Başdurak Camii’nin restorasyonunu yapan ve altındaki dükkanları yenileyerek ‘Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısı’ Projesini hayata geçiren İzmir Ticaret Odası, İzmir’e yeni bir marka çarşı kazandırdı. Projeyi 1 milyon 350 bin TL’ye gerçekleştirdiklerini söyleyen Demirtaş, çarşıdaki 28 dükkanın tamamında geleneksel el sanatları ve geleneksel ürünlerin yer aldığına dikkat çekti.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısı Projesi’ni tanıttı. Oda Mülkleri Komisyonu üyeleri, Talat Özışık, Erol Eroğlu, Cengiz Kasapoğlu, Müjdat Yavuz, Behçet Kılıç, İbrahim Aldemir, Şeref Ali Gündürü’nün de katıldığı toplantıda, Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısı gezilerek basına bilgi verildi.
1992 YILINDAN BU YANA KEMERALTI İÇİN ÇALIŞIYORUZ…
Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın İzmir için çok önemli bir miras olduğuna dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Ama maalesef biz İzmirliler olarak bu mirası çok kötü kullanıyoruz. İzmir Ticaret Odası olarak 1992 yılından başlayarak Kemeraltı ile ilgili birçok çalışma yaptık. 1992 yılında festival düzenledik. Sonrasında da burada düzgün olmayan yerlere el atmaya başladık. Örneğin 1996 yılında Kestelli Caddesi’ni yaptık. Bizi en çok üzen konu, camilerimizin etrafının işgal edilmesi ve turistlere gösterecek bir cami bulamamak. Bu nedenle 2012 yılında yaklaşık 2 milyon TL bir katkıyla Salepçioğlu Camii’ni yeniledik. Isıtmasından halılarına, mermerine minaresine kadar yeniledik. Ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü’müzün katkısı, Genel Müdürlüğümüzün de desteğiyle, Başdurak Camii’ni ele aldık. Bu cami, daha önce bulunduğu yerde hiç görünmüyordu. 17 Ekim 2016 tarihinde çalışmalarımıza başladık. Tamamen tarihi değeri ortaya çıkararak, camiyi de yeniledik. Kemeraltı’nda birçok cami var. Yine Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün de tespitleriyle bir cami daha seçerek İzmir’e kazandıracağız. Bunun çalışmalarını yapmaya başlıyoruz” dedi.
BAŞDURAK KEMERALTI MARKASINI YARATTIK…
Çarşı’da elişi olmayan hiçbirşey sattırmadıklarına dikkat çeken Demirtaş: “Burası bir marka yer olsun ve turist geldiği zaman hediyelik alabileceği ve dış ülkelerde üretilmeyen hediyelik alabileceği bir çarşı olsun istedik. O nedenle Başdurak Kemeraltı markasını yarattık. İzmirlerin de İzmir’i temsil edecek hediyelik alabileceği bir yer haline geldi. Burada elişi olmayan ve yabancı hiçbirşey sattırmıyoruz. Umuyorum ki gelen turistler İzmir’den önemli hatıralar, hediyelikler alarak dönerler. Kruvaziyerler şu anda gelmiyor. Eğer gelseydi, burası her kruvaziyer geldiğinde dolup taşacak bir yer haline gelecekti. Burası için yaptığımız harcama 1 milyon 350 bin TL ve 28 işyeri var. Bu 28 işyerinde de şu anda çömlek, çini, seramik, minyatür, tezhip keçe, hat sanatı, İzmir boyozu, İzmir tatlıları, Osmanlı şerbeti gibi İzmir’in geleneksel el sanatları ve geleneksel ürünlerini bulabiliyoruz” diye konuştu.
HEDEF ÇİNLİ TURİSTLER…
Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: “Kemeraltı sokaklarına girdiğinizde bulamayacağınız hiçbir şey yok ama biraz düzenlenmesi gerekiyor. Belli bölümlerin üstünün kapatılarak kapalı çarşı haline getirilmesi gerekiyor ki dükkanlar da kendilerine çeki düzen verebilsinler. Dışarıda çok uygun olmayan tenteler ile görüntü kirliliği yaratılıyor. Aslında burası tam uygun bir nokta. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi de balık halini yıktı. Balık restoranları da yapılacak. Burası gece 24’e kadar yaşayacak bir mekan haline gelecek. Ama tabi ki en önemlisi işyerlerinin açık kalabilmesi için müşteri gelmesi. Biz kruvaziyerler için yapmıştık ama kruvaziyerler bildiğiniz nedenlerle artık İzmir’e gelmiyorlar. Çin ve Rusya en büyük Pazar. Çin’de 2018 Türkiye yılı. Asgari 1 milyon Çinlinin gelmesi beklentimiz var. Biz bu 1 milyon turistin 250 binini İzmir’e çekmek istiyoruz. Bunun için Ionic Medya ajansı ile anlaştık. Şu anda sürekli olarak Çinde İzmir tanıtımı yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın da etkilerinin de olacağını, olumlu sonuç vereceğini düşünüyoruz. Tabi sadece Çin ve Rusya’dan değil, dünyanın her yerinden turist bekliyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda İzmir, geçmişindeki ‘turizm kenti İzmir’ sıfatına daha uygun hale gelecek”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı