2014 yılının ilk 6 aylık döneminde 23 bin 68 bina, toplamda ise 38 bin 87 bina riskli olarak tespit edildi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 37 şehirde 106 alan Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alanlar ilan edildi.
Bankalara ödeme
Riskli olduğu belirtilen alanların büyüklüğü ise 6 bin 931 hektara ulaştı. Kanun kapsamındaki riskli yapısını anlaşmayla tahliye eden hak sahiplerine kira yatırımı olarak ödenmek üzere idarelere yaklaşık 14 milyon para aktardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kira yardımı için başvuru yapan hak sahiplerine ise 41 milyon TL ödendi. Hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteği verildi. Bu kapsamda riskli alan veya yapıda ikamet eden hak sahiplerine kamulaştırma bedeli olarak ödenen miktar ise 99 milyon TL’yi aştı.
Bakanlığın dönüşüm Projeleri Özel Hesabından yaptığı toplam harcama tutarı ise 184 milyon TL oldu. ‘Çürük’ müteahhitlerin ayıklanması için yapılan çalışmalar kapsamında ise 27 bin müteahhide “Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası” verildi. 15 bin Geçici Ustalık Yetki Belgesi ise kayıt altına alındı. Kırsal alanlarda yöresel doku ve mimari özelliklere uygun yapılaşma çalışmaları kapsamında ise Edirne, Bursa ve Balıkesir için 36 tip proje elde edildi. Şanlıurfa ve Erzurum illeri için de 12 tipte projelendirme çalışmaları sürdürülüyor.
Kaynak: Habertürk
Kentsel dönüşümün 6 aylık bilançosu!
Türkiye ‘de 20 yılda 6 milyon konutun yenileneceği kentsel dönüşümün parasal boyutu ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kira yardımı için başvuran hak sahiplerine 41 milyon TL kira yardımı, protokol imzalayan bankalara 933 milyon faiz desteği ödemesi, riskli yapıda ikamet edenlere de 99 milyon TL’lik kamulaştırma bedeli ödedi.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı