10.082,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,37 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,34 TRY Faiz Faiz
88,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,78 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,51 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.427,31 TRY Altın(gr) Altın(gr)

KARDEMİR’in ve Karabük'ün doğuşu; 3 Nisan !

Demir Çelik sektörü denildiği zaman akla ilk gelen firmalar arasında yer alan ve Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası oluşu ile de sektörün en önemli firmalarından biri; Kardemir. FENOFEM FUARI ana sponsoru Kardemir ile www.insaatnoktasi.com ziyaretçilerine özel gerçekleştirdiğimiz söyleşi ve tüm detaylar haberimizde…

KARDEMİR’in ve Karabük'ün doğuşu; 3 Nisan !

Öncelikle Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası olan KARDEMİR’den kısaca bahsedebilir misiniz?

1937 tarihinde kurulan Karabük Demir Çelik Fabrikaları, 1995 yılında özelleştirilerek Kardemir A.Ş. adını almıştır. Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikasıdır.

Uluslararası kalite standartlarında demiryolu tekeri, demiryolu rayı, profil, kangal, nervürlü inşaat çeliği, blum, platina,  kütük,  köşebent, maden direği, pik, kok ve kok yan ürünleri üreten Kardemir A.Ş., raylı sistemler, otomotiv, savunma sanayi, makine imalat, inşaat ve madencilik sektörlerine temel girdi sağlamaktadır.

Kuruluşundan itibaren çok sayıdaki endüstriyel tesisin proje, imalat ve montajını gerçekleştiren Kardemir A.Ş., Türkiye’de “Fabrikalar Kuran Fabrika” olarak tanınmaktadır.

Hisselerinin tamamı BIST’ te işlem gören Kardemir A.Ş., Türkiye’nin En Büyük 50 Sanayi Kuruluşu arasında yer almaktadır.

Özelleştirme sonrası hızla çağın gereksinimlerine uygun şekilde tesislerini yenileyen Kardemir A.Ş., yenilenen çelikhanesi ile üretim prosesini değiştirmiş, modern teknoloji ile kapasitesini, verimlilik ve karlılığını artırmıştır. 2000’li yıllar ve sonrasında devreye alınan Ray ve Profil Haddehanesi, Çubuk Kangal Haddehanesi ve Demiryolu Teker Haddehanesi ile ürün gamını genişleten Kardemir A.Ş., demiryolu rayı ve tekeri, 550 mm genişliğe kadar ağır profil ve 56 mm çapa kadar kangal üretim yetkinliği ile Türkiye ve bölge ülkeler arasında ürün çeşitliliği açısından tek kuruluş haline gelmiştir. Yeni yatırımlarla büyümesini sürdüren Kardemir A.Ş.,  3,5 milyon ton/yıl üretim kapasitesine ulaşmayı  hedeflenmektedir.

Pazara sunduğu ürünlerde Türkiye’nin otomotiv, savunma sanayi ve raylı sistemlerdeki milli hedeflerine odaklanan Kardemir A.Ş., AR-GE faaliyetleri ile ürettiği çok sayıdaki yeni çelik kalitelerini bu sektörlerin hizmetine sunmuştur.

Kardemir A.Ş.’nin , yüksek döküm ve mekanik işleme kapasitesi ile sektöründe Türkiye’nin lider kuruluşları arasında yer alan KARDÖKMAK A.Ş. her cins ve karakterde çelik konstrüksiyon imalatı yapan KARÇEL A.Ş. hidroelektrik santralini işleten ENBATI A.Ş. ve sigorta faaliyetlerini yürüten KARSİGORTA olmak üzere dört büyük bağlı kuruluşu bulunmaktadır. Ayrıca Kardemir A.Ş. nin , çimento sektöründe KARÇİMSA A.Ş. madencilik sektöründe ERDEMİR MADEN A.Ş. her türlü konvansiyonel ve yüksek hıza uygun demiryolu makasları üretmek üzere kurulan VADEMSAŞ A.Ş. ve EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.) ‘inde de ortaklığı bulunmaktadır.

Bağlı kuruluşlarla birlikte yaklaşık 4.500 kişinin istihdam edildiği Kardemir A.Ş., sahip olduğu köklü sanayi kültürü, yetkin insan kaynağı ve kurumsal yönetim tecrübesi ile sektörünün lider kuruluşlarından biri olarak üretimini sürdürmektedir.

Kardemir aynı zamanda anasponsor. 3 Nisan tarihi ise bu köklü fabrikanın ve Karabük'ün doğuş tarihi. Kent ile ilişkiniz, sanayinin bu küçük şehre kattıkları hakkında neler söylerdiniz?

3 Nisan 1937 tarihinde, şirketimizin temelleri atılırken tören alanında asılan pankartta yer alan “Her yeni endüstri eseri muhitine refah ve medeniyet ve bütün memlekete haz ve kuvvet vermektedir” veciz söz Kardemir’in kuruluşundan itibaren üstlenmiş olduğu toplumsal misyonu da en güzel şekilde ifade etmektedir.

Bu veciz söz geçen yıllar içerisinde temel atma törenindeki pankartta yazan bir misyon cümlesi olarak kalmamış, Kardemir A.Ş. kurulduğu günden bu yana hayat bulduğu toplumun yaşam kalitesini artıracak sosyal sorumluluk faaliyetlerini iş stratejisinin en önemli unsurlarından biri olarak görmüş eğitim, kültür, sanat, bilim, spor, çevre ve sağlık gibi farklı alanlarda desteklediği projelerle şehrimizin toplumsal refahın artmasına hizmet etmiştir.

Ürün yelpazeniz çok geniş, genel olarak bilinmeyen ve ön plana çıkarmak istediğiniz bir ürün var mı? Varsa açıklayabilir misiniz?

Şirketimizin tüm ürünleri, ait oldukları sektörde talep gören ve tercih edilen ürünlerdir. Demiryolu Tekerleği Üretim Tesisimiz ve Ray ve Profil Haddehanemiz ülkemizin ilk yerli ve milli tesisidir. Bu bağlamda da ürettikleri ürünlerin ülkemizde ikamesi bulunmamaktadır. Çubuk Kangal Haddehanemizde ise, ülkemizin en kalın kangalını (56 mm) üretmekteyiz. Demiryolu ulaşımından, yapı sektörüne kadar uzanan geniş alana çelik tedarik eden şirketimiz, bir çok ürününde spesifik şartlara sahiptir.

Geniş yelpaze şirketimize çelik alanında daha fazla deneyimin yanı sıra, bölge çelik sektörüne de üretim faaliyetlerinde yol göstermektedir.

En fazla faaliyet gösterdiğiniz ürün grubunuz hangisi? Neden diğerlerinden fazla üretim gerçekleşiyor?

Entegre üretim yapısına sahip şirketimiz, çelik sektöründen talep edilen ihtiyaçlara göre üretimini planlamaktadır. Dolayısı ile dönem şartlarında hangi ürün gerekiyorsa, o alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Enerji üzerine yaptığınız yatırımlardan bahsedebilir misiniz?

Modern ekonomi ve üretimin olmazsa olmazı enerji, dünyanın şekillenmesinde büyük rol oynamaktadır. Sürdürülebilir üretimin ve sosyal yaşamın bir parçası haline gelen elektrik üretiminin, şirketimiz için de önemi yadsınamaz derecede büyüktür. Kurulduğu günden bu yana, elektrik üretimi alanındaki yatırımlarını her geçen yıl güçlendiren şirketimiz, enerji tesislerindeki uzman ve kalifiye çalışanları ile şirketimizin geleceğine yön vermektedir. Fabrika sahamızda yer alan 77,50 MW ve yatırımı süren 30 MW TürbinJeneratör ile şirketimizin kurulu gücünün 107,50 MW çıkması planlanmaktadır. Öyle ki, geçtiğimiz 2020 yılında 586 milyon 781 bin kilovatsaat elektrik üretimi ile 196 bin 445 konutun ihtiyacına eş değer bir elektrik üretimini gerçekleştirmiştir. Sadece şirketimiz için değil ülkemiz için de milli bir mesele olan enerji üretimi ve tüketiminde, şu an için şirketimizde geldiğimiz nokta gurur vericidir. İhtiyaç duyduğu elektriği kendi imkanlarıyla ve özverisiyle üretme konusunda alışılagelmiş bir kültüre sahip şirketimiz, demir ve çelik üretim sürecinde ortaya çıkan gazları dönüştürerek/kullanarak ve ulusal şebekeye ihtiyaç duymayarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Haber: Ayşe Nur Ustaoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kardemir, satışlarda azalma yaşarken karını artırdı

2 Mayıs 2024 Perşembe

 Süveyş Kanalı ekonomik bölgesinde çelik imalat tesisi açılıyor

30 Nisan 2024 Salı

Tangshan kütük fiyatları dalgalanıyor

30 Nisan 2024 Salı

Anglo American, BHP'nin teklifini reddetti

30 Nisan 2024 Salı

Norveçli Blastr, Finlandiya’da yeşil çelik tesisi kuruyor

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun