10.676,65 TRY BIST 100 BIST 100
4,47 CNY CNY CNY
34,87 EUR EUR EUR
32,20 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,86 TRY Faiz Faiz
82,12 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,26 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,75 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
121,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.417,74 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Küresel Rekabette Öne Geçebilmenin Yolu “Yerli ve Milli Teknoloji”

MÜSİAD Bilişim Sektör Kurulu tarafından MÜSİAD Ankara Şubesi ev sahipliğinde “Yerli Bilgi Teknolojilerinin Gelişmesinde Kamunun Rolü” ana başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Yerleşkesinde ve MAG Medya sponsorluğunda gerçekleştirilen toplantıda yerli ve milli üretim konusu üzerinde duruldu...

Küresel Rekabette Öne Geçebilmenin Yolu “Yerli ve Milli Teknoloji”

MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Bilişim Sektör Kurulu tarafından MÜSİAD Ankara Şubesi ev sahipliğinde “Yerli Bilgi Teknolojilerinin Gelişmesinde Kamunun Rolü” ana başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Yerleşkesinde gerçekleştirilen toplantıda yerli ve milli üretim konusu üzerinde duruldu.

“Yerli Bilgi Teknolojilerinin Gelişmesinde Kamunun Rolü” ana başlıklı toplantıya, AK Parti Bolu Milletvekili ve TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Ali Ercoşkun, Ankara Vali Yardımcısı Süleyman Hürrem Aksoy, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Özyurt, MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, MÜSİAD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, MÜSİAD Bilişim Sektör Kurulu Başkanı Fahrettin Oylum, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Mücahit Civriz, TBMM Bilgi İşlem Başkanı Yavuz Emir Beyribey, MOBİLSİAD – BİED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin’in yanı sıra MÜSİAD Şube Başkanları ve çok sayıda üst düzey bürokrat ile sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

“Tüketen Bir Toplumun Geleceği De Ekonomisi De İpotek Altındadır”

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, yerli ve milli üretimin önemine vurgu yaparak, “Ülkemizde başlatılan Yerli ve Milli Üretim Hamlesi ile dışa olan teknoloji bağımlılığımızı sıfıra indirmek ve tamamen kendi kaynaklarımız ile ihtiyacımız olan tüm teknolojileri geliştirmek hepimizin amacı olmalıdır. Hedefimiz; bilgiyi, teknolojiyi tüketen ve ithal eden değil, bilgiyi üreten ve ihraç eden bir ülke olmalıdır. Tüketen bir toplumun geleceği de ekonomisi de ipotek altındadır” dedi.

“Kamunun Sahip Çıkmadığı Ürünün Dünya Markası Olması Zordur”
“Kamunun sahip çıkmadığı gelişim aşamasındaki bir ürünün dünya markası haline gelmesi oldukça zordur” açıklamasında bulunan MÜSİAD Ankara Başkanı ve DEİK Endonezya İş Konseyi Başkanı İlhan Erdal, “Kamunun sahip çıkmadığı gelişim aşamasındaki bir ürünün dünya markası haline gelmesi oldukça zordur. Dünya devi şirketlerin her birinin tarihi arka planlarında kendi kamularının – hükümetleri – en büyük destekleyicileri olduklarını görürüz. Kamu alım bütçelerinde belli bir yüzde miktarında yıl içerisinde alınacak teknoloji ürünlerine yerli ve milli olma zorunluluğu konmalıdır” dedi.

“Yeni Teknolojileri İlk Geliştiren ve Uygulayan Olmak Gerekiyor”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptığı konuşmasında, yerli ve milli ürünlerin tasarımı, üretimi ve pazarlanmasında kamuya büyük rol düştüğünü belirterek, "2016 itibarıyla bilgi teknolojilerinin 30 milyar lira, iletişim sektörünün ise 65 milyar liranın üzerinde pazar büyüklüğü var. Sektörün ihracatı ise sadece 3 milyar lira." dedi. Sayan, Çin, Hindistan, İrlanda gibi ülkelerin 1980'li yıllar itibarıyla bilgi teknolojisinde yerli üretimi destekleme konusunda aldıkları stratejik kararlarla dünyada lider konuma yükseldiklerine dikkati çekerek, küresel rekabette öne geçebilmek için en yeni teknolojileri ilk geliştiren ve uygulayan olmak gerektiğini söyledi.

“Bilişim Teknolojileri Sektörü 160 Milyar Dolar Büyüklüğe Ulaşabilmeli”

Yerli ve milli ürünlerin tasarımı, üretimi ve pazarlanması konularında kamuya büyük rol düştüğüne dikkati çeken Sayan, sözlerine şöyle devam etti: "2016 itibarıyla bilgi teknolojilerinin 30 milyar lira, iletişim sektörünün ise 65 milyar liranın üzerinde pazar büyüklüğü var. Sektörün ihracatı ise sadece 3 milyar lira. Bu veriler, sektörde ülkemiz için büyük imkanlar oluşturduğunu, gelir getirici ve istihdama yönelik bir sektör oluşturmak için daha yolun başında olduğumuzu göstermektedir. Türkiye’nin 2023 yılında en büyük 10 ekonomi içinde olabilmesi ve bilişim teknolojileri sektörümüzün 160 milyar dolar büyüklüğe ulaşabilmesi hedefiyle çalışmalarımız hız kesmeden sürecek."

“Bilgi Teknolojileri Temelli Bir Dönüşüm Süreci Yaşanıyor”

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Özyurt, dünyanın bilgi teknolojileri temelli bir dönüşüm süreci yaşadığını belirterek, “Ülkeler artık geleceğe bu temelde yatırım yapıyor. Bunun yanında iş gücü yönetiminden altyapı çalışmalarına kadar birçok alanda yenilik ve farklı olma çabası öne çıkıyor. Dünyanın en değerli şirketlerine baktığımızda, birçoğunun bilişim tabanlı firmalar olduğunu görüyoruz. Artık, dünya genelinde, gelecekten pay alma çabası da yine bilişim ve bilgi teknolojileri üzerinden şekillenmektedir demek, yanlış olmayacaktır” dedi.

"15 Yılda Bilgi Teknolojileri Alanında Ciddi İvme Kazandık"

MÜSİAD Bilişim Sektör Kurulu Başkanı Fahrettin Oylum ise bilişim sektöründe faaliyet gösteren 300’ün üzerinde kurul üyesinin, uydu, haberleşme, akıllı şehircilik, büyük veri, ağ güvenliği gibi alanlarda yerli ve milli ürünlerle Türkiye’ye değer kattığını anlatarak “Son 15 yılda diğer birçok alanda olduğu gibi Türkiye, Bilgi Teknolojileri alanında da ciddi bir ivme kazanmış ve teknoloji tüketen ülkeler sınıfından teknoloji geliştiren ülkeler sınıfına geçmiştir. 2017 yılı sonu itibari ile 1000’e yakın Ar-Ge merkezi ve Avrupa’da ilk 10’a giren Teknopark’larda geliştirilen yenilikçi ürünlerimiz, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin teknolojide dünya liginde önemli bir oyuncu olacağının göstergesidir” dedi.

Yerli Bilgi Teknolojilerinin Gelişmesinde Kamunun Rolü Başlıklı Oturum Gerçekleştirildi

Açılış konuşmalarının ardından Yerli Bilgi Teknolojilerinin Gelişmesinde Kamunun Rolü başlıklı oturuma geçildi. MÜSİAD Bilişim Sektör Kurulu Başkanı Fahrettin Oylum’un moderatörlüğünde yapılan oturuma katılan konuklar ise, AK Parti Bolu Milletvekili ve TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Ali Ercoşkun, TBMM Bilgi İşlem Başkanı Yavuz Emir Beyribey, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Mücahit Civriz ve MOBİLSİAD – BİED Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin oldu. Oturum sonunda Türkiye’nin dört bir yanından gelen konu ile ilgili uzman ve katılımcıların konuşmacılara yönelttiği sorular ile toplantı son buldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kapanan şirket sayısı nisanda yüzde 27,1 arttı

24 Mayıs 2024 Cuma

Rusya'da bazı çelik ürünleri ihracat vergilerinden muaf olabilir

23 Mayıs 2024 Perşembe

Yellen, G7 ülkelerini Çin'in üretim fazlalığına karşı birliğe çağırdı

22 Mayıs 2024 Çarşamba

Sabancı Holding ABD'deki GES projesi devreye aldı

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Chery ve BYD, Türkiye'de fabrika açmayı planlıyor!

17 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun