9.078,43 TRY BIST 100 BIST 100
38,44 USD USD USD
5,32 CNY CNY CNY
43,57 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,98 TRY Faiz Faiz
62,41 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,43 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,69 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,19 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
325,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.035,64 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Müteahhitler, Tedarikçilerle Sorun Yaşıyor

İnşaat malzemesinin parasını ödeyip satın alan bazı müteahhitler son günlerde tedarikçilerle sorun yaşıyor. Tedarikçiler müteahhitten kur farkı talep ediyor.

Müteahhitler, Tedarikçilerle Sorun Yaşıyor

İnşaat malzemesini aylar öncesinden parasını verip satın alan bazı müteahhitler son günlerde tedarikçilerle sorun yaşamaya başladı. Kur yükselişini gerekçe gösteren bazı tedarikçiler tedarikçiler farkı talep edip malzeme teslimini yapmıyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu başkanı Tahir Tellioğlu ile İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği başkanı Ferdi Erdoğan konuyla ilgili açıklamada bulundu. Tellioğlu yapılanın ticaret ahlakına sığmadığını, tedarikçinin parayı alır almaz inşaat malzemesini temin etmesi gerektiğini ifade ederken Erdoğan kötü niyetlilerin üzerine gideceklerini belirtti. 

TİCARETE SIĞMIYOR

Konu ile ilgili sorun yaşayan müteahhitler bunun tam bir fırsatçılık olduğunu ifade ediyor. İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Üyelerimiz arasında bu sorun son dönemde yaşanmaya başladı. Çok fazla bu konuda duyum alıyoruz. Devletin buna bir dur demesi lazım. Bu ticaret kurallarına da sığmaz. Aylar önce parası peşin alınan malın temin edilmesi gerekiyor. Parayı müteahhit tedarikçiye satın aldığı ürün karşılığında veriyorsa zamanı gelince tedarikçi firma da o malı teslim etmek zorunda. Kurdaki yükseliş bahane edilemez. Müteahhidin verdiği parayı tedarikçi malın temininde kullanmalıydı” dedi.

PARAYI MALZEMEYE YATIRMADIYSA NE YAPTI

Tedarikçinin o parayla ne yaptığının da ayrı bir konu olduğuna dikkat çekiliyor. Görüşlerine başvurduğumuz müteahhitlerin bir çoğu tedarikçilerin parayı kendilerinden alınca yapmaları gereken ilk şeyin malı ayırmak olduğunu söylüyor. Tellioğlu da benzer bir noktaya dikkat çekerek, “Malı yerine koymuyorsa bu durumda parayı ya yüksek faizle bankaya yatırdı ya yedi içti ya da dövize yatırdı. Kendisinin uyanıklığının ve fırsatçılığının sonuçlarına da kendisi katlanmak zorunda. Parasını aldığı malı kur artışını bahane edip vermemezlik yapamaz. Demir ve çimentoda da durum aynı. Her iki üründe de ara malların yüzde 50'si yerli. Buna karşın dolar son dönemde yüzde 40 yükselmesine karşın bu ürünlerde yüzde 50 artış görüyoruz. Oysa yüzde 50'si yerli ara mallarla yapılan ürünlerde artış yüzde 20'yi geçmemeli. Fırsatçılar mallara yüzde 50 zam yaparken işçilik maliyeti yüzde 30-35'leri bulan ürünlerde işçisine dolardaki artış kadar zam yapmıyor” dedi.

KÖTÜ NİYETLİNİN ÜZERİNE GİDERİZ

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan 81 tane üyeleri olduğunu müteahhitlerden kendilerine bu konuda şu ana kadar hiç bir şikayet gelmediğini söyledi. Erdoğan, “Tedarikçilerin çoğuna bizim üyelerimiz mal veriyor. Büyük inşaat firmalarının birçoğu da bizlerden üyelerimizden mal temin ediyor. Bu konuyla ilgili şu ana kadar bize ulaşan hiçbir şikayet yok. Olursa derhal üzerine gideriz. Bu dönem fırsatçılığın prim yapacağı bir dönem değil. Hep birlikte daha fazla yerli ve daha fazla milli olmalım çabası içindeyken bu tür fırsatçılığa izin vermeyiz” dedi.

TESLİMLER GECİKEBİLİR

Bazı müteahhitler yeni malzeme alımında da benzer sorunlarla karşılaştıklarını dile getirdi. Tedarikçilerin dövizdeki fiyat hareketlerini öngöremediği için mal satmak istemediğine işaret eden sektör temsilcileri bu durumun da inşaatları yavaşlattığına vurgu yaptı. İnşaatların yavaşlamasının duruma müdahale edilmezse geç teslimlere sebebiyet vereceğini dile getiren müteahhitler tüm bunların da sektörde kötü algı oluşturmak isteyenlerin ekmeğine yağ süreceğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Taşkent’te yatırım fırsatları anlatıldı

30 Nisan 2025 Çarşamba

Küresel karbon depolama kapasitesi 5 yılda yüzde 27 arttı

17 Nisan 2025 Perşembe

Mısır'dan Suudi Arabistan'lı yatırımcılara “altın lisans” desteği

15 Nisan 2025 Salı

Birleşik Krallık'tan sanayiye 80 milyar sterlinlik destek

15 Nisan 2025 Salı

Temiz enerji, 2024’te küresel elektrik üretiminin yüzde 40’ını aştı

9 Nisan 2025 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun