9.078,43 TRY BIST 100 BIST 100
38,44 USD USD USD
5,32 CNY CNY CNY
43,57 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,98 TRY Faiz Faiz
62,41 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,43 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,69 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,19 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
325,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.035,64 TRY Altın(gr) Altın(gr)

S&P Türkiye'nin Kredi Notu Ve Görünümünü Korudu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB+’, not görünümünü ise ‘negatif’ olarak korudu

S&P Türkiye'nin Kredi Notu Ve Görünümünü Korudu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin 'BB+' olan kredi notunu, 'negatif' olan not görünümünü teyit etti.

S&P'nin resmi internet sitesinde yayımlanan raporda, Türkiye'nin ‘BB+’ olan kredi notunun korunduğu bildirilirken, bu kararın ülke ekonomisindeki büyümenin kademeli olarak tekrar yüzde 3'ün üzerine çıkacağına yönelik beklentileri yansıttığı kaydedildi.

Kuruluşun, dış finansman dengesinin istikrar kazanacağı ve sıkı mali politikaların devam edeceği yönündeki tahminlerinin de yer aldığı raporda, Türkiye'nin 2015 ve 2016 yıllarında yüzde 3, 2017'de ise yüzde 3,4 büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu.

S&P, ‘negatif’ olarak korunan not görümüne ilişkin olarak ise "Türkiye'nin not görünümüne ilişkin değerlendirmemiz negatif olmayı sürdürüyor. Bu, Türkiye'nin 2015 yılında ciddi oranda dış finansmana ihtiyaç duyacak olmasından kaynaklanan aşağı yönlü risklere yönelik görüşümüzü yansıtıyor" ifadelerine yer verildi.

Ödemeler dengesi ya da büyümede beklenmeyen bir şok yaşanması durumunda, Türkiye'nin kredi notunun gelecek 12 ay içerisinde aşağı yönlü revize edilebileceğini belirten S&P, böyle bir durumun yaşanma olasılığını 'üçte bir' olarak belirledi. Raporda, ayrıca şiddetli bir şokun mali performansı ve finansal istikrarı olumsuz etkileyebileceği uyarısı yer aldı.

Ekonomik büyümenin dış kırılganlıklarla sınırlandığını öne süren S&P, net ihracatın Türkiye'nin bu yılki büyümesinde ana etken olduğunu vurgularken, ülkedeki iç talebin hala düşük seviyelerde seyrettiğine işaret etti.

"Türkiye'nin kontrolünde değil"

Uygulanan esnek para politikalarının Türkiye'nin notunu olumlu etkilediğine değinilen raporda, ekonominin geleceğine dönük risklerin devam ettiği ancak bunların birçoğunun Türkiye'nin kontrolünde olmadığının altı çizildi.

"Örneğin Türk lirası, ABD Merkez Bankasının tahvil alımlarını azaltmaya yönelik ilk tartışmalarından bu yana geçen 18 aylık sürede ABD dolarına karşı yüzde 25 değer kaybetti" denilen raporda, bu durumun cari açığın Gayri Safi Milli Hasılaya (GSMH) oranını, yıl sonu itibarıyla yüzde 5,2'ye çekeceği öngörüsüne de yer verildi.

Buna karşın, Türk lirasındaki zayıflamanın kredi notunu düşürebileceğinin kaydedildiği raporda, bunun ülkenin yabancı yatırımcının güvenini koruyabilmesine bağlı olduğu dile getirildi. Türk bankalarının artan dış borçlarının ülke ekonomisini uluslararası gelişmelere karşı hassaslaştırdığı iddia edilen raporda, petrol fiyatlarındaki gerilemenin ise ekonominin dengelenmesine yardımcı olacağı kaydedildi.

S&P, öte yandan ekonomik büyümedeki dış finansman ihtiyacının azalması durumda kredi notu üzerindeki aşağı yönlü baskının azalacağını ve notun istikrar kazanacağını vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İngiltere ve Hindistan serbest ticaret anlaşmasında sona yaklaştı

2 Mayıs 2025 Cuma

AB ve ABD'den Rusya'ya yaptırım mesajı: 17. paket yolda

2 Mayıs 2025 Cuma

Trump, Japonya, Güney Kore ve Hindistan ile ticaret anlaşmalarına yönelik mesaj verdi

2 Mayıs 2025 Cuma

İran’daki Benber Abbas Limanı’nda faaliyetler normale döndü

29 Nisan 2025 Salı

Katar Ticaret Odası ve Alman heyeti ekonomik iş birliklerini güçlendiriyor

24 Nisan 2025 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun