9.645,02 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,56 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,29 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.437,60 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Hindistan'ın vergileri kaldırması Türk çelik üreticilerini alarma geçirdi

Yüksek enerji maliyetlerinin Türk çelik üreticilerinin rekabet gücünü engellediği bir dönemde, en büyük rakiplerden Hindistan'ın vergileri kaldırması endişe yaratıyor.

Hindistan'ın vergileri kaldırması Türk çelik üreticilerini alarma geçirdi

Yüksek enerji maliyetlerinin baskısını hisseden Türk çelik sektörü şimdi de Hindistan’ın yarattığı stresle karşı karşıya. Hindistan’ın geçtiğimiz günlerde çelik ürünleri ihracatındaki vergiyi kaldırmasının ardından Türk pazarına agresif bir giriş yapabilecekleri endişesi doğdu. Türkiye, Hindistan’dan önemli miktarda yassı ürün ithalatı gerçekleştiriyor. Ayrıca diğer pazarlarda iki ülkenin arasındaki rekabetin artabileceği belirtiliyor.

Enerji fiyatlarının artması ve Türkiye’nin hedef pazarlarında resesyon endişesinin talebi baltalaması nedeniyle Türkiye’nin çelik üretimi ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.8 azalarak 2.9 milyon tona indi. Türk çelik sektöründe enerjinin toplam maliyet içindeki payı yüzde 7’den yüzde 27’ye çıkmış durumda. Maliyet artışının üretimi sekteye uğrattığı bir dönemde Hindistan’ın altında karar üreticiyi daha da d-tedirgin ediyor. Hindistan’ın düşük fiyatları sıkıntı yaratır Hindistan hükümetinin çelik ürünleri üzerindeki ihracat vergilerini kaldırma kararının, Hindistan'ın Türkiye'nin en büyük yassı çelik tedarikçilerinden biri ve aynı zamanda ana ihracat pazarlarında rakibi olması nedeniyle, Türk üreticilerin çelik fiyatları üzerindeki baskının artabileceği uyarısı yapılıyor.

Yassı ürün ithalatı 43 bin tona gerilemişti

Hindistan’ın mayıs ayında getirdiği vergiler sonrasında Türkiye’nin bu ülkeden yaptığı ithalat önemli ölçüde azalmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Hindistan'dan sıcak haddelenmiş rulo ithalatı 2022 yılının ilk yarısında yıllık yüzde 150 artışla 495 bin tona ulaştıktan sonra, vergilerin etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde 43 bin tona inmişti.

Ancak vergilerin kaldırılmasının ardından yılın ilerleyen aylarında bu ülkeden yapılan sevkiyatlarda bir artış daha görebileceği ve bunun da rekabeti, fiyatlar üzerinde baskıyı artırabileceği uyarısı yapılıyor. S&P Global'e göre Türkiye menşeli sıcak rulo fiyatı Mart ortasında ulaştığı yıl içi yüksek en seviye olan 1.200 dolar/ton seviyesinden 10 gün önce 635 dolara geriledi.

Asya’nın çelikte kapasite fazlası risk oluşturuyor

Malezya’da düzenlenen Güneydoğu Asya Demir ve Çelik Enstitüsü (SEAISI) konferansında 2019 yılından bu yana tartışılan ASEAN bölgesindeki kapasite fazlası problemi ele alınan en önemli konulardan biri oldu. ASEAN bölgesinde açıklanan yeni kapasite artırma projelerinin yıllık 92 milyon ton ham çelik üretim kapasitesi gerektireceği ve bunun 0.8 milyon tonunun yüksek fırınlı entegre tesisler tarafından 2.2 milyon tonunun da elektrik ark ocakları tarafından üretileceği belirtiliyor. Bölgede mevcut kapasitenin 72 milyon ton olduğu göz önüne alındığında bu rakamların endişe verici olduğuna dikkat çekiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun