Şirketler, çelik üretim sürecinde ortaya çıkan karbonhidratların yeniden değerlendirilmesini sağlayan karbon yakalama ve kullanımı (CCU) olanağını Pohang'daki süreleri hayata geçirmeye hazırlıyor.
Bilim ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı tarafından sağlanan proje kapsamındaki konsorsiyumda Kore Kimyasal Teknoloji Araştırma Enstitüsü ile Kuzey Gyeongsang Eyaleti de yer alıyor. Konsorsiyum, Ekim 2023'te onaylanan projeyi 2025 yılında işaretleme aşamasına taşımayı hedefliyor.
Projeyle, çelik üretimi sırasında açığa çıkan yan ürün gazlardan karbonhidratlar yakalanacak ve bu gaz karbon monoksit ile hidrojen içeren sentez gazlardan dönüştürülecek. Elde edilen sentez gazı, sürdürülebilir bakım yakıtı gibi kimyasal olarak üretilebilen, çelik üretimi erimiş demir elde etmek için yeniden değerlendirilebilecek. Böylece hammadde döngüsüselliği desteklenecek ve karbon salımı ölçüsünde önemli ölçüde azaltılacak.
POSCO Holdings, Geleceğin Teknolojileri Araştırma Enstitüsü bünyesinde sahayı ve yan ürün gazlarını sağlayarak karbon yakalama ve metanol sentezi gibi çeşitli teknolojiler geliştirecek. Şirket, projede POBTEK ve Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü (RIST) ile iş birliği yapacak.
LG Chem ise metanın kuru reformunu (DRM) geliştirecek. Bu teknoloji, karbonhidrat ve metanı kullanarak karbon monoksit ve oksijen üretimi sağlıyor. Elde edilen gazlar hem teknolojik üretimde hem de çevre dostu yakıt uygulamalarıyla kullanılabiliyor. LG Chem, bu alanda yetkinliğini, 2023 yılında Güney Chungcheong Eyaleti'nde kurduğu 1.000 ton kapasiteli DRM pilot tesisi ile kanıtlamış durumda.
LG Chem Başkan Yardımcısı Lee Jong-gu, bu girişimin çelik ve kimya sektörlerinin ortak hareketiyle karbon nötrlüğe geçişte önemli bir adım olduğunu belirtti. POSCO Holdings Başkan Yardımcısı Kim Ki-soo ise iki şirketini birleştirerek, çelik parçalarını açığa çıkarıyor, ortaya çıkan karbonun yeniden değerlendirileceği yüksek katma değerli çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
POSCO ve LG Chem'in bu iş birliği, sanayideki büyüme artışına yönelik yeni bir model oluşturmayı amaçlıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı