüre; “Karar vericiler uçağın kokpitindeki göstergeler bakan pilot gibidir. Gözü piyasalarda olmalıdır. Karar vermek için sadece fiyat etkin değildir. Ham madde stokları, mamul stokları karar vermek için etken maddelerden biridir. Karar verici yılın 300 günü kritik kararlar vermek zorundadır. Karar vericinin performansını ölçmek çok zor. Yönetim hem güvenmeli hem de takip etmeli. Bunun için bizim gibi platformlar da karar vericilere bir nebze olsun ışık tutmaktadır” Dedi.
İzmir Demir Çelik’in tarihçesine değinerek konuşmasına başlayan Feyyaz Yazar, şu bilgileri paylaştı:
“İzmir Demir Çelik olarak üretim gücümüzü daha ileriye taşıyan son yatırımımızla birlikte ham çelik üretim kapasitemiz 3 milyon 100 bin ton, inşaat çeliği üretim kapasitemiz 1 milyon 400 bin ton, ortak profil kapasitemiz ise 400 bin tondur. Ortak profil haddehanesi ile özellikle yüksek katma değerli ve yurt dışında da tercih edilen ürün gamına sahibiz. Çeşitli ebatlarda kütük ve blum üreterek bir taraftan haddehanelerimizin ihtiyacını karşılarken, diğer taraftanda yırt içi ve yurt dışı piyasanın ihtiyacını karşılamaya çalışmaktayız. Bunun yanında 7 milyon 500 bin ton elleçleme kapasitesine sahip liman şirketimiz, 370 megavatlık ithal kömüre dayalı termik santralimizle ithalat kaynaklı ürünlerin enerji ihtiyacını karşılamakta; kısa sürede tamamlanması beklenen 75 megavatlık bölümüyle birlikte toplam 150 megavatlık yenilenebilir GES yatırımı da hızla devam etmektedir. Şirketimiz ve bağlı ortaklıklarımız, ülkemize ve insanımıza değer katmayı devam etmektedir.”
Türkçe çelik sektörüne ilişkin açıklamalarda bulunan Yazar; “Türk çelik sektöründe özet olarak bazı önemli noktalara değinmek istiyorum. Bildiğiniz üzere 2004 yılında ülkemizde yaklaşık 37 milyon ton üretimin gerçekleştirildiği çelik sektörü %63 kapasiteyle çalışmıştır. Yurt dışından yarı mamul ithalatı bir önceki döneme göre 4,8 milyon tondan 7.12 milyon tona çıkmış ve artış %48 oranındadır. İhracat pazarları daralmaktadır. ABD Başkan’ı Trump’ın getirdiği ve cent olarak uygulamaya tarifeler. Son olarak uygulamaya başladığımız tarifeler yüzünden ayrışma artarak devam edecektir. Bunun yanına Avrupa Birliği’nin sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının ilave maliyetler bunları bir bakıma yurt dışı etkiler olarak değerlendirebiliriz ama içeriye yansıması tabiiki farklı olmaktadır. İçeride de bir takım negatif düzenlemeler söz konusu onlardan bahsedersek en önemlileri uzun mamullere 2024 yılında getirilen İDİS denilen inşaat demiri izlemi sistemidir. Onun sektöre hiçbir şekilde hiçbir faydası olmaması da rağmen etiketleme ve boyama nedeniyle ton başı 2 dolar maliyetiniz olmaktadır bu 2 dolarlık maliyet sadece etiketleme ve boyamadan kaynaklanan maliyettir. Bunun yanında tabii ki işçilik maliyetleri diğer maliyetler ayrı olarak değerlendirilmektedir. Diğer önemli bir konu içerdi yine demir çelik ürünlerine ilişkin sektöre yönelik getirilen bir düzenden özellikle kısmi teklif hatırlaması bu da %50 dolayındadır bu kısmı tahribatın da öğretici ve dağıtıcılar hiçbir faydası bulunmamaktadır. Bu olumsuzluklara ilişkin derneğimizin gösterdiği çabaları yakından biliyoruz. Sektörümüz bir taraftan uluslararası acımasız rekabet oluşturken, diğer taraftan ülkemizdeki negatif uygulamalara karşı sürdürülebilir olmak için büyük bir mücadele vermektedir. Sektörümüze yönelik bu ve benzeri uygulamalar maalesef artarak devam etmektedir. Sektörümüze yönelik negatif ayrımcılık yapılmakta hissiyatı olmaktadır. Bu süreci değiştirebileceğimize inanıyorum. Bu çerçevede çelik gibi olmalı dimdik ayakta durmalıyız. Bizler Türk çelik sektörü olarak bir olmalı ve birlikte hareket etmeliyiz.” Dedi.
Açılış oturumunun devamında, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, “Türk Çelik Sektörünün Makro Görünümü ve Sektörün Gelişimi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Yayan’ın ardından söz alan Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Mehmet Çakmur, “Çelik Piyasasında Küresel Perspektif: Mevcut Durum ve Gelecek Eğilimler” başlıklı sunumuyla sektörün uluslararası görünümünü değerlendirdi.
Zirve, açılış konuşmalarının ardından hurda paneli ile devam etti. İki gün boyunca sürecek etkinlikte, hurda piyasalarından yeşil çeliğe, bölgesel ticaret dinamiklerinden yatırım stratejilerine kadar birçok güncel konu ele alınacak.
Steel Summit 2025, demir çelik sektörünün bugünü ve geleceğine ışık tutmayı amaçlıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı