9.645,02 TRY BIST 100 BIST 100
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,56 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,29 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.437,60 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İmalat sektörü 4 trilyon 866 milyar 987 milyon lira aktif büyüklükle ilk sırada yer aldı

İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin (İİB) ihracatı ocak-ağustos döneminde yıllık bazda yüzde 22,3 artarak 7,2 milyar dolara ulaştı.

İmalat sektörü 4 trilyon 866 milyar 987 milyon lira aktif büyüklükle ilk sırada yer aldı

İstanbul İhracatçı Birlikleri'nden yapılan açıklamaya göre, İİB bünyesinde bulunan 7 ihracatçı birliğine üye, farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firmanın 8 aylık ihracatı 7,2 milyar dolar oldu. İstanbul ihracatçıları, ocak-ağustos döneminde 197 ülke pazarına ürün satarken, Türkiye ihracatındaki payı yüzde 4,8 oldu. Söz konusu dönemde İİB en fazla ihracatı 586 milyon dolarla Irak'a yaparken, bu ülkeye satılan ürünler arasında başı kümes hayvanları, hayvansal mamuller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri çekti. Irak'ı ABD, Almanya, Birleşik Krallık ve Norveç izledi.

İBB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge Orta Doğu Ülkeleri oldu

ABD'ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt, orman ürünleri; Almanya'ya mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile fındık ve mamulleri; Birleşik Krallık'a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Norveç'e ise gemi ve yat ön plana çıktı.

Ülke grupları baz alındığında ise İİB'nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 1 milyar 530 milyon dolarla Orta Doğu ülkeleri oldu. 8 ayda bu bölgeye ihracat yüzde 42,6 arttı. İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin ihracatı ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,6 artarak 958 milyon dolar oldu.

En yüksek ihracat mobilya, kağıt ve orman ürünleri oldu

İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin ihracatı 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,7 artarak 2,6 milyar dolara yükseldi.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) ihracatını yüzde 22,4 artışla 2 milyar dolara; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) yüzde 38,6 yükselişle 804 milyon dolara ulaştırdı.

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) 800 milyon dolar ihracat yaparken, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) 365 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 296 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB) ise 141 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

"Yıl sonuna emin adımlarla yürüyoruz"

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan İİB Koordinatör Başkanı Müjdat Sezer, 8 ayda yaşanan yüzde 22,3'lük ihracat artışında emeği olanlara teşekkür ederek, ilk 3 çeyreği ihracat artışıyla kapatmayı hedeflediklerini bildirdi.

Ağustosta alt birliklerin ihracatı artırmaya yönelik çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini kaydeden Sezer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avustralya ve Kore İthalatçılar Birliği alım heyetleri kapsamında, alıcı firma yetkilileri ile ihracatçı firmalarımız ikili iş görülmeleri gerçekleştirdi. Birliklerimizden İHBİR; sektörün sorunlarını görüşmek ve çözümler üretmek amacı ile alt sektörlerine yönelik yoğun katılımlı çalıştay serisi düzenledi. Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Turkish Carton Packaging Ur-Ge Projesi kapsamında hedef pazarların belirlenmesine yönelik Hedef Pazar Çalıştayı yaptı. Gemi sektörünün en büyük pazarlarından Norveç'te düzenlenen Nor-Fishing Fuarı'na, info stantla katıldık. Arıcılık sektöründe dünyanın en önemli organizasyonlarından Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde, Türk balını tanıtmak için info stant açtık."

Sezer, düzenledikleri etkinliklerle mevcut pazarlarda varlıklarını güçlendirdiklerini ve yeni pazarlarla birlikte yıl sonuna doğru emin adımlarla ürüdüklerini bildirdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin derhal iptal edilmesini talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

Birleşik Krallık, çelik koruma önlemlerinin uzatılmasını talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

İtalyan Parlamentosu, CBAM düzenlemesi hakkında görüşme sağlayacak

22 Nisan 2024 Pazartesi

ABD, Venezuela'nın petrol sektörüne yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koydu

20 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun