Antonio Marcegaglia, "Portföy, grubumuzun öne çıkan özelliklerinden biri, ön cephedeki coğrafi çeşitlilik ve kullanıcı pazarının çeşitlendirilmesidir. Bu, stratejimizin temel bir ayağı olarak performansımızda dayanıklılığın önemli bir unsurudur," diyerek şirketin esnekliğine dikkat çekti. 2022’deki uzun ürün alımından önce grubun performansının 90 milyar seviyesine ulaştığını, ardından bu seviyenin 7’nin altına düştüğünü hatırlatan Marcegaglia, "Hizmet, yakın geleceğin bir tür 'altınıdır'," ifadesiyle hizmet sektörünün önemini vurguladı.
Çelik sektöründeki ilk büyük zorluk olarak talepteki yapısal değişime dikkat çeken Marcegaglia, Avrupa’da son 6 ila 8 yılda yaklaşık 15 milyon tonluk bir talep kaybı yaşandığını belirtti. Bu kaybın, küresel büyüme yavaşlaması bağlamında gerçekleştiğini ve Çin dahil birçok ülkenin büyüme hızının gerilediğini söyledi. Sadece Hindistan ve bazı Güneydoğu Asya ülkelerinin büyüme kaydettiğini, bu nedenle Avrupa'nın çelik talebini desteklemek için yeni stratejilere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Marcegaglia, elektrikli ark ocaklarının (EAF) küresel ölçekte büyüyeceğine dair beklentilerin altını çizerek, "Bugün %30 olan oran, yarın %50 olabilir. Bu sadece Avrupa’ya özgü değil," dedi. Paslanmaz çelik, yüksek performanslı çelik ve yeşil çelik gibi özel ürünlerin büyüme potansiyelini dile getirerek, kamuoyuna yapılacak açıklamaların talebi desteklemek açısından önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, yeniden silahlanma ve altyapı projelerinin talebi artırabileceğini ve Avrupa'nın iç talebini desteklemenin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Küresel aşırı kapasite artışına da değinen Marcegaglia, Asya’da - özellikle Hindistan ve Güneydoğu Asya’da - kapasite artışının devam ettiğini belirtti. Çinli ticari ortaklarının önümüzdeki 5 ila 8 yıl içinde 300 milyon tonluk kapasitenin kesileceğini öngördüklerini aktardı. Bu kesintilerin ekonomik sürdürülebilirlik sorunlarından kaynaklandığını ve ihracata dayalı modellerin Çin için artık işe yaramadığını söyledi.
Koruyucu ticaret önlemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Marcegaglia, "Haksız rekabete karşı endüstrimizi koruma ihtiyacımız var ve bunun için anti-damping, telafi edici önlemler ve koruma önlemleri devrede olmalı. Ancak net bir amacı olmayan koruyuculuk tek çözüm olamaz," diyerek Avrupa'nın küresel tedarik zincirine entegre kalmasının önemini vurguladı. Avrupa'nın tamamen izole bir yaklaşım benimsememesi gerektiğini belirtti.
Marcegaglia, Avrupa’daki sanayinin yapısal rekabetçilik açığına işaret ederek, hammadde eksikliği ve enerji maliyetlerinin bu açığı derinleştirdiğini söyledi. Çin'in sanıldığı kadar sübvanse edilmediğini, rekabetçiliğin yalnızca Asya ile değil, ABD, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile de ilgili olduğunu dile getirdi. Bu nedenle Avrupa'nın küresel tedarik zincirine kısmen bağlı kalmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Karbon nötrleşme sürecine de değinen Marcegaglia, Avrupa’nın bu konuda liderlik hedeflediğini, ancak mevcut teknoloji, maliyetler ve zamanlama nedeniyle sürecin zorlu olduğunu söyledi. CBAM uygulamasını ise "bir kâbus" olarak tanımlayan Marcegaglia, bu sistemin uygulama, kaynaklar, kontrol ve alt zincirler açısından ciddi sorunlar taşıdığını belirtti.
"Ne korunmalı? Hangi sektörler?" sorusuna "Her sektör korunmalı" yanıtını veren Marcegaglia, doğal gaz kullanımının karbon salımını azaltmada etkili bir araç olarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Hammadde politikalarının sadece hurdaya odaklanmaması gerektiğini, vanadyum gibi malzemelerin gelecekte daha kritik hale geleceğini dile getirdi.
Tedarik zincirlerinin güçlü yönlerine değinen Marcegaglia, "Gitgide daha sofistike bir pazara sahibiz. Dünyanın her yerinde kullanılan ileri teknolojilere sahibiz. Yenilikçilik kültürümüz ve güçlü dağıtım ağlarımız var," dedi. Yeşil dönüşümün iyi yönetilirse Avrupa için önemli bir fırsat yaratabileceğini ve Orta Doğu ile Afrika'daki gelişmelerin yeni fırsatlar sunabileceğini belirtti.
Konuşmasını, "10 milyar Euro’ya ulaşmak istiyoruz, bu bizim için sürdürülebilir bir hedef. Bazı yıllarda daha fazlasına ihtiyacımız olacak ama ortalama olarak bunu başarmak istiyoruz," diyerek tamamlayan Marcegaglia, grubun büyüme hedeflerini ve gelecek vizyonunu ortaya koydu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı