10.082,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,37 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,34 TRY Faiz Faiz
88,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,78 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,51 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.427,31 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 6 sektörde karbon emisyon hedeflerini açıkladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ihracat alanında yaşadığı son gelişmelere ve sanayi sektörüne dair güncel açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır “Düşük karbonlu yol haritalarımız ve yeşil büyüme teknoloji yol haritaları, 6 sektörün yeşil dönüşümünde temel oluşturacak, önümüzdeki dönemde sanayimizin 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerimiz doğrultusunda bizler için rehber niteliği taşıyacak.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 6 sektörde karbon emisyon hedeflerini açıkladı

Gebze’de gerçekleşen törende konuşma gerçekleştiren Mehmet Fatih Kacır, yeşil sanayi faaliyetleri ile ilgili önemli bir gelişme olan 'Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın karbon emisyonu için önemine değindi.

Yeni düzenleme sayesinde demir-çelik, alüminyum, gübre, çimento, hidrojen ve elektrik üretim sektörü de dahil olmak üzere ithalatçı firmalara sınırda karbon mekanizması uygulanacağını söyleyen Kacır,  Avrupa Birliği ile aramızdaki ihracatın sera gazı salınımının azaltılması için önemli bir hamle olduğunu ve bu durumun alüminyum, çelik, gübre ve çimento sektörleri için geçerli olduğunu ifade etti. Bakan Kacır, söz konusu 4 sektörün Türkiye ihracat pazarın yüzde 12,7'sine karşılık geldiğini ve Ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası işbirliğiyle yine söz konusu 4 sektör için 'Düşük Karbonlu Yol Haritası' hazırladıklarını belirtti.

Öncelikli olarak emisyon azaltımlarını tespit ettiklerini söyleyen Kacır devamında, “2053 emisyon hedeflerimiz doğrultusunda; alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 oranında emisyon azaltımı, gübre sektöründe ise sıfır emisyon hedefliyoruz.” şeklinde sözlerini dile getirdi. Gerçekleştirilen çalışmalar dahilinde bir yol haritası ve bu faaliyetlerin uygulanması amacıyla yatırım planı oluşturulacağı bilgisi paylaşıldı. 

Kacır;"Çığır açıcı araştırma ve yenilik temelli çözümler için tüm paydaşlarla birlikte 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin hedefleri belirledik. Ülkemizin Ar-Ge ve yenilik kapasitesini geliştirmesine imkan verecek politika ve eylemleri tespit ettik. Düşük karbonlu yol haritalarımız ve yeşil büyüme teknoloji yol haritaları; 6 sektörün yeşil dönüşümünde temel oluşturacak; önümüzdeki dönemde sanayimizin '2053 Net Sıfır Emisyon' hedeflerimiz doğrultusunda bizler için rehber niteliğinde olacak. Destek programlarımızı, politikalarımızı ve projelerimizi bu çalışmalarını çıktılarıyla uyumlu bir şekilde kurgulayarak yeşil ekonomiye geçişimizi hızlandırmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde inşa ettiğimiz güçlü Ar-Ge ve üretim altyapısı ile Türkiye, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, ham madde ve enerji krizi gibi küresel ekonominin karşı karşıya olduğu sınamaları başarıyla atlattı. Küresel tedarik zincirlerinde konumunu günden güne güçlendirerek ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde, birlikte yeni başarı hikayeleri yazarak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine hep birlikte taşıyacağız. 2053 net sıfır emisyon hedeflerimize, sanayicilerimizle, girişimcilerimizle, ihracatçılarımızla ulaşacağız. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, başta sanayi sektörü olmak üzere her alanda hem zorluklar hem de fırsatlar sunuyor."Dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

 Süveyş Kanalı ekonomik bölgesinde çelik imalat tesisi açılıyor

30 Nisan 2024 Salı

Tangshan kütük fiyatları dalgalanıyor

30 Nisan 2024 Salı

Anglo American, BHP'nin teklifini reddetti

30 Nisan 2024 Salı

Norveçli Blastr, Finlandiya’da yeşil çelik tesisi kuruyor

30 Nisan 2024 Salı

Çelik fiyatlarındaki artış Pakistan'da inşaat sektörünü vuruyor

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun