İSO’nun "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasının sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Bahçıvan, sanayi sektörünün enflasyona verdiği katkıya rağmen, başta hizmetler sektörü olmak üzere diğer alanlardaki direnç nedeniyle enflasyon üzerindeki baskının devam ettiğine dikkat çekti.
“Temel mallar enflasyonu yüzde 20,3’e geriledi”
Orta Vadeli Program’a (OVP) olan inançlarını sürdürdüklerini ifade eden Bahçıvan, temel mallar enflasyonunun 2023'te yüzde 53 seviyesinden nisan ayında yüzde 20,3'e gerilediğini hatırlattı. Aynı dönemde hizmetler enflasyonunun ise yüzde 90'lardan yüzde 55'e düştüğünü belirterek, aradaki farkın hâlâ yüksek olduğuna dikkat çekti. Bahçıvan, “Sanayinin enflasyona olan katkısı azalmışken, hizmetler gibi sektörler toplam enflasyona baskı yapmaya devam ediyor” dedi.
“Yüksek faiz politikası sanayiyi vuruyor”
Bahçıvan, enflasyona karşı uygulanan yüksek faiz politikasının kredi maliyetlerini artırdığını ve bu durumun en çok finansmana ihtiyaç duyan sanayi sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Kredi faizlerinin yüzde 55-60 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Bahçıvan, “Reel faiz oranını TÜFE üzerinden değil, sanayinin kendi enflasyonu olan temel mallar enflasyonu üzerinden değerlendirmeliyiz. Bu durumda reel faiz neredeyse 40 puanı buluyor” diye konuştu.
“Hak etmediğimiz bir yükün bedelini ödüyoruz”
Sanayicilerin kendi yarattığı enflasyonun çok altında bir orana göre yüksek faizle mücadele ettiğini vurgulayan Bahçıvan, bu durumun üretime yönelik bir arz problemi yaratabileceği uyarısında bulundu. “Hak etmediğimiz, bizden kaynaklanmayan bir enflasyonun yüksekliğinin bedelini ödüyoruz. Sanayi, yatırım, işletme sermayesi ve stoklar nedeniyle en çok krediye ihtiyaç duyan sektör. Biz görevimizi fazlasıyla yapıyoruz” dedi.
“Olumsuz rüzgar 2024’ün ilk 5 ayında da sürdü”
Zarar eden şirket sayısının arttığına yönelik soruları da yanıtlayan Bahçıvan, 2024’ün ilk beş ayında geçen yılki olumsuz koşulların sürdüğünü belirtti. Hükümetle temas halinde olduklarını söyleyen Bahçıvan, sanayinin giderek artan bir bedel ödediğini vurguladı. “Finansal istikrar önemli ama uygulanan tedavi ağır. Temennimiz, bu süreci fazla yara almadan tamamlamak” ifadelerini kullandı.
“Sanayici ücret artışında duyarlı davrandı”
İSO 500 verilerinde ücret artışlarının yüksek olmasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bahçıvan, sanayi sektörünün çalışan refahına duyarlı yaklaştığını belirtti. Geçen yıl EYT kaynaklı tazminatların etkili olduğu belirtilmişti, ancak bu yıl böyle bir durumun olmamasına rağmen ücret artışlarının sürdüğüne dikkat çekti.
Devreden KDV yükü 85 milyar TL’ye ulaştı
Sanayicilerin yaşadığı finansman sıkıntılarının bir diğer boyutu da devreden KDV yükü oldu. İSO 500 verilerine göre, sanayicilerin devreden KDV tutarı yüzde 26,9 artışla yaklaşık 85 milyar TL’ye yükseldi. Bahçıvan, bu yükü “sanayicinin devlete sıfır faiz ve sonsuz vadeyle borç vermesi” şeklinde tanımladı. Yüksek enflasyon dönemlerinde devreden KDV’nin firmalar için ciddi bir nakit akışı sorunu oluşturduğunu da ekledi.
Sanayi sektörünün Türkiye ekonomisindeki rolüne dikkat çeken Bahçıvan, hem OVP hedeflerine katkı sunmaya devam edeceklerini hem de sanayicilerin yaşadığı sorunların çözümü için beklentilerini dile getirmeye devam edeceklerini söyledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı