9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,54 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kadının yapamayacağı şey yok!

Kocaeli Dilovası'nda elektrik kabinleri ve panoları üretimi yapan fabrikada çalışan kadınlar, metal ürünlere kaynak yapıyor, cıvata sıkıyor, sacları tonajlı pres makinelerine bağlayıp şekil veriyor.

Kadının yapamayacağı şey yok!

Daha çok erkeklerin bulunduğu sanayi sektöründe başarılı bir şekilde işlerini sürdüren kadın çalışanlar, haftanın 5 günü belirli saatlerde sanayide metal ürünleri işliyor.

Fabrikanın kaynağından büküm işlerine kadar birçok alanında çalışan kadınlar, AA muhabirine 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

Pres bölümünde 4 yıldır çalışan Kader Arzu Taşdemir, kadın veya erkek ayırt etmeksizin herkesin bu işi yapabileceğini söyledi.

Taşdemir, elektrik panosunun kapaklarını ürettiklerini belirterek, "Ben pres bölümünde sac bağlıyorum. Sonra o sacı alıp hatta geri koyuyoruz. Ona göre ölçülerini ayarlıyoruz. Daha sonra üretime ve seri imalata devam ediyoruz. İlk başta dışarıdan arkadaşlarım bana, 'Sen nasıl bu işi yapıyorsun, preste çalışmak zor değil mi?' diye soruyorlardı. Ben de yapabildiğimi, zorlanmadığımı söylüyordum. İlk başladığımda daha hafif bir şeyler yapmayı istiyordum ancak alışınca gördüm ki öyle bir zorluk çıkmadı karşıma. Bu iş sadece erkeklere has değil, herkes çalışabilir." dedi.

"İşini sevdikten sonra kadının yapamayacağı şey yok"

İşçilerden Cevadiye Dulun, başka bir fabrikanın kaynak bölümünde de çalıştığını belirtti.

Ürünler geldiği zaman ilk önce 4 kenarına punta kaynak yaptığını, sonra çakma cıvata işlemine geçtiklerini ardından da köşe kaynağını verdiklerini anlatan Dulun, "Bunu bütün kadınlar yapar. İşini sevdikten sonra kadının yapamayacağı şey yoktur. Öğreninceye kadar biraz zorlanıyorsunuz ama şimdi gözüm kapalı kaynak yaparım. Kadınlara çalışma tavsiyesinde bulunuyorum. Evde oturmaktansa çalışmak daha iyi. Hem kendilerini geliştirmiş hem de ev bütçesine katkı sunmuş olurlar." diye konuştu.

Fabrikanın metal büküm bölümünde çalışan Feyza Özkanlı ise presten çıkan malzemelerin köşelerini belirli ölçülere göre bükerek iş yaptıklarını söyledi.

Özkanlı, çalıştığı ilk dönemlerde ağır iş olduğu için biraz korktuğunu ve tedirgin olduğunu kaydederek, "Şu ana kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım. Gayet güzel gidiyor. Tüm kadınlar çalışabilir, erkeği-kadını yok bu işin. Kadın olarak çalışmak çok güzel hatta alışınca çok daha iyi." ifadelerini kullandı.

"Kadınlar sanayide daha faydalı"

Fabrikanın müdürü Serkan Esen de fabrikalarını 2 yıl önce taşıdıklarında erkek personel bulmada sıkıntı yaşayınca kadın çalışan almaya karar verdiklerini belirtti.

Kadınların işte daha verimli olduğuna dikkati çeken Esen, şunları kaydetti:

"Fabrikamızı 2 yıl önce farklı bir yere taşıma kararı aldığımızda personel bulmada sıkıntı yaşadık. 'Kadınlar da acaba sanayide çalışabilir mi?' diye düşündük. Böylece kadın personellerin başvurularını değerlendirdik. Daha önce yaşamadığımız bir tecrübeyi yaşadık. Kadınlar da sanayide çalışabilirmiş, bunu gördük. Üstelik kadınlar çalışırken daha özenli, daha dikkatli, disiplinli ve daha verimli. Sanayide ataerkil bir sistem var. Kadınlarda öğrenip geliştirme yeteneği var. Kadınlar sanayide daha faydalı. Erkek çalışanlarda disiplin sorunu yaşarken kadınlar daha sağduyulu, daha uyumlu ve verimli."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Sault Ste. Marie ve Algoma Steel, liman projesi kapsamında anlaşma yaptı

19 Nisan 2024 Cuma

Avrupa Birliği, Şubat ayı DRI ithalatını %35,5 oranında azalttı

19 Nisan 2024 Cuma

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun