Nippon Steel’in CEO’su Eiji Hashimoto, Japon ekonomi gazetesi Nikkei’ye verdiği röportajda, “Gelecek nesillere hayaller ve imkanlar bırakacak dünya lideri bir şirket olacağız” dedi. Hashimoto, şirketin 2010’lu yıllarda sektörün lideri olduğunu ancak 2020’lerde Çinli rakiplerin yükselişiyle liderlik koltuğunu kaybettiğini hatırlattı.
Satın alma süreciyle birlikte Nippon Steel, 20 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Bu yatırımlar kapsamında yeni tesisler kurulacak ve ABD’de henüz üretimi olmayan elektrikli çelik sac üretimi gibi ileri teknoloji süreçler devreye alınacak. Böylece üretim kapasitesi 40 milyon tondan 100 milyona çıkarılacak.
Hashimoto, “ABD çelik sektörü uzun süredir düşüşte ve ciddi mühendis açığı çekiyor” diyerek, ilk etapta 40 Japon mühendisini ABD’ye gönderdiklerini, bu sayının ilerleyen dönemde 100’e ulaşacağını belirtti. Ayrıca bu mühendislerin bilgi birikimini Hindistan ve Avrupa’ya da aktaracaklarını söyledi.
Nippon Steel, ABD’de Cleveland-Cliffs’in ardından ikinci büyük üretici olan firmadan pazar payı almak için yüksek kaliteli çelik üretimine odaklanacak. Washington yönetimini rahatlatmak için ABD hükümetine veto yetkisi veren “altın hisse” verildi ve şirketin iç üretim kapasitesini hükümetin izni olmadan azaltmaması konusunda anlaşma yapıldı.
ABD’de olası ekonomik yavaşlamaya rağmen, Hashimoto düşük kendi kendine yeterlilik oranının (%55) iç üretim için büyük büyüme potansiyeli sunduğunu vurguladı.
Uluslararası arenada ise Nippon Steel, özellikle Hindistan ve Tayland’da Çin’in büyümesini sınırlamayı hedefliyor. Hindistan’da pazarın genişlemesiyle birlikte, ArcelorMittal ile ortak girişimini güçlendirerek önümüzdeki 10 yılda üretimi 15 milyon ton artırmayı planlıyor. Avrupa’da ise ABD Steel’in Slovakya’daki tesislerinin kapasitesinin 4,5 milyondan 10 milyona çıkarılması değerlendiriliyor.
Japonya’da ise çelik talebinin yaklaşık 50 milyon ton seviyesinde durağan olduğunu belirten Hashimoto, bunun kaçınılmaz olarak 40 milyon tonun altına düşeceğini söyledi. CEO, “Teknolojiyi sürdürmek ve geliştirmek için büyük hacimlerde üretim yapmak gerekiyor. Ölçek şarttır” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı