10.268,58 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,80 EUR EUR EUR
32,28 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,00 TRY Faiz Faiz
84,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,46 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
115,13 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
384,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,27 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“Konut Fiyatlarının Artışı Sert Bir Şekilde Olacak”

İNDER ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, 7. İnşaat ve Konut Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu...

“Konut Fiyatlarının Artışı Sert Bir Şekilde Olacak”

Eventuum’un düzenlediği, İnşaat Noktası olarak medya partneri olduğumuz 7. İnşaat ve Konut Konferansı bugün başladı. Sektörün öncülerini bir araya getiren konferansta açılış konuşmasını İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım yaptı.

İnşaatçılar Deneği (İNDER) Genel Başkanı Durbakayım, “Konut fiyatlarının artışı 2001 yılından daha sert bir şekilde olacak. Bir Kastelli dönemini, 2001’deki durumu gözümüzün önüne getirelim. O zamanlarda konut fiyatlarının artışı bir füze hızındaydı. Bugün de yüzde 60 civarında maliyetlere gelen zamların hiçbiri yansıtılmadı. Ruhsatlar yüzde 55 oranında azaldı. Mal üretilmiyor, mevcut mallara da yüzde 60 zam var ve bunlar yansıtılmadı” dedi.
Bütün yatırımcıları doğal liman olan gayrimenkule davet eden ve Durbakayım şöyle konuştu: “Gayrimenkul projelerinde sürekliliğin devam edebilmesi için resmin geneline bakıp bir projeksiyon hazırlanması lazım. Kamunun yapması gereken ise şu, bu faizlerini alıp biriktiren. Gayrimenkulünü satıp da faize yatıran ileride parasıyla o günkü gayrimenkulünü alamayacak. Bu yaşandı. Bu yaşadığımız günler kafamızı dinlediğimiz, hesaplarımızı yaptığımız. Bu günleri fırsat olarak görüyorum. Keyfimizi kaçırmayalım. İyi günler gelecek. En iyi liman yine gayrimenkuldür. Bütün yatırımcıları doğal liman olan gayrimenkule davet ediyorum.”

“2019 YILINI YENİDEN YAPILANMA YILI İLAN ETTİK”

İNDER olarak daha önceki yılları adlandırdıklarını söyleyen Durbakayım, “2017 yılını kentsel dönüşüm yılı dedik. Sektör olarak hızlı bir başlangıç yaptık. Ancak 6603 sayılı afet yasasını çok hırpaladık. 2018 yılını depreme karşı seferberlik ilan ettik. Önümüzdeki 6 milyon riskli konut sorunundan kurtulmak için bu hızla aha 50 yıla ihtiyacımız olduğunu hesap ettik. Depremin bizi 50 yıl daha beklemeyeceğinden telaş etmeden çabuk olalım dedik” dedi.

“İNDER OLARAK ANADOLU’DAN DA ÜYE KAYITLARI ALMAYA BAŞLADIK”

2019 yılını yeniden yapılanma yılı olarak ilan ettiklerini ifade eden Durbakayım konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlk yapılanma adımımızı İNDER olarak attık. 1967 yılında kurulmuş bir dernektir ve günün ihtiyaçlarına göre çok ciddi sayıda üyesi olmuştur. Bunun sebebi de demir ve çimento tahsisi için derneklere üye olma gerekliliği vardı. Daha sonra nicelikli ve nitelikli bir sayıyla derneğin yoluna devam ettik.
Ancak afet yasası ve imar yasası sırasında gördük ki, Türkiye’nin her tarafından derneğimize sorular geliyor. Ülke çapında bir faaliyet içine kendiliğinden girmiş olduk. Biz artık sınırlarımızı İstanbul ile sınırlandırmayalım Türkiye çapında genişleyelim ve Anadolu’un muhtelif yerlerinden üye kayıtları yapmaya başladık ve adımızı İnşaatçılar Derneği olarak değiştirdik.”

“KONUT PROJESİ ÜRETİMİNDE YENİ BİR SİSTEM HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Durbakayım, sektörü çok yakından ilgilendiren ikinci yapılanma adımı ise iki koldan devam ettiğini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlk olarak konut projesi üretiminde yeni bir sistemin hayata geçmesi çalışmalarını yoğunlaştırdık. Yeni hayata geçirecek projelerin devamlılığını garantiye alacak ve son tüketici açısından mağduriyetleri ortadan kaldıracak yeni bir sistemin çatısını oluşturmak için yasal düzenlemeyle ilgili kurumlara raporlara hazırladık. Ortak girişim benzeri işe özel geçici şirketler adında geliştirilmesi için girişimlerimizi başlattık.
Konut sektörü son 20 yılda sat yap olarak faaliyet gösterdi. Ancak yıllık 600 bin konutun ihtiyacı olduğu ve deprem gerçeğiyle dönüştürülmesi gereken 6 milyon konutun varlığı göz önüne alındığında içinde bulunduğun ekonomik şartlarda içinde bulunduğumuz ekonomik şatlarda faiz yüksekliği ve nakit daralması bu sistemin sürdürülebilir olmadığını ortaya çıkardı. Konut yapıcılarının üstündeki satış baskısını dengeleyecek daha etkili bir sistem kurulması gerekiyor.
Bu sistemde arsa sahiplerinin de ortak olduğu özel anlaşma proje şirketlerinin hayata geçirilmesi için çalışmalara başlayacağız. Bu sistemde arsa sahipleri de bu şirketlere hissedar olacak ve projenin finansmanı teminatı olarak CPV şirketinin hisseleri finans şirketinin hisseleri bankalara rey edilecek.
Bunlarla ilgili çalışmaları yapıp Bakanlığa sunuyoruz. Çünkü burada bir model yaratamadığımız takdirde mevcut olan sistem 3-4 sene evvel başlayan İnşaat yapım sigortası ki yapımcıları için son derece büyük bir soru işareti bu. O modelle gidersek sektörümüz daha büyük bir krize gidecek. Kendi modelimizi kendimiz yaratmamız lazım.

“MÜTEAHHİTLER SINIFLANDIRILACAK”

Yeniden yapılanmamın ikinci ayağını oluşturan 2. Adım ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından hazırlanıyor. 
Yapı müteahhitleri sınıflandırılması ve kayıtların tutulması hakkında yönetmeli taslağını hazırladı.  Müteahhitler nitelikli, nicelikli olarak sınıflandırılacak. Bu kendi otokontrolünü sağlayacak. Taslağın son halini almasına az kaldı. Burada müteahhitlerin yaptığı işlerle ilgili 9 bareme bölünen bir taslak.”

NİHAL ÖZKEN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Mısırlı şirket, bütçe hedeflerini revize ederek yatırım planını onayladı

10 Mayıs 2024 Cuma

Arrow Minerals, yüksek dereceli demir mineralizasyonu tespit etti 

9 Mayıs 2024 Perşembe

Emirates Steel Arkan, ilk çeyrek performansında konumunu korudu

9 Mayıs 2024 Perşembe

ArcelorMittal, Gijon’da karbonsuzlaştırma çalışmalarına başlıyor

9 Mayıs 2024 Perşembe

East Pipes Saudi Arabia, altyapı gelişimini destekliyor

9 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun