9.078,43 TRY BIST 100 BIST 100
38,44 USD USD USD
5,32 CNY CNY CNY
43,71 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,98 TRY Faiz Faiz
62,41 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,43 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,69 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,25 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
325,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.035,64 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Merkez Bankaları ve Piyasalara Etkileri

Piyasalar Merkez Bankaları’na ilişkin dedikodularla çalkalanıyor. Kritik 4. çeyreğin içine girdiğimiz bugünlerde spekülasyonların ana kaynağını para politikaları ve büyüme görünümleri oluşturuyor...

Merkez Bankaları ve Piyasalara Etkileri

KapitalFX Forex'in bülteninde Merkez Bankaları ve piyasaların nasıl şekilleneceği yönünde açıklamalar bulunuyor. 
Bülten şu şekilde:

"Piyasalar Merkez Bankaları’na ilişkin dedikodularla çalkalanıyor. Kritik 4. çeyreğin içine girdiğimiz bugünlerde  spekülasyonların ana kaynağını para politikaları ve büyüme görünümleri oluşturuyor. Dün konuşan Fed üyelerinin faiz artırım çağrıları tartışmalara yeni bir boyut getirdi. USD’nin küresel çapra değer kazanmasından neredeyse bütün enstrümanlar etkilendi. Özellikle Richmond Fed Başkanı Lacker’ın oldukça şahin tonda bir konuşma yapmasıyla beraber ABD seansı da açıldıktan sonra ciddi fiyat kırılımları yaşadık.

Aslında bu faiz artırım çağrıları yeni değil. Fed normalde “non-event” konumunda olan, yani herhangi bir beklentinin oluşturulmadığı Kasım toplantısını oyuna sokma çabasında.
Fed vadeli fonları bir hafta önce Kasım’da faiz artırımı olasılığını %15 olarak görüyordu. Bu ihtiml %21’e çıkmış durumda. Bizce Kasım’da faiz artmayacak. Kasım ve Aralık toplantıları öncesinde ise faiz artacak fiyatlaması olacak. Sonrası; bir Wall Street sözünde dendiği gibi; “Dedikoduları al, gerçekleri sat!”

Yılsonuna kadar açıklanacak 3 tarım dışı istihdam verisi (ilki bu Cuma geliyor), ABD Başkanlık seçimleri ve öncesinde Ekim ayında gerçekleşecek iki münazara gibi önemli dönemeçler olacak. Piyasalar kritik bir 3 ayın içinde. Fiyat dalgalanmalarının bant aralığı genişleyecek.

Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelen bazı dedikodular da Avrupa tarafını karıştırıyor. ECB’den birkaç yetkilinin sızdırdığı bilgiye göre, Banka parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce muhtemelen tahvil alımlarını kademeli olarak azaltacak (Fed’den hatırladığımız “tapering” olayı). Bu kesintiler de aylık 10 milyar EUR’luk dilimler halinde olacak. Mevcut program normalde Mart 2017’de bitiyor ve piyasa oyuncularının genel konsensüsü bu sürenin uzayabileceği yönünde. Politika yapıcılar da zaten bu ihtimali gözardı etmemişler. Ancak önemli bir nüans değişikliği bu. AMB e-posta ile yaptığı açıklamada Mario Draghi’nin son basın toplantısında ve Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı son konuşmada da söylendiği gibi, bu konuların konuşulmadığı belirtildi.

Resmi ağızdan karşı salvo geldiği için henüz itibar etmemek lazım. Ancak bir ihtimal, 4 Ekim belki Avrupa’nın 22 Mayıs’ı (Ben Bernanke’nin ilk tapering sinyali) olacak.

Bize gelecek olursak;

OVP’de özellikle bu yıl için olan ekonomik tahminlerin önemli ölçüde revizyona uğrayacağına dair bizim de beklentilerimiz mevcuttu. Zaten daha öncesinde ekonomi yönetimi ve hükümet tarafından yapılan açıklamalarda da büyüme hedeflerinin aşağı çekileceğine dair bir izlenim edinmiştik. Yeni OVP’de büyüme tahminleri kayda değer şekilde aşağı çekildi. 2016 yılı için büyüme tahmini %4,’ten %3,2’ye revize edilirken, 2017 büyüme tahmini %4,4, takip eden dönemler için de %5 olarak açıklandı.

TL’deki durumu ise şöyle özetlemek lazım;

Not indirimleri sonrası fon çıkışları beklentileri, OHAL’in ne zaman biteceğinin belli olmaması, TCMB’nin faiz indirimleri, Fed’in faiz artırmak için Kasım ayını da değerlendirmeye alması, USD’nin yükseleceğine dair öngörülerle yapılan yüklü alımlar...

Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli oluyor genelde..."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

AB ve ABD'den Rusya'ya yaptırım mesajı: 17. paket yolda

2 Mayıs 2025 Cuma

Trump, Japonya, Güney Kore ve Hindistan ile ticaret anlaşmalarına yönelik mesaj verdi

2 Mayıs 2025 Cuma

İran’daki Benber Abbas Limanı’nda faaliyetler normale döndü

29 Nisan 2025 Salı

Katar Ticaret Odası ve Alman heyeti ekonomik iş birliklerini güçlendiriyor

24 Nisan 2025 Perşembe

Bakan Şimşek ile ABD Hazine Bakanı Bessent Washington’da bir araya geldi

24 Nisan 2025 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun