10.319,96 TRY BIST 100 BIST 100
35,03 EUR EUR EUR
32,22 USD USD USD
4,49 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,53 TRY Faiz Faiz
83,58 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,64 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,91 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,38 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.467,82 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Prefabrik yapılarda Türkiye’nin dünyaya açılan markası Karmod!

35 senelik prefabrik sektörü geçmişiyle adından sıkça söz ettiren Karmod Prefabrik’in Satış ve Pazarlama Müdürü Abdullah Yüceer, www.insaatnoktasi.com okuyucuları için pazarda rekabetin boyutu, pandemi döneminde prefabrik evlere talep, prefabrik evlerin avantajları gibi konularda sorularımızı yanıtladı.

Prefabrik yapılarda Türkiye’nin dünyaya açılan markası Karmod!

Öncelikle firmanızı tanıyabilir miyiz?

Karmod Prefabrik Yapı Teknolojileri, 1986 yılından bugüne üretim tecrübesiyle Türkiye ile beraber Dünyanın 120’yi aşkın ülkesinde projeler gerçekleştiren hazır yapı sektörünün öncü markalarındandır.

Karmod iyi organize olmuş senkronize ekipleriyle aynı anda Dünyanın farklı ülkelerinde projeler gerçekleştirme gücüne sahiptir.

Karmod, teknolojik bant üretim hatlarıyla donatılı modern tesislerinde Dünya genelinde öne çıkan projelerin şantiye ofis ve kamp yapıları, hızlı kurulumlu toplu konutlar, acil yerleşim üniteleri, askeri tesisler gibi farklı yapıların üretimini gerçekleştirmektedir. Karmod’un gerçekleştirdiği önemli yapı projeleri arasında Dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip Türkiye üzerinden Avrupa’ya enerji sağlayan Azerbaycan’daki Şahdeniz 2 projesinin şantiye yapıları, Irak’ın Başkenti Bağdat ve Kut şehirlerinde 7 ay gibi kısa sürede tamamlanan 10 bin kişinin yaşadığı 1884 adetlik konut projesi ve sosyal tesis yapıları, Kongo’da 1200 konutluk dev toplu konut projesi, Nijerya’da BM askeri kamp yapıları, Arjantin, Peru, Guyana, Suudi Arabistan, Sudan, Eritre madencilik işçi kampı yapıları,  Fransa’da 40 günde tamamlanan 16 derslikli Simon Veil Okul projesi, İstanbul Sultangazi ilçesinde 72 günde tamamlanan 19 derslikli Nadide Ahmet Tütüncüoğlu İlk ve Ortaokulu, İstanbul Havalimanı Şantiye yapıları, Van ve Elazığ Deprem Sonrası Konteyner Kent projeleri gibi çok sayıda önemli proje bulunmaktadır.

Karmod’un üretimleri ve Karmod’u farklı kılan özellikleri nelerdir?

Üretimlerimiz;

Panel Sistem Prefabrik Binalar (Şantiye Yapıları, Ofisler, Ev ve Toplu Konutlar, Acil Yerleşim Üniteleri, Eğitim ve Sağlık Binaları, Askeri Yapılar), Ağır Çelik Yapılar ve Hibrit Çelik Yapılar, Konteyner Yaşam Alanları, Modüler Yaşam Kabinleri …

Karmod’u farklı kılan özellikler ise;

Projeleri tam zamanında tamamlamak, (Hızlı üretim, kısa sürede kurulum)

Projelere sunduğu yüksek kalitede üretimlerini Satış Sonrası Servis hizmetleriyle desteklemek

Çevre Dostu Yapı Standartları

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı şartlarına üst düzeyde önem verme

Periyodik eğitimlerle çalışanlarına kazandırdığı uzmanlığın getirdiği başarıları birlikte paylaşmak

Prefabrik yapı sektörünü anlatabilir misiniz? Pazarda rekabetin boyutu nedir?

Prefabrik yapı sektörü Dünyada uzun yıllardır tanının bir sektör. Sektör Türkiye’de 1999 Marmara Depremi sonrası duyulmaya başladı. Uzun ömürlü güvenli yapılar üreten sektör Türkiye’de hak ettiği ilgiyi son yıllarda görmeye başladı. Prefabrik hazır yapıların tasarımları modern mimaride gerç"ekleştirilmekte olup yapı güvenliği statik hesaplamaları bilgisayarda özel yazılım program kullanımıyla kusursuz gerçekleştiriliyor. Bilgisayarda hazırlanan onaylı proje üretim hattındaki bilgisayar sistemiyle tam uyumlu olarak çalışmakta olup yapı detayları hiçbir yapı modelinde olmadığı kadar hassas ölçülerde prefabrik sistemiyle üretilebilmektedir.

 

Birkaç yıl öncesine kadar hızlı kurulum ve bütçe avantajıyla şantiye yapılarında tercih edilen prefabrik yapılar günümüzde bireysel ve toplu konut projeleri, ofis ve yönetim binaları, hastane ve okul binaları gibi çok sayıda alanda tercih edilmektedir. Uzun ömürlü güvenli yapı modelinin yanı sıra prefabrik; üretim hızı, sevkiyat kolaylığı ve yerinde montaj hızı avantajıyla özellikle ilgi görmektedir.

 

Yeni nesil teknolojileri kullanarak gelişimini sürekli hale getiren Türk prefabrik yapı sektöründe günümüzde Dünya genelinde aktör olan güçlü markalar bulunuyor. Karmod’da 130’u aşkın ülkeye ihracatıyla lider markalardan biri.

 

Rekabet açısından değerlendirdiğimizde iç piyasada irili ufaklı çok sayıda firma bulunuyor. Bu firmalar arasında gerek yapı güvenliği ve gerekse yapı kalitesi açısından öne çıkan marka sayısı beşi geçmiyor. Yurtdışında Türk markaları proje tamamlama hızı ve kalitesiyle tanınan aktörler arasında yer alıyor. Firmalarımız yurt dışında enerjiden madenciliğe, yol yapımdan hava limanı inşaatlarına dünyanın önde gelen büyük projelerine şantiye yapıları kuruyor. Toplu konut projeleri, okul ve hastane projeleri, ofis ve sosyal tesis binaları gibi çok sayıda yapının inşası Türk prefabrik markalarınca hızlı üretim, kolay lojistik ve yerinde kısa sürede hızlı kurulum avantajlarıyla gerçekleştiriliyor.

Prefabrik evler pandemi döneminde oldukça ilgi gördü. Bu süreç sektöre fayda sağladı diyebilir miyiz?

Müstakil kullanımdaki bireysel prefabrik ev ve konteyner evlere var olan mevcut talep pandeminin etkisiyle iki, üç kat arttı diyebiliriz. Pandeminin ortaya çıkardığı endişe vatandaşı yaşadığı şehre yakın lokasyonlar ve köylerinde ev yapmaya yönlendirdi. Prefabrik evlerde 64 -100 m2 aralığındaki 2+1 ve 3+1 modellere yoğun talep var. Daha düşük bütçeli ev talepleine de cevap verebilme adına 1+1 plan 35 ve 2+1 planda 42 m2 konteyner ev modellerini bu süreçte geliştirerek satışa sunduk.

"Köy ve mezralara varana kadar hizmet veriyoruz"

Prefabrik ev almak isteyenlere önerileriniz neler?

Öncelikle sektörde irili ufaklı çok sayıda firma var. Pandemi süreci küçük şahıs firmalarının sayısını daha da artırdı. Mağdur olmamaları adına kurumsal firmalara ev yaptırmalarını öneririz. İyi bir markaya hazır ev yaptırdıklarında uzun ömürlü, yapı güvenliği yüksek, en iyi kullanım konforuna sahip prefabrik eve 15 ila bir ay içerisinde sahip olabilirler. Ev satın almadan önce firmanın yetkinliği, üretim kalitesi, kullandığı malzeme özelliklerini mutlaka incelemeliler. Firmanın satış sonrası destek hizmetleri bulunup bulunmadığını sorgulasınlar.

Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz?

Türkiye’nin her bölgesine, her iline köy ve mezralara varana kadar hizmet veriyoruz. Yapılarımızı kurabilmemiz için kullanım yerine araç ulaşımının bulunması yeterli.

Prefabrik evin avantajları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Prefabrik evler uzun ömürlü yapı modeline sahiptir.

Klasik betonarme konutlara göre deprem güvenliği daha yüksektir.

Evin statik hesaplamaları özel bilgisayar yazılımı ile gerçekleştirilir. Bilgisayar projesi sonrası mühendislerce kontrolleri sağlanarak onaylanır.

Elektrik ve su tesisat sistemleri her ev modeline özel projeli olarak hazırlanır.

Üretim de bilgisayar sistemindeki makine hattında gerçekleştiğinden hata ve kusur ihtimali ortadan kaldırılmıştır.

Üretim kaynak kullanılmadan civata – somun ve geçmeli sistemle gerçekleştirilir.

Duvardan çatıya, pencereden kapıya, elektrik tesisatından su tesisat ekipmanlarına evi oluşturan her detay fabrika tesislerinde hazırlanarak tek araçla Türkiye’nin her bölgesine sevk edilir.

Kurulumu; yine duvardan çatıya, pencereden kapılara, elektrik tesisatından atık ve temiz su tesisatlarına, iç ve dış boyamasına kadar farklı ustalara gerek duyulmadan uzman montaj ekiplerince gerçekleştirilir.

Üretim ve kurulum süresi diğer konut modellerine göre en az yüzde 70 daha hızlıdır.

Yüksek ısı ve ses yalıtımına sahiptir. En az enerji kullanımıyla bütçeden önemli ölçüde tasarruf sağlar. Standart ev modellerindeki ısıtma ve soğutma ekipmanları prefabrik evlerde de kullanılmaktadır.

Arzu edildiğinde söküm yapılarak farklı yerlere taşınır tekrar kurulum yapılır.

 

Çelik yapılar ile prefabrik yapının arasındaki fark nedir?

Prefabrik evlerin yapı güvenliğini oluşturan H sistemli ana taşıyıcılarında çelik metal malzemeler kullanılmaktadır. Çelik yapı sisteminde ise bu taşıyıcılarla beraber evin tüm duvarları çelik örgülerle adeta donatılmaktadır. Prefabrik ev ve çelik evin çatı sisteminde aynı şekilde çelik makaslar kullanılır. Prefabrik evlerin yalıtımı özel levhalar arasına eps dolgu kullanılarak sağlanır. Dış duvar 10 cm iç duvarlar ise 6 cm kalınlıktadır. Çelik evlerde ise çelik çerçevelerin içi mineral yün yalıtım malzemesi yerleştirilerek sağlanır. Yalıtım dışarıdan özel osb, nem bariyeri, ısı köprüsünü engelleyici M profil üzerine kaplama levhası kullanılarak tamamlanır. İçeriden ise alçı levha ile kaplama yapılır. Standart prefabrik evin ısı yalıtımı klasik betonarme evlerden daha yüksektir. Bu yalıtım çelik evde üst düzeyde gerçekleştirilmektedir.

Sektörünüze KOSGEB vb. devlet destekleri var mı varsa öğrenebilir miyiz?

Daha çok ihracata yönelik zaman zaman yurt dışında marka tescili ve pazarlama kanallarımızı büyütmeye yönelik çalışmalarımız için Ticaret Bakanlığı desteklerinden faydalanma yönünde başvurularımız oluyor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye'nin kararına İsrail'den ekonomik misilleme

17 Mayıs 2024 Cuma

Hizmet üretim endeksi martta yıllık bazda arttı

16 Mayıs 2024 Perşembe

Ücretli çalışan sayısı mart ayında yıllık bazda arttı

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Toplam ciro endeksi martta yüzde 84 arttı

14 Mayıs 2024 Salı

Ticaret ve perakende satış hacmi martta yüzde 10,5 arttı

13 Mayıs 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun