10.754,53 TRY BIST 100 BIST 100
4,48 CNY CNY CNY
35,02 EUR EUR EUR
32,21 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,25 TRY Faiz Faiz
84,30 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,94 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
5,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.526,92 TRY Altın(gr) Altın(gr)

‘Son 20 yıl içindeki en yüksek kapasite doluluk oranına ulaştık’

Batı Prefabrik, 25 yıldır prefabrik betonarme yapı sistemleri ile pek çok başarılı projeye imza atıyor. 2021 yılını inşaat sektörünün diğer kollarına nispetle daha kuvvetli bir iş hacmi ile geçirdiklerini söyleyen Batı Prefabrik Genel Müdürü Erdem Çotur, son 20 yıl içindeki en yüksek kapasite doluluk oranlarına ulaştıklarını belirtti

‘Son 20 yıl içindeki en yüksek  kapasite doluluk oranına ulaştık’

İzmir’de 1996 yılında kurulan Batı Prefabrik, bugün Tire’de  bulunan fabrikasında, prefabrik betonarme üstyapı sistemleri konusunda adından sıkça söz ettiriyor. Prefabrik betonarme yapı sistemleri ile fabrika binaları, lojistik tesisleri, eğitim yapıları, alışveriş merkezleri, ofis ve yönetim binaları gibi çok farklı fonksiyonlara sahip binalar için, en üst düzeyde üretim kalitesine sahip, yüksek beton kalitesi ve öngerme teknolojisi ile deprem dayanımı ve durabilitesi yüksek yapı sistemleri inşa ediyor.

Batı Prefabrik Genel Müdürü Erdem Çotur ile sektöre yönelik bir röportaj yaptık.

Batı Prefabrik olarak ne gibi projelere imza atıyorsunuz?

Batı Prefabrik’ te bizim ana iş kolumuz; endüstri tesisleri, depolar, eğitim yapıları, iş merkezleri ve benzeri çok katlı yapı tiplerinin tamamı için prefabrik betonarme yapı sistemleri geliştirmektir.  

Prefabrik betornarme yapı sektörünü nasıl değerlendirirsiniz?

Bu betonarme yapı sistemleri birkaç yıl öncesine dek çoğunlukla endüstri yapıları veya depolar gibi ihtiyaçlar için kullanılıyordu. Ancak sektör olarak, edindiğimiz deneyim, üretim-malzeme teknolojilerindeki gelişim sayesinde ve deprem yönetmeliğinin 2018’de getirdiği tasarım yenilikleri ile çok katlı yapı sistemlerini de pratik, güvenli ve ekonomik biçimde tasarlayıp üretebilmek mümkün oldu. Ayrıca Türkiye Prefabrik Birliği öncülüğünde yürütülen SEFACAST projesi ile sektörümüz çok katlı yapı sistemleri konusunda bir know-how sahibi oldu. Bu gelişmeler, sektör olarak betonarme yapı hacmi içinde prefabrik betonarmenin ağırlığının, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde olduğu gibi yüzde 60’lar mertebesine çıkabilmesi için öncü işaretler oldu. 

Prefabrik betonarme üreticilerinin iç hacminde meydana gelen artışları neye bağlıyorsunuz?

Bahsekonu bu gelişmelerin öncesinde prefabrik betonarme büyük oranda, sanayi yapılarına ve ulaşım yapılarının açıklık elemanlarının üretimine bağlı bir sektördü. Az önce bahsettiğim gelişmeler ile daha geniş bir yelpazeye sahip olduk. Öte yandan, inşaat süreçlerini kısaltma hedefine sahip yatırımcı taleplerine cevap verebiliyor oluşumuz diğer tip yapı sistemlerine görece üstünlük elde etmemizi sağladı. İş güvenliği açısından bakıldığında da prefabrik betonarmenin diğer alternatif metotlara oranla daha avantajlı olması da önemli bir etkendir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin yatırım teşvik programları endüstri yatırımlarının hareketlenmesini sağladı. Ve bu bizim iş kolumuzda ilave bir artış daha oluşmasını sağladı. Bir ilave gelişme de Türkiye’deki kur seviyesinin yükselmesi oldu. Yüksek kur Türkiye’de üretim yapan ve ihracata yönelik çalışan firmaların ihracat kapasitelerini olumlu yönde etkilemekte. Uluslararası rekabet ortamında Türkiye’deki düşük TL değeri, maliyetleri de düşürüyor.  Bu da Türkiye’de ihracata yönelik çalışan firmaların iş hacimlerininin artmasını ve yeni yapı ihtiyaçlarını tetikliyor. Prefabrik betonarme sektörü bu olumlu etkilerle son 5-6 aydır oldukça kuvvetli bir döneme girdi.

Burada en önemli pay; prefabrik betonarmenin çok katlı yapılarda kullanılıyor olması ve 2015-2106 yılında Safecast Projesi’nin Avrupa Birliği desteğiyle tamamlanmış olması. Bunlar bizim çalışma yelpazemizi büyük oranda geliştirdi. Maliyet artışlarına rağmen, 2021 yılında kuvvetli bir iş hacmi ile yüz yüzeyiz.

 Bu kadar olumlu tablonun içinde karşı karşıya kaldığınız olumsuzluklar neler?

Ülkemizde uygulanan görece yüksek faiz politikası yatırımların artması konusunda engel niteliğinde. Pandemi şartları nedeni ile artan emtia fiyatları yapı üreticilerinin bütçe dengesini sağlamalarını zorlaştırıyor. Ayrıca pandeminin iş gücü verimi üzerinde de ciddi bir baskısı mevcut.

 Peki yükselen emtia fiyatları sektörü etkiler mi?

Böyle bakınca son 3 yıl içinde inşaat sektörünün ana kalemi olan yapı maliyeti fiyatları yüzde 45-50 oranında bir zam gördü. Bu nihai tüketiciye yansıyan yapı maliyetlerini fiyatları çok yükseltti. Bunun benzer şekilde devam etmesi durumunda sektörün olumsuz etkilenmeye başlama ihtimali var. Yükselen emtia fiyatları sektör için bir tehdittir. Bunun müdahale ile düzelmesi mümkün değil. Pandemi şartlarının iyileşmesi ile bu koşulların iyileşmesini beklemek durumundayız.

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Yayınlayan: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ArcelorMittal, Avrupa’nın enerji zorlukları karşısında karbonsuzlaştırma planlarını değerlendiriyor

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Thyssenkrupp 2024 yılının 2. çeyreğinde zararını azalttı

17 Mayıs 2024 Cuma

Talaat Moustafa Group Riyad'da 'Benan City' projesini tanıttı

17 Mayıs 2024 Cuma

Almanya demir cevheri fiyatları gerilemeye devam ediyor

17 Mayıs 2024 Cuma

BPISC, yeni bir demir cevheri işleme tesisi kuruyor

16 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun