10.754,53 TRY BIST 100 BIST 100
4,48 CNY CNY CNY
35,02 EUR EUR EUR
32,21 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,25 TRY Faiz Faiz
84,30 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,94 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
5,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.526,92 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İzmir’de prefabrik evlere talep arttı

İzmir depreminden sonra prefabrik ve çelik yapılara ilgi arttı. İzmirli üreticiler siparişlerin 3-4 kat arttığını belirtirken, emlak danışmanları da küçük metrekareli arsa ve arazi taleplerinin yoğunlaştığını söyledi.

İzmir’de prefabrik evlere talep arttı

İzmir'de yıkılan binaların enkazları kaldırıldı. Ama binlerce vatandaş için korku dolu günler bitmedi. Evi hasar görenler ya da deprem korkusu yaşayanlar yüksek katlı binalara girmekten çekiniyor. Arsası olanlar prefabrik yapılar için siparişi verirken, kimileri de uygun arsa arıyor.

Prefabrik yapıya ilgi arttı

İzmir Bornova’da prefabrik yapı üreten firmanın sahibi inşaat mühendisi Selen Aydemir son birkaç gündür telefonların susmadığını söyledi. Arsası olan vatandaşın ilk aklına gelen seçeneğin prefabrik yapılar olduğunu belirten Aydemir, “Firmamız ayda 4-6 ev yapardı, bu hafta ise 16 sipariş geldi. Evin imalatı dışında kurulumu da bize ait ve daha çok Urla, Çeşme, Torbalı ve Foça’ya teslimat yapıyoruz. Deprem ve yangın güvenli evlerde 1+1 fiyatları 30 bin liradan başlıyor” dedi.

3 günde 3 kat artış 

İzmir Menderes’te prefabrik yapı üreten firma sahibi Ahmet Demirel yaşanan deprem korkusundan sonra evinde hasar olanların oldukça temkinli olduğunu ve bu nedenle prefabriklere talebin arttığını dile getirdi. Metrekare fiyatlarının bin ila bin 500 lira arasında değiştiğini belirten Demirel, “Arazi sorunu olan ya da maddi olarak zorlananlar 2-3 aile birleşip bu yolu seçiyor” dedi.

İzmir Kemalpaşa’da prefabrik ve çelik yapı üreten firmada çalışan mimar Deniz Dokuyucu talebin son 3 günde 3 kat arttığını söyledi. Dokuyucu, “Arsası olan, köylerde ailelerine ait yer olanların ilk aklına prefabrikler geldi. Hızlı ve daha uygun maliyetli ev isteyen prefabrik yapıyı isterken, daha uzun ömürlü isteyenler çelik yapıları seçiyor. 100 metrekare prefabrik bir ev ortalama145 bin lirayken çelikte bu 235 bin liraya çıkıyor. Seferihisar, Urla, Foça’ya kurulum yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Menderes’te faaliyet gösteren firma sahibi Sinan Kilci arsa sahiplerinden yoğun talep aldıklarını, vatandaşın ilk sorusunun ise ’Ne kadar güvenli’ olduğunu söyledi. Kilci, “Bir haftada 17 ev yaptık. Bu normalde 2-2.5 aylık iş. Hem prefabrik hem de hafif çelik tercih ediliyor. Geçmişte yaptığımız hafif çelik yapıları deprem sonrası test ettirdik, hasar yok. Aklında soru işareti olanlara bu evleri gezdiriyoruz. Şuan Menderes, Seferihisar, Torbalı ve Kemalpaşa’dan talep fazla” dedi. Maliyet avantajı nedeniyle bir dönem hobi bahçelerine yoğun talep olduğunu ancak bu yapılara yasak geldiğini hatırlatan Kilci, “Hobi bahçelerine ev yapanların hepsi şimdi o evlerde. Evet yasak ama can korkusu bunu dinlemez” dedi.

Ev yapacak arsa soruyorlar

İzmir Foça’da emlak danışmanlığı yapan Devran Gök Özerk ve Raziye Meriç deprem sonrası arsa ve arazi talebinin arttığını söyledi. Pandemi döneminde artan talepten sonra depremin de önemli bir etki yarattığını dile getiren Özerk, “Son 3 günde talep yüzde 50 arttı. Kurumsal yatırımcılar olmadığı için küçük metrekareler isteniyor. Arayanlar ‘bana 500 metrekare ile 2 dönüm arası bir yer gerek. İçine prefabrik koyarım sonra da ev yaptırırım’ diyor” şeklinde konuştu.

Özerk Foça’da arazilerin dönüm fiyatının 100 bin lira ile 250 bin lira, arsa dönüm fiyatlarının da 400 bin lira ile 900 bin lira arasında değiştiğini söyledi. İzmir Urla’da emlak danışmanlığı yapan Mehmet Hakan Çelik, depremden sonra arsa taleplerinde artış yaşandığını, bunun önümüzdeki günlerde de devam edeceğini söyledi.

Çelik, “Müstakil evlere ve hazır prefabriklere de talep çok. Ama ağırlık arsa ve arazide. Urla’da arsada metrekare fiyatı bin liradan başlarken merkeze uzak köylerde metrekaresi 300-400 liraya tarla satılıyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ArcelorMittal, Avrupa’nın enerji zorlukları karşısında karbonsuzlaştırma planlarını değerlendiriyor

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Thyssenkrupp 2024 yılının 2. çeyreğinde zararını azalttı

17 Mayıs 2024 Cuma

Talaat Moustafa Group Riyad'da 'Benan City' projesini tanıttı

17 Mayıs 2024 Cuma

Almanya demir cevheri fiyatları gerilemeye devam ediyor

17 Mayıs 2024 Cuma

BPISC, yeni bir demir cevheri işleme tesisi kuruyor

16 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun