9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Musul’un yeniden imarına Türk firmaları öncülük ediyor

Irak’ın Musul kentinde faaliyetlerini sürdüren Türk firmaları, köprü ve yağmur suyu altyapısı projeleri ile kentte oluşabilecek sel baskınlarını önlemeyi ve trafiği rahatlatmayı hedefliyor.

Musul’un yeniden imarına Türk firmaları öncülük ediyor

Musul’da uzun yıllardır çalışmalar yürüten Türk firmaları, köprü inşaatları, altyapı sistemleri, kanalizasyon, hastane ve okul inşaatlarının yanı sıra havalimanı projeleri yürütüyor.

2008’den bu yana Irak’ta faaliyet gösteren bir Türk firmasında yönetici olarak çalışan Kadir Çetin yaptığı açıklamada, son 4 senedir Musul’da çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Grup olarak Irak’ta 2 bin küsur çalışana sahip olduklarını ve ülkenin gelişimine katkı yaptıklarını kaydeden Çetin, Musul’un Türk firmaları için ayrı bir önemi bulunduğunu dile getirdi.

Çetin, “Son 2 senede gördüğünüz bu çelik köprü bin 100 ton çelik kullanılarak yapıldı. Musul’u birbirine bağlayan bir işe imza attık.” dedi.

İlk defa bir Türk şirketinin kentteki Dicle Nehri üzerinde sıfırdan bir köprü yaptığını vurgulayan Çetin, 300 metre uzunluğundaki köprünün trafik noktasında önemli bir çözüm olduğunu ve trafiği rahatlattığını ifade etti.

Çetin, kentteki faaliyetlerine ilişkin şunları kaydetti:

“Bizim hedeflerimiz Musul’un gelişmesine katkı sağlamak için ihalelerde bulunmak, Türk firmalarının da gelip burada büyük projelerinin önünü açmak. Aslında biz öncü olarak geldik, devamında da inşallah daha çok Türk firmaları gelecektir.”

Bir diğer Türk firmasında koordinatör olarak çalışan Mehmet Bilgiç, yaklaşık 4 yıldır Musul’un yeniden imarıyla ilgili ciddi çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi.

Musul’da kimi zaman ölümlere de neden olan sel baskınları yaşandığını hatırlatan Bilgiç, “Şehirde komple olarak yağmur sularının toplanıp deşarj edilerek Dicle Nehri’ne gönderilmesini esas alan bir projenin gerçekleşmesini sağlıyoruz” dedi.

Bilgiç, yağmur suyu altyapısı projesinin yüzde 80’ine yakınını tamamladıklarını aktararak, şunları kaydetti:

“Projeyi hem Türkiye’den getirdiğimiz borularla hem de yerinde imal ettiğimiz ama kalıplarını Türkiye’den getirdiğimiz özel çelik kalıplarla gerçekleştiriyoruz. 20-22 kilometre civarında bir hattı tamamlamış durumdayız. Bugüne kadar yaklaşık 10 bin ton civarında inşaat demiri ve 100 bin metreküpün üzerinde beton kullandık.”

Bilgiç, projede 40’ın üzerinde iş makinası, yüzlerce kamyon ve bir o kadar da işçi çalıştırdıklarını ifade ederek, çalışanlarının nitelikli olanlarını Türkiye’den getirdiklerini ve Iraklı çalışanlarına da bu teknolojinin nasıl uygulandığını öğretmeye çalıştıklarını vurguladı.

Türk firmalarının kentteki faaliyetlerine ilişkin ise Bilgiç, “Musul’un teknik altyapısının yapılmasında Türklerin önemli bir fonksiyonu olduğu artık ortada. Yağmur suyu altyapısını biz yapıyoruz. Kanalizasyon altyapısını yine bir Türk firması yapıyor. Burada bulunan Türk firmalarından bazıları hastaneler, okullar yapmaya devam ediyorlar. Havaalanı inşaatı yine bir Türk firması tarafından başlatıldı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

BMZ 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 530 bin ton çelik üretti

26 Nisan 2024 Cuma

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun