10.267,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,76 EUR EUR EUR
32,28 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,77 TRY Faiz Faiz
83,47 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,38 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,60 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,68 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
384,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.414,39 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İhracat iklimi endeksi Haziran'da geriledi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Haziran'da 51,8 olarak gerçekleşti ve Mayıs ayındaki 53,2’lik seviyesine göre düşüş kaydetti. Son veriler, ihracat talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etse de bu iyileşme Şubat 2021’den beri en düşük oranda kaydedildi.

İhracat iklimi endeksi Haziran'da geriledi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2022 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Haziran'da 51,8 olarak gerçekleşti ve Mayıs ayındaki 53,2’lik seviyesine göre düşüş kaydetti. Son veriler, ihracat talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etse de bu iyileşme Şubat 2021’den beri en düşük oranda kaydedildi.

Gelişmiş ülkeler ivme kaybetti

Birçok gelişmiş ülke yılın ilk yarısını ivme kaybeden bir büyüme ile tamamladı. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ve Türk imalat sektörü ihracatından yaklaşık yüzde 7 pay alan ABD’de büyüme üst üste üçüncü ay yavaşlama gösterdi. Benzer eğilimler birçok Avrupa ekonomisinde de gözlendi. Haziran ayında Almanya, İtalya, İspanya, Fransa ve Hollanda’da üretim artışı yavaşladı.

Birleşik Krallık bu eğilimin dışında kaldı ve ekonomik aktivite Mayıs ayına göre biraz daha hızlı arttı. Öte yandan Nisan ayı ile kıyaslandığında büyüme yine oldukça yavaş gerçekleşti.

Orta Doğu’da en güçlü büyüme Katar’da

Haziran ayında talep artışının önemli kaynaklarından biri Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu ülkede petrol dışı üretim artışı önceki aya göre ivme kaybetmesine rağmen güçlü seyrini korudu. Anket kapsamında takip edilen diğer Orta Doğu ekonomileri içinde en güçlü büyüme Katar’da kaydedildi.

Buna karşılık, ekonomik aktivitedeki en belirgin daralma ise Polonya’da gerçekleşti. Bu ülkede imalat sanayi üretimi iki yılı aşkın bir dönemin en hızlı düşüşünü kaydetti. Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’da da üretimin azaldığı görüldü.

Rusya’da ekonomik aktivite üst üste üç aylık daralmanın ardından ikinci çeyreğin sonunda hafif bir artış gösterdi. Covid-19 salgınına karşı uygulanan bazı kısıtlama önlemlerinin hafifletilmesine bağlı olarak yeniden büyümeye geçen Çin’de ekonomik aktivite Şubat ayından beri ilk kez artış kaydetti. Çin’in Türk imalat sektörü ihracatı içindeki payı yüzde 1 düzeyinde bulunuyor.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“İkinci çeyrek sonunda küresel ekonomideki yavaşlama belirtileri sürdü ve bu durum talebin genele yayılı fiyat artışlarından olumsuz etkilenmeye devam ettiğini gösterdi. Buna bağlı olarak Türk ihracatçılarının, özellikle en belirgin ivme kayıplarının gözlendiği Avrupa ve ABD pazarlarında olmak üzere yurt dışına ürün satmakta giderek daha fazla zorlanması bekleniyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

EİB'den nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat

5 Mayıs 2024 Pazar

Güney Afrika'nın imalatı nisan ayında artış gösterdi

5 Mayıs 2024 Pazar

Dış ticaret açığı nisan ayında yüzde 13,3 arttı

3 Mayıs 2024 Cuma

Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı

3 Mayıs 2024 Cuma

İSO açıkladı! İmalat PMI eşik değerin altına geriledi

2 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun