9.078,43 TRY BIST 100 BIST 100
5,32 CNY CNY CNY
43,57 EUR EUR EUR
38,44 USD USD USD
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,98 TRY Faiz Faiz
62,41 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,43 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,69 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,19 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
325,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.035,64 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Haziran Ayı Sanayi Üretim Verileri

ING Bank Başekonomisti Dağdeviren: "Yatırım iştahının göstergesi olan sermaye malı üretimi haziranda mevsimsellikten arındırılmış bazda 2007 başından bu yana gözlenen en güçlü aylık büyümeyi sergiledi"

Haziran Ayı Sanayi Üretim Verileri

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, "Yatırım iştahının göstergesi olan sermaye malı üretimi haziranda mevsimsellikten arındırılmış bazda 2007 başından bu yana gözlenen en güçlü aylık büyümeyi sergiledi" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun  (TÜİK) açıkladığı haziran ayı sanayi üretim verilerini değerlendiren Dağdeviren, haziran rakamlarına göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksinin geçen yılın aynı ayına göre piyasa tahmininin belirgin oranda üzerinde yüzde 4.2’lik bir büyüme kaydettiğini belirterek, "Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise mayıs ayındaki daralma sonrasında haziranda bir önceki aya göre 1,4’lük belirgin bir artış gösterdi" dedi.

Bu yılın 2. çeyreğinde ilk üç aya göre ortalama yüzde 1,2 olan mevsimsel olarak düzeltilmiş üretim büyümesinin önceki çeyrekte yüzde 1, 2012’in son iki çeyreğinde sırasıyla eksi yüzde 0,4 ve yüzde 0,9 olan artış hızlarıyla karşılaştırıldığında göreli bir ivmelenmeye işaret ettiğine dikkati çeken Dağdeviren, şunları kaydetti:

"Geniş ekonomik sınıflamalara göre, yatırım iştahının göstergesi olan sermaye malı üretimi haziranda mevsimsellikten arındırılmış bazda 2007 başından bu yana gözlenen en güçlü aylık büyümeyi sergilerken, yüzde 2,4 puanlık katkı ile öne çıkan grup oldu. Nisan ve mayıs aylarında toplam üretime negatif katkı yapan sermaye malı üretiminin haziranda kaydettiği performans henüz net olmasa da 2. çeyreğin sonuna doğru yatırım cephesinde bir toparlanma eğilimine işaret ediyor olabilir. Öte yandan, kasım 2012 sonrasında yıllık büyümeyi aşağıyı çeken enerji sektörü nisan ve mayıs ayındaki olumlu katkıların ardından haziranda tekrar sanayi üretimini olumsuz etki yaparak henüz net bir eğilimin oluşmadığını ortaya koydu."

2013’ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla sınırlı oranda artan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksinin nisandaki olumlu performansı sonrasında mayısta beklentilerin altında kaldığını anımsatan Dağdeviren, "Haziran ayındaki görece güçlü performans ise ikinci çeyrekteki büyümenin ilk çeyreğe göre daha yüksek olabileceğine işaret etti. Ancak PMI verisinin temmuz ayında 49,8 seviyesine gerilemesi sanayi üretimindeki toparlanma eğiliminin sonraki aylarda devamı adına riskler oluşturuyor" değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Japonya’dan ABD’ye tarife mesajı: Ortak zemin yok, gözden geçirme talebi sürüyor

4 Mayıs 2025 Pazar

İngiltere ve Hindistan serbest ticaret anlaşmasında sona yaklaştı

2 Mayıs 2025 Cuma

AB ve ABD'den Rusya'ya yaptırım mesajı: 17. paket yolda

2 Mayıs 2025 Cuma

Trump, Japonya, Güney Kore ve Hindistan ile ticaret anlaşmalarına yönelik mesaj verdi

2 Mayıs 2025 Cuma

İran’daki Benber Abbas Limanı’nda faaliyetler normale döndü

29 Nisan 2025 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun