İstediği borçları ödeyip, istemediği borçlardan kurtulma yolunu seçen kötü niyetli firmalar için iflas ertelemesi, bir kaçış yolu olmaktan çıkıyor!
TBMM genel kurulunda, piyasalardaki güven ortamını arttıracak köklü bir değişiklik olarak yorumlanabilecek bir madde olan ‘İcra ve İflas kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun Tasarısı’nın birinci bölümünü oluşturan 23.madde kabul edildi.
Uzun, meşakkatli ve güven telakki etmeyen İflas erteleme süreçlerinin alacaklılar için çoğu zaman hüsranla sonuçlanıyor olması, tasarının ilgili maddesini daha da gerekli hale getirmekteydi.
Yatırım ortamı ve piyasaların iyileştirilmesi ve daha güvenilir hale getirilmesini amaçlayan bu tasarı ve ilgili maddesinin getirdiği yenilikleri siz değerli okuyucularımız için kısa bölümler halinde özetleyeceğiz.
Süreç açısından yeni tasarı:
Geçmiş dönemde sıkıntıya düşen bir şirket, iflas erteleme yoluna gidiyordu ve yıllarca devam eden bu süreç boyunca alacakları tahsil etmek mümkün olmuyordu. Böylesi bir durum piyasalara olan güveni sarsıyor, herkes nakit kullanımında kalmak istiyor, borçla iş yapmaktan kaçındığı, nakit ödeme alamadığı ürünü satmak istemediği için ekonomideki hareket yavaşlıyordu.
Tasarının kabul edilen maddesi ile iflas ertelemesinde toplam süreç 2 yıla düşmüş durumda. Bu şekilde, uzun süren ve sonuç alınamayan iflas erteleme ve şirket tasfiyesi yerine ticari yaşamın devamı esas alınacak. Devrim niteliğindeki bu yeni uygulama ile alacaklarına daha kısa sürede ulaşabileceğini bilen iş adamları satışlarında da daha esnek davranabilecek, piyasalarda da ilgili sürenin kısalması nedeniyle güven de artmış olacak.
İflas Ertelemesinde Köklü Değişiklik
"İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın birinci bölümünü oluşturan 23. maddesi kabul edildi. Bu tasarı ekonomi hayatını nasıl etkileyecek, eksileri, artıları neler? Bu konuda tüm merak ettiklerinizi Avukat Eda Ezgi Adaş, yazı dizisi şeklinde İnsaat Noktası takipçileri için anlatıyor…

Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı