9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

OYAK ve TCC'den sürdürülebilir büyüme için yenilenen ortaklık

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ve Taiwan Cement Corporation (TCC), sürdürülebilir büyüme ve karbon emisyonlarını azaltma hedefleri doğrultusunda, çimento sektöründeki ortaklıklarını daha da güçlendirmek üzere önemli bir anlaşma imzalama kararı aldı.

OYAK ve TCC'den sürdürülebilir büyüme için yenilenen ortaklık

OYAK'tan yapılan açıklamada, şirketin sürdürülebilir büyüme ve dünyaya açılma vizyonu doğrultusunda 2018 yılının en büyük yabancı yatırımını Türkiye’ye getirerek çimento sektöründe tarihi bir adım attığı hatırlatılırken, bunun sonucu olarak da şirketin Uzak Doğu’nun en büyük çimento üreticilerinden TCC ile kurulan ortaklıkla çimento pazarında önemli bir küresel rekabet avantajı sağladığı belirtildi.

Açıklamada, iki şirketin şimdi ise Cimpor Portugal Holdings'in hisselerinin yüzde 100 işletme değeri 800 milyon euro olmak üzere, OYAK’ın bu şirkette sahip olduğu yüzde 60 oranındaki hisselerinin TCC'ye satışı ve OYAK Denizli Çimento hisselerinin yüzde 100 işletme değeri 1 milyar 300 milyon euro olmak üzere, OYAK’ın bu şirkette sahip olduğu yüzde 60 oranındaki hissenin yüzde 20’sinin TCC'ye devredilmesine yönelik ön mutabakata vardıkları duyuruldu.

OYAK açıklamasında, tarafların 8 Aralık’a kadar ön mutabakatlarını yansıtan nihai anlaşmaları imzalamalarının beklendiği bildirildi.

TCC ve OYAK arasındaki stratejik iş planları

Açıklamaya göre, çimento alanında 2018 yılında başlayan ortaklığın hemen ardından TCC ve OYAK stratejik iş planlarını devreye almaya başladı.

TCC’nin iştiraki olan ve dünyanın en büyük altıncı karbon siyahı üreticisi konumundaki Continental Carboun'un hakim şirketi Tayvanlı International CSRC Investment Holdings Co. Ltd. (CSRC) iş birliğiyle İskenderun’da karbon siyahı üretim tesisi kurma konusunda yatırım kararı alındı.

Türkiye'de araç lastiği başta olmak üzere birçok alanda kullanılan karbon siyahının, 300 milyon doları pazar büyüklüğü ile Orta Doğu ve Afrika bölgesinin en büyüğü konumunda olan Türkiye’nin, OYAK ve TCC’nin karbon siyahı alanındaki ortak yatırımı sayesinde dışa bağımlılıktan kurtulması hedefleniyor.

İthalatı sıfırlayabilecek kapasitedeki bu projenin, cari açığı azaltması, ihracat potansiyeliyle de ülke ekonomisine ve dış ticarete katma değer sağlamasına ve önemli miktarda dövizin ülkede kalmasına vesile olması bekleniyor.

Yatırımına devam edilen tesis, CSRC’nin uluslararası karbon siyahı iş kolundaki bilgi birikimi ve çeşitli sektörlere liderlik eden OYAK’ın gücüyle ile birleşerek hem enerji geri kazanımı ve emisyonlar açısından en ileri çevre koruma sistemleriyle donatılacak.

Öte yandan dünyanın önde gelen elektrikli batarya üreticisi Molicell’in de sahibi olan TCC, 2021 yılında enerji depolama işkolunda dünya markası olan Engie EPS’nin hisselerini satın alarak Molicell’de sahip olduğu batarya konusundaki yetkinliğini enerji depolama alanında da uluslararası ölçekte artırmak için önemli bir adım attı.

Ortaklığın iş birliği ile OYAK Çimento, düşük karbon ayak izine sahip kalsine kil teknolojisi ile dünya çimento sektörüne öncülük ediyor. Dünyanın ilk kalsine kil entegrasyonuna sahip çimento fabrikalarını kuran OYAK Çimento, dünyanın en düşük karbonu ile yaptığı üretimle Türkiye’nin Net-Zero taahhüdü veren ilk çimento şirketi sıfatını taşıyor.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, yapılan anlaşmanın Türkiye ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirterek, çevreye duyarlı ve karbon azaltma odaklı yatırımlarla Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründe lider konumunu hedeflediklerini ifade etmiştir. Yapılan anlaşma sonucunda ülkeye yaklaşık 740 milyon dolarlık nakit kaynak sağlanacağını vurgulamıştır.

TCC Yönetim Kurulu Başkanı Nelson Chang ise, Türkiye gibi stratejik bir ülkede OYAK ile güç birliği yapmanın kendilerine uluslararası alanda önemli bir ivme kazandırdığını belirtmiştir. TCC'nin, Türkiye'de karbon azaltma teknolojileri, elektrikli batarya ve enerji depolama alanlarında OYAK ile birlikte daha fazla yatırım fırsatlarını değerlendireceğini ifade etmiştir.

Bu ortaklık, sadece çimento sektöründe değil, aynı zamanda çeşitli sürdürülebilirlik alanlarında Türkiye'nin ulusal ve uluslararası hedeflerine katkı sağlamayı amaçlayan kapsamlı bir stratejinin bir parçasını oluşturmaktadır. OYAK ve TCC'nin ortak vizyonu, çevre dostu ve sürdürülebilir yatırımlarla Türkiye'nin ekonomik geleceğine değer katma hedefini yansıtmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Pakistan Steel Mills’in canlandırılması için komite kuruldu

27 Nisan 2024 Cumartesi

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Koreli çelik devlerinin performansı ilk çeyrekte düşüş gösterdi

27 Nisan 2024 Cumartesi

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını sınırlayacak

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin'in çelik fazlası sorunu küresel boykotlarla karşı karşıya

27 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun