10.158,63 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,96 EUR EUR EUR
32,29 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,90 TRY Faiz Faiz
83,06 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,52 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,92 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,25 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.472,54 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Sağlık Bakanlığı Bütçesi Açıklandı: 19 Milyara İYİLEŞTİK

Türkiye’de 2015 yılında 2 milyon 46 bin kutu ilaç kullanılırken, bu ilaçlar için 19 milyar 349 milyon lira para harcandı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Bu veriler güçlü bir sağlık tüketicisi olduğumuzu gösteriyor. Türkiye’nin yeni döneminde ilacı üretebilen bir ülke olması gerekiyor” dedi. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Arman Üney de eczacıların her geçen gün sayıları artan Suriyeli mültecilere ilaç sağlamada sıkıntı yaşamaya başladıklarını belirterek, “Bu konu bir kurala bağlanmadı. AFAD ile protokol yapılması şart” dedi.

Sağlık Bakanlığı Bütçesi Açıklandı: 19 Milyara İYİLEŞTİK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesinde sunum yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2015 yılında 2 milyon 46 bin kutu ilaç kullanıldığını, bu ilaçlar için 19 milyar 349 milyon lira para harcandığını bildirdi. Müezzinoğlu, difteri, tetanoz ve boğmaca aşılarının yerli üretim çalışmalarına başladıklarını da söyledi. Müezzinoğlu, sağlık alanıyla ilgili şu rakamları paylaştı:

DAHA DA BÜYÜYECEK

“2016 yılında 2 milyon 89 bin kutu ilaç kullanılacağı düşünülüyor. Bunun için de yaklaşık 20 milyar liranın üzerinde para harcanacak. Bu veriler Türkiye’nin güçlü bir sağlık tüketicisi olduğuna da işaret. Türkiye’nin yeni döneminde ilacı üretebilen bir ülke olması gerekiyor bunu başarabilecek bir altyapısı olan insan kaynağımız var. Kişi başı hekime başvurma sayısı 2015 yılında 8.3 oldu. 138 merkez ve bin 523 palyatif bakım yatağı açtık. Yanık yatak sayısı 291’den 406’ya yükseldi. Organ nakli sayısında 2015 yılında 4 bin 552’lik bir rakamla başarılı bir süreç yürütüyoruz. TÜRKÖK projesi ile 100 binin üzerinde gönüllü bağışçımız oldu. 12 bağış merkezi kurduk ve 35 hastaya ilik nakli yaptık. Merkezi randevu sistemiyle günlük ortalama 360 bin kişi hastanelerden randevu alıyor.”

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ BAŞLIYOR

Türkiye Genom projesi için de düğmeye bastıklarını anlatan Müezzinoğlu, şunları söyledi: “Bununla birlikte kanser ve kanser dışı hastalıklarda kişiye özel tedavi dönemi başlıyor. Türkiye Mikrobiyom Projesini başlatıyoruz. Bununla da mikroorganizmaların gen yapısını tespit ederek hastalıklarla mücadele etmeyi planlıyoruz. Aşı üretim tesisimiz 2017 yılında tamamlanacak. Difteri, tetanoz ve boğmaca aşılarının yerli üretim çalışmalarına başladık. Plazma ürünlerinin tamamının yerli plazmadan üretilmesini hedefliyoruz. Yerli orijinal insülin üretmeyi hedefliyoruz. Aile diş hekimliği uygulamasına bu yıl başlayacağız. Ağız diş sağlığı hizmetlerinde aile hekimliği benzeri yapılanmaya gidiyoruz.” Sağlıklı yaşam konusunda da atılımlar yaptıklarını anlatan Müezzinoğlu, “Doktorların egzersiz programı reçete etmeleri için pilot çalışma başlattık. Ekmekte kepek oranının daha da artıracak ve tam buğday ekmeğinin yaygınlaşmasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Hazır gıdalarda trans yağların kullanılmasını engelleyecek politikalar geliştiriyoruz” dedi.

AKCİĞER KANSERİ  YÜZDE 10 AZALDI

TÜRKİYE nüfusunun tamamında aktif olarak kanser kaydı yapıldığını anlatan Müezzinoğlu, “Tütünle mücadele programı kapsamında akciğer kanserlerinin yüzde 10 azaldığını tespit ettik. Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı ile günlük ortalama 4 bin 800 vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma Hattı ile 63 bin kişiye hizmet verdik.

Yılda 5 milyon vatandaşımıza ücretsiz kanser tarama hizmetleri veriyoruz. Kanserle mücadelede kapsamında en çok görülen meme, rahim ağzı ve kalınbağırsak kanserlerinde yaygın taramaya devam ediyoruz. 2015 yılında 652 bin kişiye evinden sağlık hizmeti sunduk. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları konusunda 51 sağlık kuruluşuna uygulama yetkisi, 6 üniversite hastanesine de eğitim programı düzenleme yetkisi verdik” diye konuştu.

YURTDIŞINA ÇIKANA ZİKA SMS’İ

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Zika virüs konusunda dünyadaki gelişmeleri takip edip gerekli önlemleri alıyoruz. Yurt dışına çıkan vatandaşlarımıza SMS ile bilgi vererek seyahatleri sırasında güvende olduklarını hissettiriyoruz” dedi.

BEBEK ÖLÜM HIZI DÜŞTÜ

MÜEZZİNOĞLU, “Bebek ölüm hızı bin canlı doğumda 31.5 iken 7.6’ya, anne ölüm oranın ise yüz bin canlı doğumda yüzde 64’ten yüzde 15’e düştüğünü kaydetti. Şuanda hastanede yapılan doğum oranlarını yüzde 99’lara taşıdık. Koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan bütçe yüzde 22 arttı. 2016 yılında bu rakam 11 milyon lira olacak” dedi.

121 BİN 712 SURİYELİ DOĞDU

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Suriyeli vatandaşlarla ilgili de bilgi vererek, “2011 yılından bu yana Türkiye’de doğan Suriyeli sayısı 121 bin 712 oldu. 2015 yılında 335 bin sığınmacı aşılandı” şeklinde konuştu.

SURİYELİLERE İLAÇTA SIKINTILI DÖNEM

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Arman Üney, eczacıların her geçen gün sayıları artan Suriyeli mültecilere ilaç sağlamada sıkıntı yaşamaya başladıklarını belirterek, “Bu konu bir kurala bağlanmadı. AFAD ile protokol yapılması şart” dedi.

Üney, şunları söyledi: “TEB eczacılar adına protokol yapan bir kurum ve bu yasal bir hak. Ancak Suriyelilere sağlanan ilaçlarla ilgili AFAD ile yapılmış bir protokolümüz bulunmuyor. Bu da eczacıları zor durumda bırakıyor. Mültecilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bayırbucak Türkmenleri de geliyor. Yeni bir mülteci dalgası yolda. Bu insanların ilaca ihtiyacı var. Konuyla ilgili sadece bir 12 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan bir Başbakanlık genelgesi bulunuyor. O da ayrıntı içermiyor. TEB olarak gördük ki eczacılar mültecilere ilaç sağlamada ellerinden geleni yapıyorlar ancak ne yazık ki artık sıkıntılı bir döneme giriliyor. Mültecilere ilaç verememe noktasına gelindi. Çünkü reçete kesintileri, iadeler, SGK tarafından 90 güne kadar incelenen reçetelerin valilikler tarafından kaç günde ödeneceği konusunda hiçbir ayrıntı yok. Eczacı ekonomik olarak zor durumda. Geçtiğimiz günlerde konuyu AFAD Başkanı ile bir görüştük. Ona eczacıların yaşadığı sıkıntıları anlattık. AFAD ile bir protokol imzalanmasının şart olduğunu söyledik. Sorunlarımızı dinledi. Çözüm için gereken düzenlemelerin yapılacağını bildirdi. Ancak protokol ile ilgili her hangi bir gelişme olmadı. Talebimiz en kısa sürede AFAD ile bir protokol imzalanması.”

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ABD, Çin'e %25 çelik tarifesini doğruladı

14 Mayıs 2024 Salı

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) üç yeni tesisi faaliyete geçiriyor

8 Mayıs 2024 Çarşamba

İsrail’den Türkiye’ye dört maddelik yaptırım kararı

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun