9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İhracatçılar İskenderun Limanı'ndaki zararlar için finansman desteği bekliyor

6 Şubat'taki depremler sonrası İskenderun Limanı'ndaki yangında malları zarar gören bölge ihracatçıları, zararlarının karşılanmasını talep ediyor.

İhracatçılar İskenderun Limanı'ndaki zararlar için finansman desteği bekliyor

Şubat 2023 ihracat verilerinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin keskin etkisinin görülmesinin ardından Güneydoğu Anadolu ihracatçı Birlikleri’nden (GAİB) açıklama geldi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, ilk günden bugüne devletin tüm kademeleri ile sahada olduğunu, yaraların sarılmaya başlandığını belirtti.

Birçok fabrikanın üretimini durdurduğu bölgede Ihracat şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43.5 düştü. Güneydoğu Anadolu Bölgesi şubat ayında 604 milyon 548 bin dolarlık ihracata imza attı. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre bölgenin ihracat şampiyonu kenti Gaziantep’in ihracatı yüzde 42.2 azalarak 520 milyon 773 bin Dolar olarak gerçekleşti. GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, depremden önce 2023’e ilişkin beklentilerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, “11 ilimizi etkileyen iki büyük depremde binlerce insanımızı kaybettik. Önümüzdeki süreçte devletimizle birlikte yaraları sarmak için elimizden gelenin fazlasını yapacağız” dedi.

"Finansman ve destek sağlanmalı"

Kileci, üretici, ihracatçıların iş yapamamaları nedeniyle finansman başta olmak üzere önemli sorunlar yaşadıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vergiler, krediler erteleniyor tamam ama bu sefer hepsi üst üste gelecek ve sonuçta bu paraların ödenmesi gerekecek. Bir akde bağlanmış borçların finansman ve destek sağlanarak ödenmesi lazım. Kamuya olan borçları birkaç ay erteleme değil de ödemenin tamamen ileriye atılması lazım. 2, 3 ay ertelemeden sonra bu paranın tamamının ödenmesi daha zor olacak. Bu borçlar gelecek 8-10 aya yayılmalı. Şu anda ihracatçının alacaklı olduğu kamu alacaklarının bir an önce ödenmesi lazım, bunların başında KDV alacakları var. İhracatçının KDV alacağı ödenirse, nefes aldırmış olur. Eximbank da bizi bu süreçte en azında kredilerimizi uzatarak destekleyebilir. Borçlarımızın faizsiz olarak 6 ay-1 yıl ertelenmesi gerekiyor."

"Her türlü ürün limanın sorumluluğunda'

Kileci, liman yangınında zarar gören ürünler arasında hem ithal edilmiş ham maddeler hem de ihracatı yapılacak ürünler olduğunu ifade ederek

İddialara göre, İskenderun Limanı’nda deprem sonrası çıkan ve 5 gün süren yangın Limak Holding’e ait LimakPort’un gerekli altyapı ve güvenlik önlemi olmadan kabul ettiği IMO’lu konteynerlerden kaynaklandı.İçlerinde ayakkabı, giysi, kumaş, plastik yapımında kullanılan yanıcı kimyasallar bulunuyordu.

Bazı görüşler, kimyasal ürünler ile normal ürünlerin bir arada olmaması gerektiğini söylerken bazıları yanıcı maddeleri hiçbir limanın kabul etmemesi gerektiğini, liman işletmesi önlemleri almadan bunları karışık olarak stokladiğını dile getirdi.

Liman işletmesi de bu doğal afetten kaynaklanan yangından kendilerinin sorumlu olmadığını ifade etti.

'Bu olay, limanın halihazırdaki sigortaları kapsamında yer almaz'

Öte yandan İskenderun Liman İşletmesi yetkilisi de limanda deprem sonucu oluşan yangının, doğal afetler denen kapsama gireceğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Bu olay, limanın halihazırdaki sigortaları kapsamında yer almaz. Doğal afetler kapsamında üçüncü şahıs sorumluluğu içermez. Ancak ihracatçıların nakliye sırasında kendi sigortalarını yaptırmış olması gerekiyor. Burada yapılması gereken, mal sahibinin kendi sigortası olması. Limanın tazmin etmesi gibi bir beklenti, ticari ve hukuki olarak yanlış. Maalesef birçok malın da sigortasız olduğu bilgisini de alıyoruz. Limanın, kendine ait olmayan malı bu şekilde sigortalama ihtimali yok. Liman bunu gemiden alırken suya düşürse limanın sorumluluğudur."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İngiltere çelik hasır nisan ayı değerlendirmesi

22 Nisan 2024 Pazartesi

SSAB, Manitou Group ile fosilsiz çelik teslimatı için bir anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Fransa’nın çelik ihracat ve ithalatında düşüş kaydedildi

22 Nisan 2024 Pazartesi

Avrupa inşaat demiri piyasasında son durum

22 Nisan 2024 Pazartesi

ArcelorMittal Nippon Steel India'nın genişleme planları hız kazanıyor

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun