Yeni Siparişlerde Yavaşlama Devam Ediyor
Aralık ayında yeni siparişlerdeki yavaşlama sürerken, bu daralmanın nisan ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleştiği gözlemlendi. Yeni ihracat siparişlerinde de benzer bir tablo ortaya çıktı. Daralma devam etmekle birlikte, önceki aylara kıyasla daha sınırlı seviyede kaldı.
İstihdamda Hafif Düşüş
Talepteki zayıflık, imalatçıları satın alma faaliyetlerini, stoklarını ve istihdam seviyelerini azaltmaya yöneltti. Kasım ayında artış gösteren istihdam, aralık ayında hafif bir düşüş kaydetti. Ancak istihdamdaki bu gerilemenin sınırlı düzeyde olduğu vurgulandı.
Maliyet Artışları Dikkat Çekiyor
Aralık ayında girdi maliyetlerinde belirgin bir artış yaşandı. Firmalar, maliyet artışlarının ham madde fiyatlarındaki yükseliş ve Türk lirasındaki değer kaybından kaynaklandığını belirtti. Girdi maliyetlerindeki enflasyon son üç ayın en yüksek seviyesine çıkmasına rağmen 2024 yılı ortalamasının altında kaldı. Nihai ürün fiyatlarındaki artış ise beş yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bazı firmalar artan maliyetleri fiyatlarına yansıtırken, bazıları rekabeti korumak amacıyla fiyat indirimi uyguladı.
2025 İçin Olumlu Beklentiler
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, aralık PMI verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2025 yılı için iyimser bir tablo çizdi. Harker, “Faaliyet koşullarındaki yavaşlama sürmekle birlikte oldukça hafif seyrediyor. Alt endekslerde iyileşme sinyalleri alıyoruz. Bu tablo, 2025’in başında büyümenin yeniden ivme kazanabileceğine işaret ediyor” dedi.
Sektörel Performans: Gıda ve Kimyasal Ürünler Büyüme Kaydetti
İSO’nun Sektörel PMI raporuna göre, aralık ayında izlenen on sektörden yedisinde üretim yavaşladı. Giyim ve deri ürünleri sektöründe en sert daralma yaşanırken, gıda ve kimyasal ürünler sektörleri büyüme kaydetti. Gıda sektörü, üst üste üçüncü ayda üretimini artırarak pozitif bir ayrışma gösterdi.
Satın alma faaliyetlerinde de benzer bir eğilim gözlendi. Kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri ile gıda sektörleri girdi alımlarını artırırken, diğer sektörlerde azalma görüldü.
Enflasyonist Baskılar Hafifledi
Aralık ayında enflasyon baskılarında bir miktar hafifleme yaşandı. Ana metal sektöründe maliyet artışları son beş yılın en düşük seviyesine gerilerken, metalik olmayan mineral ürünlerde artış hız kazandı. Tekstil, giyim-deri ve ana metal sektörleri, maliyet enflasyonundaki düşüş nedeniyle satış fiyatlarında indirim yaptı. Kasım ayında iki olan satış fiyatlarında gerileme gösteren sektör sayısı, aralık ayında üçe yükseldi.
Öte yandan, makine ve metal ürünleri sektörü, mart ayından bu yana en yüksek enflasyon seviyesine ulaşarak fiyat artışında başı çekti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı