9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

ROSATOM fesih gerekçesinde IC İçtaş’ı suçladı

Akkuyu NGS inşaatında, yerli ortaklı ana yüklenicinin sözleşmesinin feshedilmesi ve ardından Rosatom iştiraki bir şirketle inşaat-mühendislik ana yüklenici sözleşmesi yapılması üzerine başlayan tartışma sürüyor.

ROSATOM fesih gerekçesinde IC İçtaş’ı suçladı

Sürecin başından itibaren Rosatom Genel Müdürü Alexey Lichachev ilk kez resmi bir açıklama yaparak, yerli şirketlerden beklentilerini sıraladı. Süreç içinde sözleşme feshinden sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak önceliklerinin projenin zamanında bitirilmesi olduğunu belirtmiş ve taraflarla temas kuracağını açıklamıştı. Bakanlık, Rosatom’a bir mektup göndererek yerlileştirme taahhütlerine bağlı kalınması ve işin zamanlamasına uyulmasını beklediğini iletmişti.

Alexey Lichachev yazılı açıklamasında firmalardan beklentilerini sıralarken sorumluluk konusunda yerli firmalara işaret ederek, “(iş üstlenecek yerli firmalar) Son olarak da şirketin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği, 2023’te ilk ünitenin inşasının tamamlanması hedefine ulaşılmasına katkıda bulunmak için mümkün olan her şeyi yaptığını görmek istiyoruz” ifadesine yer verdi.

Alt yüklenicilerle görüştük Alexey Likhachev’in açıklaması Soçi mahreçli olarak “Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesi öncesinde Rus Devlet Şirketi Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev’in değerlendirmesi” başlığıyla yapıldı. Açıklamada sürece ilişkin verilen bilgide, ortak girişimin Türk ortağı IC İçtaş suçlanarak, “IC İçtaş AŞ., işin kalitesini ve zamanlamasını etkileyen çok sayıda ihlal yapmıştır. Bu nedenle proje yönetimi, IC İçtaş AŞ ile sözleşmenin feshedilmesine karar vermiştir” denildi.

Ayrıca, inşaatta yüzde 80’i Türk olan 25 bin kişinin çalıştığı ve bu çalışan sayısının ileride artacağı belirtildi. Bunun dışında, iş üstlenen yerli firmaların da sayısının artacağı vurgulanarak, inşaatta iş üstlenen firmalardan beklentiler, yetkinliğini onaylaması, şeffaflık-dürüstlük-titizlik olarak sıralandı. Üçüncü beklenti ise ilk ünitenin 2023’te inşasını tamamlanması hedefine uyum olarak sıralandı.

Çalışanların temmuz maaşı ödenecek

Akkuyu NGS’den yapılan başka bir açıklamada ise sözleşmesi feshedilen T2IC şirketi çalışanlarının temmuz ayı maaşlarının ödeneceği duyuruldu. Açıklamada, T2IC şirketinin mutabakat ile sözleşmeyi feshetmeyi reddettiği ve maaş ve diğer mali yükümlülüklerini yerine getirmediği belirtilerek, TL ile maaş alan çalışanların ücretlerinin yüzde 35 artırılacağı, kıdem ve ihbar tazminatları, kullanılmayan izinler dahil tüm haklarının korunacağı yönünde TSM’nin iş teklifi yaptığı aktarıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Almanya, Mart ayı çelik satışlarında gerileme yaşadı

26 Nisan 2024 Cuma

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

25 Nisan 2024 Perşembe

Bakan Işıkhan: Türkiye en fazla büyüme kaydeden ülkeler arasındadır

25 Nisan 2024 Perşembe

ABD'de imalat PMI son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi

24 Nisan 2024 Çarşamba

Yıl sonuna kadar hedefimiz 110 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmak

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun