10.319,96 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,99 EUR EUR EUR
32,25 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,53 TRY Faiz Faiz
83,58 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,64 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,91 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,38 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.467,82 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Müteahhitler "Mektepli" Olacak

-İMKON, inşaat sektöründe Çin'den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye'nin, zirveye yerleşmesi amacıyla, müteahhitlere eğitim verilmesi için çalışma başlattı -İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tellioğlu: -"Türk inşaat sektörü standartsız şekilde gelişti, büyüdü ve ilerliyor. Ülkemizde 300 bine yakın müteahhit var ancak müteahhitler arasında büyük farklar bulunuyor" -"İyi niyetli olup hata yapan müteahhitlerin eksikliğini gidermek için üniversitelerde sertifika programlarına başlayacağız" -"Çok daha başarılı işler yaparız ama Türk müteahhitlerin yüzde 30'u sektörün kirli yüzü. Bu çürük elmaları ayırt etmemiz lazım. Müteahhitler arasındaki çürük elmalar da eğitimle ayrılacak"

Müteahhitler "Mektepli" Olacak

İnşaat sektöründe Çin'den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye'nin dünyanın zirvesine yerleşmesi amacıyla müteahhitlere eğitim verilecek.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlik sektöründe özellikle son 10 yıldır dünya ölçeğinde başarılı olduklarını söyledi.

Türkiye'nin, inşaat sektöründe Çin'in ardından ikinci sırada yer aldığı ve zirveyi zorladığını belirten Tellioğlu, Fransa, İngiltere ve Almanya gibi rakiplerin geride bırakılmasının, gelinen nokta açısından son derece önemli olduğunu anlattı.

Tellioğlu, hem ülke hem de dünya çapında önemli sorunları bulunan Türk inşaat sektörünün, bu şartlarda zirveye oturmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, başarılı bir inşaat sektörü için iç dinamiklerindeki sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.

-İnşaat sektörü standartsız gelişiyor

Ülkedeki inşaat sektörünün, standartsız geliştiğini büyüdüğünü ve ilerlediğini savunan Tellioğlu, "Ülkemizde 300 bine yakın müteahhit var. Ancak müteahhitler arasında büyük farklar bulunuyor. Bir müteahhite bakıyorsunuz tüm standartları oluşturmuş, kurallara uygun inşaat yapıyor, dünya devleriyle yarışıyor, diğer müteahhitin ise hiçbir şeyden haberi yok. Türkiye bu noktada çok disiplinsiz çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Tellioğlu, sektördeki en büyük sorunun müteahhitler arasındaki "çürük elmalar" olduğunu dile getirerek, "Çok daha başarılı işler yaparız ama Türk müteahhitlerin yüzde 30'u sektörün kirli yüzü. Bu çürük elmaları ayırt etmemiz lazım. Müteahhitler arasındaki çürük elmalar da eğitimle ayrılacak. Çünkü müteahhitliğin taşıdığı sorumluluklardan habersiz, standartlara uymayan yapıların inşa edilmesi ve siyasi bürokrasinin de bazı durumlarda buna göz yumması nedeniyle çok büyük acılar yaşadık" dedi.

-Eğitimli müteahhitler yetişecek

Üniversitelerde müteahhitlik eğitimi verilmesi için harekete geçtiklerini bildiren Tellioğlu, böylece eğitimli müteahhitler yetiştirileceğini söyledi.

Tellioğlu, Türkiye’de müteahhitlik sisteminin dikkat etmesi gereken başlıkları bir araya getirerek bir müfredat hazırlanacağını belirterek, "Hazırlanan müfredatı ders kitabına dönüştüreceğiz ve üniversitelerle protokol imzalayacağız. Anlaştığımız üniversiteler müteahhitlere ders verecek. Dersler sonunda müteahhitler sınava tabi tutulacak ve başarılı olanlar sertifika alacak. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile görüştük. İki, üç üniversiteyle daha temasa geçildi. Kentsel dönüşüm seferberliğinin yürütüldüğü bu süreçte projemiz büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

-"Eğitim, ilerleyen yıllarda zorunlu olabilir"

Müteahhitlere verilecek dersler arasında iş güvenliği ve vergi hukuku gibi konuların olacağını anlatan Tellioğlu, "Türkiye'deki müteahhitlerin yaptıkları kusurlu işlerin yüzde 70'inin art niyet taşımadığını düşünüyorum. Bu hataların tamamen bilgi eksikliği nedeniyle gerçekleştiğine inanıyorum. Müteahhitlik okulunu ilk olarak Ankara'da başlatmayı planlıyoruz, daha sonra İstanbul, İzmir, Adana, Mersin gibi illerde devam etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, programın başarılı olması halinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da desteğiyle bu eğitimi mecburiyete dönüştürebileceklerini söyledi. Tellioğlu, böylece Bakanlığın, müteahhitlik sicili almak isteyenlere sertifika sorabileceğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Almanya demir cevheri fiyatları gerilemeye devam ediyor

17 Mayıs 2024 Cuma

BPISC, yeni bir demir cevheri işleme tesisi kuruyor

16 Mayıs 2024 Perşembe

Voestalpine, Mercedes-Benz ve TSR için yeşil çelik üretecek

16 Mayıs 2024 Perşembe

Vida ve cıvata gibi metal eşya ithalatına gözetim uygulaması getirildi

16 Mayıs 2024 Perşembe

H2 Green Steel, dört yeni proje ile büyümeyi hedefliyor

15 Mayıs 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun