9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Hefestos Capital Romanya'da bulunan (TMK) boru tesisini satın aldı

Geçen hafta Sırp yatırım şirketi Hefestos Capital'in Pipe Metallurgical Company'nin (TMK) Avrupa tesislerini satın aldığı bildirildi.

Hefestos Capital Romanya'da bulunan (TMK) boru tesisini satın aldı

Artık adı Artrom Steel Tubes olan TMK-Artrom, yılda 200 bin ton kapasiteli dikişsiz boru üretimi için Romanya'daki üretim tesisleri ile Almanya, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ticaret ve dağıtım şirketlerini birleştiriyor. Aynı zamanda TMK'nın kendisi de 2022'de yaptırımlara girmedi. Sahibi Dmitry Pumpyansky, AB yaptırımlar listesine dahil edildi ancak ardından şirketin yönetimini yönetime devretti. Bununla birlikte, Rus tüzel kişiliklerine veya bireylerine bağlı varlıklar, hesapların bloke edilmesi, karşı tarafların uzun vadeli işbirliğini reddetmesi gibi operasyonel zorluklar yaşadı. 

2000'lerin başında, Rus metalurjistler işlerini küreselleştirmek için yola çıktılar. Aleksey Mordashov'un Severstal'ı, yurt dışında üretim tesisleri satın almaya başlayan ilk Rus şirketi oldu. Böylece şirket, ABD'de iflas eden Rouge Industries'in varlıklarını 285,5 milyon dolara satın aldı. Ardından ABD ve Batı Avrupa'da daha fazla alım oldu. Şirket, küresel çelik endüstrisi tarihindeki en büyük anlaşmaya bile katılmaya çalıştı: Mittal Steel, Arcelor'u satın aldı ve dünyanın en büyük çelik şirketi oldu. Ancak şirket, 2014 yılına kadar tüm yabancı varlıkları sattı. Strateji işe yaramadı. Diğer Rus metalurjistlerin de yabancı fabrikaları vardı - Evraz, NLMK, Mechel. Ancak 2022 yaptırım baskısı başlamadan önce bile şirketler bu varlıkların çoğunu sattı. Örneğin Evraz, 2019'da ABD'deki vanadyum yan kuruluşunu Evraz Stratcor'a satmayı kabul etti. 2019 yılında TMK, Amerikan yan kuruluşu TMK Ipsco Tubulars'ı da 1.209 milyar dolara İtalyan boru üreticisi Tenaris'e sattı.

NRA derecelendirme servisinin genel müdürü Sergey Grishunin, Rus metalürji uzmanlarının yabancı ülkelerde oldukça katı düzenlemelerle karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. “Bu, endüstriyel güvenlik, çevresel ihlallerin maliyeti, işçilik maliyeti ve çalışma rejimini sıkılaştırma olasılığı ile ilgiliydi. Bütün bunlar, Rus metalurji uzmanlarının yabancı bölümlerinin çalışmaları sırasında önemli kayıplara yol açtı. Çalışanlara maaş ödenen işletmelerin kapalı kalma sürelerinin, işletmelerin tam yükünden daha iyi olduğu emsaller vardı” diye açıklıyor durumu. Verimlilik, Rus şirketlerinden ucuz hammadde ve yarı mamul tedarikine dayanan işletmeler tarafından sağlandı. Ancak mevcut koşullarda böyle bir iş zincirini hayata geçirmek neredeyse imkansız görülüyor.

Geçen yıl patlak veren bir sonraki krizden önce metalürji uzmanları, üretimi Asya ülkelerinde yerelleştirme planlarını da duyurdular. Örneğin NLMK, Hindistan'da çelik transformatör üretimine başlamayı planladı. Ancak proje hiçbir zaman uygulanmadı. Uzmanlar, Doğu'ya küresel bir dönüş politikasına rağmen, bugün Asya'da kendi kapasitelerini geliştirme beklentileri de şüpheli. "Asyalı ortaklarla çalışmak, geleneksel olarak iş uygulamalarında önemli bir farkla karakterize edilir. Çin, çok sayıda onay turu ile sözleşme şartlarının aşırı derecede katı bir şekilde detaylandırılması ile karakterize edilir. Bu bağlamda, ülkemizde ve Batı'da oldukça hızlı işlemlere alışkın olan Rus yatırımcılar, bu tür işleyiş biçimlerine dayanamamakta ve işlemleri reddetmektedir. Artık yeni alımlar beklenmiyor, ancak temettü akışlarına erişim elde etmek ve şirketlerin yönetimini etkileme fırsatı elde etmek için Asyalı üreticilere portföy yatırımları yapılabilir,” diye açıklıyor Sergey Grishunin. “Rus çelik şirketlerinin sahiplerinin Asya'daki bazı varlıkları satın alma olasılığını değerlendirecekleri şüpheli, çünkü bu durumda, bu üretimin Asya'da nispeten ucuz hammaddelerle (cevher, kömür) kapsamlı bir şekilde sağlanmasını düşünmek gerekecek. Rus çelik şirketleri, mevcut kapasiteleri modernize etmek gerekirse, üretim açısından artık oldukça stratejik olarak kendilerini yalnızca Rusya içinde görüyorlar.” diye ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Baku Steel Company üretimi artırmayı hedefliyor

18 Nisan 2024 Perşembe

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

Kamerun ve Kongo arasındaki projede hisse değişikliği!

17 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun