9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kızıldeniz'deki saldırılar Türk sanayisini sarsıyor: Tedarik zinciri ve navlun sorunları artıyor

Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik artan saldırılar, Türkiye’nin tedarik ve özellikle ithalat taşımalarında da endişeleri büyütüyor. Gelişmelerden ilk aşamada en fazla kimya ve otomotiv tedarik sanayii gibi sektörlerin etkilendiği bildirildi.

Kızıldeniz'deki saldırılar Türk sanayisini sarsıyor: Tedarik zinciri ve navlun sorunları artıyor

Kızıldeniz’deki saldırılar ilk olarak kimya ve otomotiv yan sanayii sektörlerini vurdu. Yarı mamul ve hammadde teslimatları ocak sonuna ertelenen sanayici, üretimin sekteye uğramasından endişe duyuyor.

Aralıkta yapılması beklenen ara mamul ve hammadde teslimatları, ocak sonuna ötelenirken, bu durumun üretimde aksamalara neden olabileceği dile getiriliyor.

 Bir yandan teslimatlar gecikirken diğer yandan Uzakdoğu ülkelerinden alınan ürünlerde navlunun şimdiden 3-4 katına çıktığını dile getirildi. Navlun maliyetlerinin bu artışı firmaları döviz bazında olumsuz etkilerken, özellikle ihracatçılar kontratlı satışlarda fiyat değişimi yapamayacağı için maliyet yükünün ihracatçıların üzerinde kalabiliceği belirtiliyor. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Başaran Bayrak, rotaların uzaması nedeniyle navlunun yükselişe geçtiğini ve tedarik zincirinde aksamalar yaratmaya başladığını dile getirdi. Bayrak, sorunun kısa vadede çözülmesini öngördüklerini ifade ederek, “Ancak Süveyş’inin alternatifi olan Ümit Burnu, çok zaman ve para gerektiren bir rota. Dolayısıyla çok çabuk önlem alınarak bu hattı açacaklarını düşünüyorum. Süveyş Kanalı'nın kapalı tutulması başta Çin’in ticaretini olumsuz etkileyeceği için Çin bile askeri önlemlere başvurabilir. Kaldı ki, ABD bölgeye askeri gemilerini sevk etmiş ve tanımlanamayan 12 kadar drone'u düşürdüğünü deklare etmişti” açıklamasını yaptı.

Navlun hızlı yükseliyor

Gelişmeler navlun endekslerine yansımaya başladı. Yılbaşından bu yana hızlı düşüşlere sahne olan, aralık başında ise mevsimsel etkilerle kısmen yukarı yönlü hareketlenen Drewry’nin Dünya Konteyner Endeksi, 21 Aralık’ta başlayan haftalık periyotta yüzde 9 artışla 40ft konteyner başına 1.661 dolara yükseldi. Endekste rotalar bazında ise en fazla artış Şanghay'dan-Rotterdam hattında görüldü. Bu hatta navlun oranları yüzde 16 artışla 40'lık konteyner başına 1.667 dolara yükselirken, Şanghay'dan Cenova'ya navlun oranları yüzde 15 artışla 40’lık konteyner başına 1.956 dolara çıktı. Drewry, Kızıldeniz/Süveyş durumu nedeniyle Doğu-Batı spot fiyatlarının izleyen haftalarda artmasını bekliyor.

“Armatör fırsatçılık yapıyor"

Bazı sektör temsilcileri ise, armatörlerin Kızıldeniz’deki durumu bahane ederek, navlunda fırsatçılık yaptığını iddia ediyor.  Pandemi ve ekonomik durgunluk sonrası taşımacılık fiyatları çok düşen firmaların, saldırıları bahane ederek navlunu fırsatçılık yapacak oranda artırdıklarını dile getiriyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Pakistan Steel Mills’in canlandırılması için komite kuruldu

27 Nisan 2024 Cumartesi

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Koreli çelik devlerinin performansı ilk çeyrekte düşüş gösterdi

27 Nisan 2024 Cumartesi

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını sınırlayacak

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin'in çelik fazlası sorunu küresel boykotlarla karşı karşıya

27 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun