9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
32,51 USD USD USD
4,50 CNY CNY CNY
34,71 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Fabrikalar yeşil çeliğe yöneldikçe hurda sektörü büyüme bekliyor

Çelik üretim endüstrisi son yıllarda karbonsuzlaşmaya çalışırken geri dönüşümcüler için ortaya çıkacak sonuçlar, 23 Ekim'de Abu Dabi'de düzenlenen BIR Demir Bölümü oturumunun ana tema olarak ele alındı.

Fabrikalar yeşil çeliğe yöneldikçe hurda sektörü büyüme bekliyor

Çelik üretim endüstrisi son yıllarda karbonsuzlaşmaya çalışırken geri dönüşümcüler için ortaya çıkacak sonuçlar, 23 Ekim'de Abu Dabi'de düzenlenen BIR Demir Bölümü oturumunun ana temasıydı. Konuk konuşmacı Davis Index Pazar Müdürü (Asya) Kedar Joshi, "devrim burada ve hepimiz bunun bir parçasıyız" dedi.

Joshi, geçtiğimiz üç ay içinde yapılan iki önemli açıklamanın hurda tüccarları ve geri dönüşümcülerin nihayet gereken itibarı gördüğünü gösterdiğini söyledi. Temmuz ayında Dünya Ekonomik Forumu, enerji dönüşümü için bugün ile 2050 arasında 6,5 milyar ton malzemeye ihtiyaç duyulacağını ve bunun yaklaşık %95'ini çelik, bakır ve alüminyumun oluşturacağını söyledi. Forum, "metallerin geri dönüşümünü arttırmadan bunun mümkün olmadığını" savundu. Eylül ayında McKinsey, "metal sektörünün iklim değişikliğini sınırlama çabalarında temel bir rol oynayacağı" sonucuna varmıştır.

Bay Joshi'ye göre bu tür algılar:

- Entegre tesisler, yatırımcıların ve toplumun daha düşük karbon skorlarına yönelik taleplerini karşılamak için hurda kullanımını arttırmak zorunda kalacaktır;

- Farklı çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim ve karbon ayak izi derecelendirmelerine sahip bitmiş ürünlere yönelik daha yüksek talep hurda kullanımını artıracaktır;

- Alüminyum gibi daha hafif ikame malzemeler çeliği baskı altına alıyordu;

- Artan elektrikli araç (EV) penetrasyonu tipik öğütücü hammadde karışımını değiştiriyordu.

Stratejik kaynak

Geri dönüştürülmüş çeliği 'stratejik bir kaynak' olarak kabul eden Joshi şu uyarıda bulundu: "Artan korumacılık ve daha iyi yerel tedarik zincirlerine duyulan siyasi ihtiyaç bölgesel pazarların artmasına neden oluyor. Bu da geleneksel ticaret yollarını değiştiriyor. Bu eğilimin devam etmesini bekliyoruz."

Bu korumacılığın halihazırda belirgin olduğunu, 60'tan fazla ülkenin yerli üreticileri desteklemek için ihracatı yasakladığını ya da kısıtlama sürecinde olduğunu söyledi.

"Geri dönüştürülmüş çelik için 30 yıllık bir talep süper döngüsünün başlangıcındayız. Eğer yeni malzemelerden kaynaklanan büyük bir aksaklık olmazsa, bu yeni talep değişimi onlarca yıl daha sürecek."

Geri dönüştürülmüş çelik pazarını 'Endüstri 4.0' olarak adlandıran Joshi şunları söyledi: "Sektörümüz için 4.0 dönemi, malzemeleri tanımlamak, sınıflandırmak, işlemek ve sevk etmek için daha iyi teknolojiyi benimsemek anlamına gelecektir."

CEO'su Sean Davison'dan alıntı yaptı: "BIR, bu mesajı karşılaştığımız herkese iletmemizin zamanı geldi. Onlara söyleyin: 'Daha yeşil bir gezegen mi istiyorsunuz? Bırakın yüz yılı aşkın süredir yaptığımız işi yapmaya devam edelim'."

Diğer konuk konuşmacı, İtalya'daki Danieli Centro Recycling'in küresel sermaye ekipmanı satış müdürü Davide Braga, çelik talebinin 2050 yılına kadar yavaş bir şekilde artmaya devam edeceğini ve fabrika sahiplerinin o tarihe kadar CO2 emisyonlarını %70 ila %90 arasında azaltmak istediğini söyledi. Elektrik ark ocaklarına (EAF) geçişin, 2050 yılına kadar üretimdeki paylarını iki katına çıkaracağını ve doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretiminde önemli bir artış içereceğini söyledi. Yeşil çeliğe geçişte ilave EAO üretimini beslemek için yılda 300 milyon tondan fazla hurdaya ihtiyaç duyulacağını da sözlerine ekledi.

Danieli, hurda veya DRI ya da hurda, DRI ve sıcak metal karışımını hammadde olarak kullanan tescilli Digimelter'ın EAO'ları aşamalı olarak geliştirebileceğini söylüyor. Şirket bunu, optimum hurda şarjı, daha düşük enerji tüketimi ve daha küçük çevresel ayak izi sağlayan sürekli bir hurda şarj ve ön ısıtma sistemi sunan "sıfır kova" tipi olarak adlandırıyor.

BIR'in Rakamlarla Dünya Çelik Geri Dönüşümü'nün 14. baskısında güncellemeyi sunan istatistik danışmanı Rolf Willeke, 2023 yılının ilk yarısında küresel ham çelik üretiminin 2022 yılının aynı dönemine göre %1,1'lik bir düşüşle 943,9 milyon ton olarak gerçekleştiğini söyledi.

Willeke, "Kendi hesaplamalarımıza ve worldsteel'in hesaplamalarına göre, küresel çelik üretiminde her yıl yaklaşık 630 milyon ton geri dönüştürülmüş çelik kullanılıyor ve böylece yaklaşık 950 milyon ton CO2 emisyonu önlenirken enerji tasarrufu sağlanıyor ve doğal kaynaklar korunuyor" dedi.

Ham çelik üretiminde kullanılan geri dönüştürülmüş çelik oranı Çin'de %21.7, AB-27'de %60.3 ve ABD'de %54.7'dir. Willeke, Türkiye için %87,2 gibi yüksek bir rakamın özellikle dikkat çekici olduğunu söyledi. Willeke'nin son grafiği, hem ABD hem de AB ihracat fiyatlarının büyük ölçüde paralel bir seyir izlediğini gösteriyor. Mayıs'tan Haziran 2023'e kadar ABD'de HMS 1 ve AB'de 80/20 fiyatları ton başına sırasıyla 369 ve 378 ABD dolarına yükselmiştir.

"Bu, geri dönüştürülmüş çelik pazarımızın bir dünya pazarı olduğuna dair harika bir işaret. Çelik endüstrisini yeşil çeliğe giden yolda destekleyebileceğimizi [rahatlıkla] söyleyebiliriz."

Demir Bölümü Başkanı Denis Reuter, TSR Recycling GmbH & Co. KG'nin Demir Bölümü Başkanı Denis Reuter, başkanlık dizginlerini aşağıdaki isimlere devretmeden önceki son görevi olduğunu açıklayarak oturumu kapattı

İngiltere'deki Mellor Metals Ltd'den Shane Mellor. "Demir Kurulu'ndaki meslektaşlarıma tüm destekleri ve değerli katkıları için teşekkür etmek istiyorum, ayrıca BIR sekretaryasına, Genel Müdüre, Geçmiş Başkan Tom Bird'e ve [mevcut Başkan] Susie Burrage'a da teşekkür etmek istiyorum."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını sınırlayacak

24 Nisan 2024 Çarşamba

Hindistan’ın inşaat demiri ve hurda fiyatları düşüşe geçti

26 Nisan 2024 Cuma

Türkiye ithal hurda fiyatlarında bu hafta hafif bir yükseliş kaydedildi

26 Nisan 2024 Cuma

Avrupa çelik piyasasında haftalık değişimler

25 Nisan 2024 Perşembe

Hollanda hurda piyasası toparlanmaya devam ediyor

24 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun