SteelRadar’ın medya partneri olduğu BIR (Bureau of International Recycling) Dünya Geri Dönüşüm Kongresi ve Sergisi, bugün İspanya’nın Valensiya kentinde kapılarını açtı. Etkinlik kapsamında düzenlenen “Geri Dönüştürülmüş Çeliğin Çevresel Avantajı” başlıklı oturumda, çelik geri dönüşümünün iklim krizine karşı sunduğu somut katkılar ve sürdürülebilirlik potansiyeli masaya yatırıldı.
Ferrous Division Başkanı Shane Mellor’un moderatörlüğünde gerçekleşen genel oturumda; emisyon, enerji, su ve arazi tasarrufu gibi konular çerçevesinde geri dönüştürülmüş çeliğin çevresel faydaları ele alındı. Oturum, Singapur’da düzenlenen ve “Yeşil Çelik” temasına odaklanan buluşmanın devamı niteliğinde oldu.
Çarpıcı veriler: Yılda 115 milyar Euro’luk çevresel zarar önleniyor
Oturumda konuşan Almanya Jena Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ekonomi Profesörü Dr. Frank Pothen, geri dönüştürülmüş çeliğin ekolojik faydalarını sosyal karbon maliyeti üzerinden değerlendirdikleri yeni bir çalışmanın verilerini paylaştı.
Prof. Pothen, sera gazı emisyonları temel alınarak yapılan hesaplamalara göre, geri dönüştürülmüş çelik kullanımı sayesinde yılda 30 ila 115 milyar euro arasında çevresel zararın önlendiğini açıkladı. Bu verilerin, işletmelerin kendi sınırları dışındaki etkileri ölçümleyip kamuoyuna aktarabilmesi açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
“Yeşil hidrojen çağında bile geri dönüşüm daha verimli”
Geri dönüştürülmüş çeliğin, hidrojen bazlı üretimin hâkim olacağı bir gelecekte dahi avantajını koruyacağını ifade eden Prof. Pothen, “Hurda çeliği yeniden eritmek için gereken yeşil elektrik miktarı, cevher bazlı üretime göre çok daha düşük kalacaktır. Bu da geri dönüşümün karbon nötr hedeflere ulaşmada vazgeçilmez olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Ancak Pothen, hurda kaynaklarının sınırlılığına da dikkat çekerek, bu malzemelerin miktar ve erişilebilirliğinin arz yönlü kısıtlamalarla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Avrupa’da hurda arzı artacak, ama sınırlı
Prof. Pothen’in sunduğu literatür taramasına göre, 2020–2050 yılları arasında Avrupa’da tüketici sonrası hurda arzında istikrarlı bir artış öngörülüyor. Ancak bu artışın büyük sıçramalar yerine yavaş ve dengeli bir seyir izlemesi bekleniyor. 2050’ye gelindiğinde ise bu artışta bir duraklama yaşanabileceği ifade edildi.
Ayrıca, çelik fabrikalarında üretim sırasında oluşan yeni hurda miktarının da tasarruf eğilimleri nedeniyle artmasının pek mümkün olmadığına dikkat çekildi.
KPMG ile yürütülen çalışmanın sonuçları paylaşıldı
Oturumun ilk bölümünde ise BIR Ticaret ve Çevre Politikası Görevlisi Daniel Pietikäinen, KPMG ile iş birliğinde hazırlanan ve demirli metallerin çevresel etkilerini ortaya koyan kapsamlı çalışmanın sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Bu verilerin, BIR’ın küresel ölçekte politika yapıcıları etkileme ve geri dönüştürülmüş çeliğin benimsenmesini artırma stratejilerinde kullanılacağı aktarıldı.
Geri dönüşümün küresel haritası güncellendi
Etkinlik kapsamında Ferrous Division İstatistik Danışmanı Rolf Willeke tarafından hazırlanan “Dünya Çelik Geri Dönüşüm Rakamları” adlı yıllık raporun 16. baskısı da kamuoyuna sunuldu.
Valensiya’daki bu önemli buluşma, geri dönüştürülmüş çeliğin çevresel ve ekonomik katkılarını bir kez daha gözler önüne sererken; sektörün, yeşil dönüşümün merkezinde yer alması gerektiğine dair güçlü bir mesaj verdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı