9.699,50 TRY BIST 100 BIST 100
38,66 USD USD USD
5,40 CNY CNY CNY
43,31 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,89 TRY Faiz Faiz
65,43 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
41,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,67 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,39 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
330,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.057,64 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İşsizlik Tüm Dünyanın Uzun Vadeli Derdi

Dünyanın büyük bir kısmında, yüksek değerlerde seyreden işsizlik oranları, ABD'de 2008'de yaşanan küresel ekonomik krizle gelişmiş ülkelere de sıçradı.

İşsizlik Tüm Dünyanın Uzun Vadeli Derdi

ABD'de 2008'de konut sektöründe başlayan ve finans piyasalarının ardından reel kesime de sıçrayan, “yüzyılın küresel krizi"nin en önemli sonuçlarından biri de yükselen işsizlik oranları oldu. Kriz sonrasında daralan piyasalarla artan işten çıkarmalar, yeni istihdam alanlarının açılamaması, yükselen faiz oranları gibi nedenlerle işsizlik hemen her ülkenin ortak derdi haline geldi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) "dünya ekonomisinin 1930'larda bu yana karşılaştığı en tehlikeli finansal şok” olarak tanımladığı kriz, finans sektörünün devlerini yuttu ve başta otomotiv sektörü olmak üzere reel kesimin lokomotif sektörlerine büyük darbe indirdi.

Krizin yarattığı daralmadan kurtulmak için dünya genelinde 6 trilyon doları aşkın kurtarma paketleri açıklanırken, Amerikan Merkez Bankası (FED) ve diğer merkez bankaları tarihte görülmemiş şekilde, koordineli olarak faizleri düşürdü.  Bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bankalardaki mevduat garantisini artırırken, bazıları ise tam güvence getirdi.

Dünya genelinde finans devleri ve reel sektörde faaliyet gösteren uluslararası şirketler, krizin başladığı ilk dört aylık süreçte yüzbinlerce kişinin işine son verirken, tüm dünyada orta ve küçük ölçekli işletmelerden çıkarılanlarla birlikte bu sayının milyonları bulduğu tahmin ediliyor. Krize bağlı olarak artan işsizlikten en çok "Avro Bölgesi" ülkeleri etkilenirken, Yunanistan ve İspanya yükselen işsizlik oranı konusunda başı çekti.

Japanya'da yüzde 4 olarak seyreden işsizlik oranı ekonomik kriz sonrasında yüzde 5,3'e çıktı ve 2013'e kadar ki süreçte tekrar yüzde 4'e döndü. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden Çin'de ise Japonya'ya benzer bir durum yaşandı. Kriz öncesinde yüzde 4 oranında olan işsizlik, krizle yüzde 4,3'e çıktı ancak 2013 itibariyle yüzde 4,1'e indi.

Küresel mali kriz sonrası işsizlik oranları

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) verilerine göre küresel ekonomik krizin başladığı temmuz 2008'den ocak 2013'e kadarki dönemde Avro Bölgesi ülkeleri genelinde işsizlik oranı yüzde 7,7'den yüzde 11,8'e çıkarken, ABD'deki yüzde 5,8'lik işsizlik oranı krizden sonraki iki yıllık süreçte yüzde 10'a çıktı; sonrasında ise yüzde 7,8'de sabitlendi. OECD üyesi ülkelerde işsizlik oranının seyri ise ocak 2013 itibariyle yüzde 8,2 olarak belirlendi.

Yunanistan da kriz sonrası yüksek işsizlikten en çok etkilenen ülkelerin başında yer aldı. 2008'de yüzde 7 oranında olan işsizlik rakamları 2013 itibariyle yüzde 26,4'e ulaştı.

Küresel ekonomik krizden bağımsız olarak, dünyadaki en yüksek işsizlik oranları Afrika ülkelerinde. Zimbabve, yüzde 95 ile dünyada en yüksek işsizlik oranının görüldüğü ülkeyken, Nauru yüzde 90'la ikinci, Liberya yüzde 85'le üçüncü sırada yer alıyor. Bu ülkeleri ise Burkina Faso ve Cibuti izliyor.  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Amerikan Demir Çelik Enstitüsü’nden ABD-Çin anlaşmasına destek

14 Mayıs 2025 Çarşamba

Trump: Çin ile tarife anlaşmasının nihai detayları için Şi Cinping ile görüşebilirim

14 Mayıs 2025 Çarşamba

Hindistan’dan ABD’ye çelik tarifesi misillemesi

13 Mayıs 2025 Salı

ABD ve Çin gümrük vergileri konusunda anlaştı

12 Mayıs 2025 Pazartesi

ABD, Çin ile ticaret anlaşmasını Cenevre'de duyurdu

12 Mayıs 2025 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun