10.336,50 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,73 EUR EUR EUR
32,27 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,56 TRY Faiz Faiz
82,67 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,37 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,56 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,14 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
384,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.406,35 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İDDMİB, Yeşil Mutabakat için yol haritasını çiziyor

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), sürdürülebilir üretim ve ihracat için önemli bir adım atarak 'Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörel Sürdürülebilirlik Eylem Kılavuzu'nu paylaştı. TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe “Karbon düzenlemesi için eğer gerekli hazırlıkları tamamlayamazsak 2026’dan itibaren her yıl yüzlerce milyon dolar karbon vergisi ödemek durumunda kalacağız” dedi.

İDDMİB, Yeşil Mutabakat için yol haritasını çiziyor

Sürdürülebilir kalkınmayı merkeze alarak karbon nötr bir iş modeli sunmayı amaçlayan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), sürdürülebilir üretim ve ihracat için yol haritası niteliğinde hazırladığı ‘Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörel Sürdürülebilirlik Eylem Kılavuzu’nu sektör temsilcileriyle ve ihracatçılarla paylaştı.

Sektörün verimli ve ekonomik olarak sürdürülebilir bir yapı temin edebilmesi için karbon nötr bir iş modeli sunmasını ve sürdürülebilir kalkınmaya destek olmasını amaçlayan kılavuzla, 2030 yılına kadar karbon nötr olma hedefine ulaşabilmek için izlenecek adımlara dikkat çekildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, etkinlikte yaptığı konuşmada, üretim ve ihracatın Türkiye ekonomisi için kritik önem taşıdığını belirterek, Türkiye’nin  100 yılda ihracatta büyük yol kat ettiğini ve küresel ihracattaki payını yüzde 1’in üzerine çıkardığını söyledi.

“İkinci yüzyıla Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonu ile başladık” diyen Gültepe, Bu yıl ihracatta 255 milyar doların aşılacağını söyledi. Mustafa Gültepe; “12. Kalkınma Planı’nda 2028 için 375 milyar dolar mal, 200 milyar dolar hizmet ihracatı hedefleniyor. 2028’de küresel mal ihracatındaki payımızın yüzde 1,2’ye, hizmet ihracatından alacağımız payın ise yüzde 2’ye çıkarılması öngörülüyor. Konjonktürel gelişmelerin ihracatımıza olumlu ya da olumsuz yansımaları oluyor.” dedi.

“Demir ve çeliğin de olduğu 12 sektörde ciddi kan kaybı var” 

Bu yılın genel anlamda zor geçtiğinin altını çizen Gültepe; “ Demir ve çeliğin de aralarında bulunduğu 12 sektörümüzde bu yıl ciddi kan kaybı var. Ama biz olaya uzun vadeli bakıyoruz. Tüm oyun planlarımızı, stratejilerimizi uzun vadeli hedeflere göre kurguluyoruz" dedi.

“Yeşil Mutabakat kriterlerine uyarlamamız gerekiyor”

AB'nin Yeşil Mutabakat ile 2050’de karbon sıfır hedefine odaklandığını kaydeden Gültepe;  "Pazardaki gücümüzü korumak ve artırmak için ihracatımızı Yeşil Mutabakat kriterlerine uyarlamamız gerekiyor. Yeşil Mutabakat’a uyumun yol haritası niteliğindeki eylem planımızı 2,5 yıl önce hazırladık. 27 sektörümüzden 15’i de eylem planlarını açıkladı. Demir ve Demir Dışı Metaller’in yol haritasının hazır olması önemli” dedi.

“Gerekli hazırlık yapılmazsa yüzlerce milyon dolar vergi ödemek zorunda kalırız “

Çünkü demir ve çelikte AB’nin en büyük tedarikçilerinden biri olduğumuzun altını çizen TİM Başkanı Gültepe, “1 Ekim itibarı ile Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması demir ve çeliğin de aralarında bulunduğu beş sektör için yürürlüğe girdi. Şimdilik sadece raporlama yükümlülüğü var. Ama 2026’dan itibaren karbon vergisi ödeme zorunluluğu ile karşı karşıya kalacağız. Yeni mekanizmanın etkilerini demir-çelik gibi AB’ye yoğun ihracatı olan sektörlerimizde fazlasıyla hissedeceğiz. Eğer gerekli hazırlıkları tamamlayamazsak 2026’dan itibaren her yıl yüzlerce milyon dolar karbon vergisi ödemek durumunda kalacağız. Oysa karbon vergisi olarak ödeyeceğimiz kaynağı sektörlerimizin yeşil dönüşümünün finansmanı için kullanabiliriz." diyerek konuşmasını tamamladı.

Çevresel politikaların yürütülmesi yeterli değil

İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, demir ve demir dışı metallerin birçok sektörde önemli bir girdi olduğunu, bu nedenle yeşil dönüşümün ve sürdürülebilirliğin sektör için oldukça önemli olduğunu söyledi.

Tecdelioğlu, “Sektörümüz 2030 karbon nötr ekonomi olma amacı için kritik bir öneme sahip. Sektörümüzün söz konusu çevre olduğunda somut adımlar atması gerekiyor. Sürdürülebilirliğin temin edilebilmesi için yalnızca çevresel politikaların yürütülmesi yeterli değil. Sektör şirketlerinin sosyal alanda da faaliyetler yürütmesi gerekiyor. Sektör şirketlerinin kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde bulunması da oldukça önemli. Sektör bu bağlamda enerji verimliliğini, yenilenebilir enerjiye doğru hızlı bir geçişi, ikincil ham madde kullanımını, paydaşlarla proaktif iletişimi ve kurumsal bir bakış açısını sürdürülebilirlik stratejisinin merkezine alıyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jordan Steel, Mayıs 2024 inşaat demiri fiyatlarını açıkladı

8 Mayıs 2024 Çarşamba

Avrupa Komisyonu iki yeni yönetmelik yayınladı!

8 Mayıs 2024 Çarşamba

Arkansas çelik endüstrisi büyüyor

8 Mayıs 2024 Çarşamba

Nippon Steel, US Steel’i satın aldı

7 Mayıs 2024 Salı

Çin çelik sektörü kritik bir dönüm noktasında

7 Mayıs 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun