Tehrani, İran limanlarında — özellikle de malların büyük kısmının alındığı Şehid Racaî Limanı’nda yetersiz ekipman ve lojistik altyapı nedeniyle malların biriktiğini ve çıkış süreçlerinin uzun sürdüğünü belirtti.
İran ekonomisinin ithalat ve ihracat kapısı ile düzenleyici merkezi olarak tanımlanan dev liman kompleksi Şehid Racaî, stratejik coğrafi konumunun yanı sıra; ülkenin toplam emtia işlemlerinin %70’ini, petrol dışı işlemlerin %58’inden fazlasını üstlenmesiyle büyük önem taşımaktadır.
Geçtiğimiz hafta Şehid Racaî Limanı’nda yaşanan patlama ve yangın, liman yönetiminin özellikle konteynerlerin hızlı sevk edilmesi sürecinde reforma ihtiyaç duyduğunu yeniden gündeme getirdi.
Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bu bağlamda bilimsel ve pratik çözümler çağrısında bulundu. Olaydan bir gün sonra düzenlenen kriz yönetimi toplantısında, limanda 120.000 ila 140.000 konteynerin uzun süre bekletilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, malların tahliye sürecinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
30 bin ton kömürün limanda yandı
Bu bağlamda kıdemli analist Tehrani, limandaki patlama ve yangının, hava sıcaklıkları ve yüksek nem oranı nedeniyle konteynerlerin iç sıcaklığının 60-70°C’ye kadar çıktığını bu nedenle yangının 20 mil öteden fark edilebilecek büyüklükte bir alanı etkilediğini belirtti. Ayrıca yeterli ekipman bulunmamasından ötürü 30.000 ton kömürün limanda yandığını ve 1,2 milyon dolarlık zarara neden olduğunu ifade etti.
Konteynerlerin limanda birikme nedenlerine de değinen Tehrani, normalde konteynerlerin en fazla 3 ay limanda kalmasına izin verildiğini, ancak bazı malların 5 aydan uzun süredir kayıtsız şekilde bekletildiğini belirtti. Döviz tahsisi sorunlarının yanı sıra, İran’daki limanlarda depolama ücretlerinin uluslararası limanlara kıyasla çok daha düşük olması nedeniyle bazı mal sahiplerinin mallarını bilerek limanda bekletmeyi tercih ettiğini ifade etti.
Koronavirüs salgını sırasında bazı konteyner sahiplerinin konteynerleri eritilmek üzere çelik fabrikalarına sattığını, 2022 sonrası üretilen konteynerlerin ise daha değerli olduğunu vurgulayan Tehrani, Şehid Racaî Limanı’ndaki yaklaşık 140.000 konteynerin yalnızca konteyner maliyetinin 420 milyon doları bulabileceğini ifade etti. Bu konteynerlerin sermaye malı niteliği taşıdığını ve hızlı dönüşümlerinin ekonomik açıdan büyük önem arz ettiğini belirtti. Bu nedenle, ülkenin ekonomik kalkınmasını arttırmak için Şehid Racaî Limanı’ndaki problemlerin uluslararası standartlara ulaştırılması gerektiğini vurguladı.
Comments
No comment yet.