9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Özmert Demir-Çelik Cezayir'e üretim tesisi kuruyor

Özmert Demir-Çelik Şirketi, Cezayir Enerji Bakanlığıyla Cezayir'in Tebessa kentinde demir-çelik üretim ve işleme tesisi kurulumu için anlaşma imzaladı.

Özmert Demir-Çelik Cezayir'e üretim tesisi kuruyor

Başkent Cezayir'deki Enerji Bakanlığına bağlı Cezayir Madenler Kurumu (MANAL) Genel Merkezinde düzenlenen imza törenine Enerji Bakanı Muhammed Arkab, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği Müsteşarı Ümit Alpaslan Kılıç, Özmert Şirketi Genel Müdürü Adnan Tunç ve çok sayıda yetkili ile iş insanı katıldı.

Türk şirketi Özmert ile yapılan anlaşma, Tebessa kentinde bulunan Vanza ile Buhadra maden sahalarındaki demir cevheri yataklarını geliştirme ve değerlendirme planının bir parçası. Tebessa kentinde maden zenginleştirme ve Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) tesisi olacak şekilde 2023'te hizmete girmesi amaçlanan projenin ilk etabı için 175 milyon dolar yatırım ve 500 bin ton üretim kapasitesi öngörülüyor. Daha sonra yapılan ilave yatırımlarla bu kapasitenin 2 milyon tona çıkarılması amaçlanıyor.

Bakan Arkab, imza töreni sonrası düzenlenen basın toplantısında, "Hükümetin madencilik sektörünü geliştirme programı çerçevesinde yer alan bu proje çok önemli bir adım." dedi.

Cezayir'in mevcut şartlarda demir zenginleştirmede eksiklikleri olduğunu, fabrikaların ham maddeyi yurt dışından ithal ettiğini belirten Arkab, bu projeyle demir cevherinin ham madde haline getirileceğini ve fabrikaların istifadesine sunulacağını söyledi.

Arkab, Cezayir'in şu anda demir fabrikaları için yılda bir milyar dolarlık ham madde ithal ettiğine vurgu yaparak, "Gelecekte, iç piyasanın yeterliliği sağlandıktan sonra, bu ham maddeleri demir endüstrisi için ihraç etmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği Müsteşarı Kılıç, Özmert Demir-Çelik Şirketi'nin 2007'den beri Cezayir'de yatırımları bulunduğuna işaret ederek, "Burada Türk şirketlerinin varlığı, Türkiye-Cezayir ilişkileri noktasında bizim de çok değer verdiğimiz önemli bir husustur." dedi.

Türkiye'nin Cezayir'de 3,5 ila 4 milyar dolar civarında bir yatırımının bulunduğunu belirten Kılıç, bu yatırımların gelecek dönemlerde 5 milyar doları geçeceğini öngördüklerini ifade etti.

Kılıç, "Bugün imzalanan anlaşmayla kurulacak olan tesis Cezayir'in mevcut demir rezervlerinden daha etkili bir şekilde yararlanmayı sağlayacak. Böylece, o rezervler çelik üretimini kolaylaştıracak ve yurt dışından ithalatı azaltacaktır." dedi.

Cezayir'in hidrokarbon dışı sektörün kapasitesini arttırmayı hedeflediğine dikkati çeken Kılıç, "Şirketlerimizin bu tür yatırımlarla Cezayir'in bu stratejisine katkıda bulunması Cezayirli makamlarca da takdir ediliyor. Cezayir'in yatırım sürecinin tüm aşamalarında Türk şirketlerine desteğini de hissediyoruz. Biz de bu bağlamda bu tür adımların atılmasından gayet memnunuz." ifadelerini kullandı.

MANAL Müdürü Muhammed Harami de, "Özmert Şirketi ile yapılan bu anlaşma, bu bölgede bol miktarda bulunan demir cevherinin dönüştürülebilir bir malzeme haline gelmesini sağlayacak stratejik bir ortaklıktır." dedi.

Harami, bu ortaklığın, Cezayir'in madencilik sektörünün yararına demir cevherlerinin zenginleştirilmesine olanak sağlayacağını belirterek, iç piyasa ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra söz konusu ham maddeyi ihraç edebilecek bir kapasiteye ulaşılabileceğini kaydetti.

Öte yandan Özmert Şirketi Sahibi Adnan Tunç ise, "Özmert, yaklaşık 40 yıl önce kurulmuş bir şirkettir. 2007 yılında Oran (Vahran) kentinde demir çelik alanında faaliyet göstermek üzere Özmert Cezayir'i kurduk. Bildiğiniz üzere Cezayir bir enerji ülkesi ve dünyanın en önemli ihtiyacı da enerji. Maliyetler açısından baktığınızda da Cezayir'de demir çelik üretimi bizim için bir avantaj." dedi.

Tunç, ilk etapta iç piyasa ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini belirterek, "Üretim hacmimizi yarım milyon tondan bir milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Cezayir Enerji Bakanlığı ve Bakan Arkab'ın da desteğiyle bu yeni projemizi hayata geçirdik." ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hindistanlı çelik devi RINL, koklaşabilir taş kömürü sıkıntısıyla karşı karşıya

25 Nisan 2024 Perşembe

Güney Kore çelik sektöründe çöküş devam ediyor 

25 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan, AB sac kotalarını hızla tüketiyor

25 Nisan 2024 Perşembe

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Rusya, Çin'e yarı mamul çelik ürünleri ihracatını üç katına çıkardı

25 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun